Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Zasvěcenou úvahu na toto thema zveřejnila na svém blogu Klára Veselá-Samková. Z delšího textu vybirám:

Dnes je majoritní společnost přesvědčena, že pokud některý Rom dosáhne určitého vzdělanostního či majetkového standardu, opouští romskou komunitu – buď proto, že s ní už nechce mít nic společného nebo proto, že je prý z ní vyštván. Proto model "tahounů" prý nefunguje. Není tomu tak. Podle mých vědomostí je kořen problému v tom, že VZDĚLÁNÍ ROMŮM NIKTERAK NEPOMÁHÁ. Vztahy mezi oběma tábory jsou totiž tak narušeny, že ani vzdělání nemůže překonat vzájemné odcizení. Vím o řadě absolventů středních i vysokých škol se zcela standardními studijními výsledky i pracovními návyky, pro které se situace na trhu práce a schopnost integrovat se do majoritní společnosti nikterak nezlepšila. Tento fakt přináší fatální zpětnou vazbu do romské komunity. Vzkaz, který je zasílán odžitými životy vzdělaných Romů zní asi takto: "I když uděláš všechno, co ti gádžo řekne, že máš udělat, aby se ti žilo lépe a abys byl gádžovskou společností přijímán, stejně ničeho nedosáhneš. Pracně studuješ dlouhé roky, když zároveň tím okrádáš vlastní rodinu o peníze, které by jsi mohl vydělat třeba jako kopáč nebo nelegální prací. Na konci svého studia stojíš tam, kde stojí nevzdělaný zbytek rodiny, která tě celou dobu živila a podporovala… s prázdnýma rukama". Tento poznatek je pro romskou komunitu tak zdrcujícím způsobem devastující, že si majoritní společnost ani neumí představit, čeho vlastně dosáhla. Je to beznaděj, poznání, že žádná snaha nemůže vést k úspěchu. Kdyby majoritní společnost nepropagovala mermo mocí vzdělávání, kdyby, jak se říká "netlačila na pilu", byly by možná výsledky integrace Romů do majoritní společnosti o mnohem lepší. I romská populace se totiž logicky ptá po důvodu, proč "ti gádžové nás do těch škol tak honí." Gádžové sice tvrdí, že vzdělání bude mít pozitivní vliv pro zlepšení individuální situace jednotlivce, ale to evidentně není pravda. Tak o co jim jde?? Chtějí nám sebrat děti?? Chtějí rozbít naše rodiny?? Rozvrátit naše ghetta – jediná místa, kde se alespoň trochu cítíme bezpečně?? POZOR !!! VZDĚLÁNÍ JE NEBEZPEČNÉ. To je podvědomý závěr, který romská komunita niterně přijala do svého srdce.

Komentáře   

0 # Astr 2008-11-04 06:46
pani Vesela Samkova na zaver sveho clanku zada i o zrizeni ministerstva pro romske zalezitosti:
-----------------------
nestacilo by pro mensiny?
dnes jste uvedli do zivota zelene karty, zitra budete mit spustu dalsich v CSR nejen Cikany!
Jiste muzete namitnout ze s Vietnamci , Cinany a jinymi nejsou problemy, ale ministerstvo pro "romske zalezitosti"?
cha cha cha
ac o ty pripominky pod clankem pani bojovnice za Cikanska prava?
--------------------------
Mejla napsal(a):
Paní Veselá-Samková, nechcete se ujmout případu vdovy po 55-letém tesaři, jemuž cikánský gang bezdůvodně před očima jeho 15 leté dcery doslova vykopal mozek z hlavy ? Je to již několik let, viníci jsou známi, přiznali se, ale pokud vím, dosud nebyli ani obžalováni. Prý by to byl rasismus. Volal jsem mládencům do Respektu, ale ti se strachy podělali o tom napsat. Doporučujete potom vzít právo do vlasních rukou ?
04.11.2008 03:39:49
Mejla napsal(a):
Paní Veselá-Samková, Vaše "řešení" je zcela v intencích byrokrata, zvyklého řešit vše založením úřadu, jak to bylo za socialismu. Podle Vás více úředníků = lepší život. Opak je ale pravdou. Ve chvíli, kdy i ten Cikán bude mít velký hlad a bude vědět, že za krádež dostane přes ruce, nezbude mu nic jiného než jít pracovat. Už dnes máme tolik úředníků, kolik nebylo za žádného režimu.
04.11.2008 03:47:53
---------------------------
porad verite na reseni via integrace?
0 # Anonymní 2008-11-07 09:07
Druhá věc je, že jsou Cikáni do vyšších pater vzdělávácího systému často tlačeni, i když na to pak nemají. Někdy je zkrátka vhodnější, pokud se někdo na učňáku vyučí řemeslo, které je pak schopen poctivě a dobře vykonávat, než když je průměrným absolventem speciální či sociální pedagogiky bez vidiny normálního zaměstnání, tj. je nakonec obvykle zaměstnán v nějaké organizaci, která saje prachy ze státního rozpočtu na podporu Romů.


AHL71

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)