Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Těžký výběr, ale zřejmě psychologický snímek Ascenseur pour l'echafaud režiséra Louise Malla (IMDB, YouTube), s fantastickou hudební improvisací Milese Davise v titulcích, s Jeanne Moreau a s hereckými výkony, jaké dnes už nebývají k vidění. Ačkoliv v době vzniku tohoto díla (1958) byla francouzská nouvelle vague ještě v plenkách, během následujících deseti let nevzniklo mnoho filmů, které by se tomuto snímku vyrovnaly.

Ascenseur jsem viděl mnohokrát a vždy znovu mne naplňuje úžasem bravura, s níž Malle sestavuje mosaiku svého příběhu z jednoduchých, zdánlivě nesofistikovaných prvků. Všechno funguje, jak má, vše je na svém místě a vše s neúprosnou logikou antického dramatu spěje k jedinému morálně i logicky akceptovatelnému závěru.

Komentáře   

0 # Guy Peters 2008-10-13 18:49
A co Les Liaisons dangereuses (1959) nebo Mon Oncle (1958)?
0 # Tomáš Pecina 2008-10-14 00:56
Napsal jsem, že není jednoduché vybírat. Na druhém místě by ale u mě byl jiný film, Orphée (1950).
0 # Alex Juchelka 2008-10-14 19:11
Š..t, to jsem přehledl. I love that movie! (jak se to řekne francouzsky? ; ). Pokud by někdo měl zájem mám z něj i kompletní soundtrack. Kompletnější, než je většina soundtracků k této nostalgické perle.

Těch dobrých francouzských filmů z 50. let je ale více, časem si vzpomenu, teď sleduji přímý přenos z oznámení nových Apple notebook computers (live.gizmodo.com/). Potřebuji minimálně dva jako sůl již asi půl roku.
0 # Guy Peters 2008-10-14 22:45
"J'aime ce film."

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)