Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Jak informovaly Lidové noviny, ruský levicově zaměřený deník Правда obvinil příslušníky československých legií z krádeže převážné části carského pokladu.

Nic nového pod Sluncem, o události psal před dvěma lety Stanislav Motl v Reflexu a zevrubně se jí věnuje i historik Tomáš Krystlík ve své letos vydané knize Zamlčené dějiny 1918, 1938, 1948, 1968.

Za zmínku stojí ale i další pasáže z ruského článku, např. toto v duchu authentického stalinismu pojaté hodnocení 2. světové války:

В современных Чехии и Словакии часто указывают на то, что в результате Второй мировой войны Чехословакия была насильно включена в соцлагерь. Однако мало кто там говорит о том, что чехам грозило насильственное онемечивание, которое немцы в 1939-1945 гг. проводили в жизнь планомерно и даже жестоко. В боях за освобождение Чехословакии погибли 140 тысяч советских воинов. Кроме того, благодаря настойчивости СССР удалось провести в жизнь решение о выселении 3,5 миллионов местных немцев, активно способствовавших уничтожению страны в 1938-1939 гг.

A jak vidí Правда srpnovou okupaci? Inu, takhle:

Особый разговор – события 1968 года. В сегодняшних Чехии и Словакии они предстают как попытка СССР задушить стремление к свободе и демократии. Но опять же чехи и словаки нечасто вспоминают о том, что инициаторами силового подавления «Пражской весны» были ГДР и Польша, а СССР несколько месяцев пытался решить этот вопрос путём переговоров. Не оспаривая факт силового сворачивания преобразований и минусов от пребывания в соцлагере, следует указать, что в лице СССР Чехословакия имела надёжный рынок сбыта своих товаров и поставщика дешёвых, буквально дармовых энергоносителей.

O důvod víc, proč souhlasit s americkou vojenskou přítomností na českém území. Američané sice občas umístí Českou republiku do Švýcarska nebo si zemi spletou s Chorvatskem, jejich pohled na historii má však přece jen blíž k realitě.

Komentáře   

+1 # Anonymní 2009-02-26 04:03
Вы правда считаете, что США вас сделает второй Швейцарией? А вы в курсе, что Швейцария является самой милитаризированной страной в Европе? То есть они за своё благополучие и процветание готовы воевать, а не ждут, пока у них кто-то поставит чужой радар, или оккупирует. Вы, чехи, жалкий народец.
0 # Guy Peters 2009-02-26 23:38
Zajímavá reakce jakéhosi Rusa.

Odpovídám, že nám nejde o to, aby nás USA udělaly druhým Švýcarskem. CH je neutrální (i proto je tak přezbrojené), my jsme v NATO. Jde nám čistě o to, pojistit se před Ruskem.

ČR už z geografického hlediska být neutrální nemůže, v tom má ten Rus pravdu. Kéž by tuto illusi z roku 1968 opustili i naši ruští agenti.

Pořád lepší ubohý nárůdek než tyranský národ upřímně nenáviděný všemi sousedy.
0 # Rollo 2009-05-14 11:42
Tomáši, Tomáši. Pan Krystlík není historik, ale nanejvýš historik-amatér a především čechofobní publicista. Hodnocení Pravdy roku 1968 není mimo mísu - viz např. obdobné hodnocení Karla Durmana v knize Útěk od praporů (Kreml a krize impéria 1964-1991). Gomulka i Ulbricht byli nesrovnatelně radikálnější, než Brežněv.
0 # Anonymní 2011-06-27 14:58
Ten Rus Vám to dal pěkně :-)

Soudě podle komentářů v runetu je to náhled dost běžný - typický Čech Rusy pod vlivem neustále živený propagandy sice nenávidí, ale oni námi pohrdaj. A žádnou propagandu tímhle směrem tam nezaznamenávám.
Podle mě je lepší být nenáviděnej než pohrdanej.

Hodnocení Pravdy mi taky mimo mísu nepřijde, škoda, že jste trochu nerozvedl v čem má být tak mimo.

Ale jinak zajímavý články, na film Admirál se podívám, 17 zastavení jara jste popsal perfektně. A Tydlitátová vážně nevypadá nic moc :-)
0 # Tomáš Pecina 2011-06-27 20:38
Ten Rus Vám to dal pěkně :-)

Ano. A má pravdu.
0 # gogo 2011-06-27 23:18
Nemyslím, že by úspěch Švýcarska v posledních 100 letech byl zapříčiněn pouze ochotou občanů vzít kvér do ruky. Tím nijak nezpochybňuju jejich ochotu a odhodlání. A ten Rus to taky ví, ale proč si nerýpnout, že...
Kromě toho si myslím, že kus odhodlání bránit svoji zem bylo v 30. letech i na české straně, pokud se bavíme na úrovni občanské.
0 # Anonymní 2011-08-28 09:04
...........no z něčeho ta legiobanka musela začít ne? a pár vagonu na to stačilo,to ostatní rozebrali bílí a zbytek je někde na dně bajkalu...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)