Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Malý čtenář uvedl praktický odkaz na stránku převádějící latinku na azbuku. Zároveň napsal: "Další důvod naučit se Javascript, abych mohl zbastlit něco zcela funkčního (nojo, ale kde to budu hostovat? A jak monetizovat?)"

Rád se mu pokusím pomoci. HTML kód obsahující JavaScript není vůbec nutné nikde hostovat (natož monetisovat), stačí HTML soubor uložit kamkoli na lokální disk a přistupovat k němu methodou file: (prakticky tak, že spustíme prohlížeč, stiskneme Ctrl+O a soubor na disku vyhledáme). Stránku si poté můžeme uložit mezi oblíbené (Ctrl+D), jako by to byla normální internetová stránka.

Kdysi, velmi dávno, když jsem si koupil první přijímač GPS, jsem si takhle napsal konvertor souřadnic ze systému WGS-84 do S-JTSK (tzv. Křovákovo zobrazení), abych mohl polohu, kde se nacházím, zobrazit na mapě tehdejšího Atlasu (tlačítko pro příslušnou funkci už dnes nefunguje a bylo by zbytečné, protože dnešní mapy.cz i Google Maps si s WGS-84 poradí samy).

Program můžete vyzkoušet a inspirovat se jím – zdrojový kód včetně JavaScriptu zobrazíte stisknutím Ctrl+U.

Komentáře   

0 # 2008-11-13 14:34
To je mi zcela jasné; sám jsem si kdysi takto upravil (aby místo inputu používal textareu na delší textu) a uložil rot13.org - jen mi nějak nedošla možnost přidat si soubor do oblíbených a vždycky jsem ho hledal manažerem souborů.

Nicméně když už bych takový JS napsal, chtěl bych ho dát online 1) z důvodů principiální užitečnosti lidstvu, protože se mi zdá, že dosud žádný lepší k dispozici není, sebepropagace a i té monetizace 2) protože poměrně často přistupuji k internetu z cizích počítačů a jeden nikdy neví, kdy to budu potřebovat. V podobně jednoduchých záležitostech jsem vcelku příznivcem přesunu na webový model.
0 # Tomáš Pecina 2008-11-13 14:42
Žádný freehosting vám nevyhovuje? Sice to moc nesleduju, maje už čtvtý rok vlastní server, ale dnes jsou freehostingy už s i PHP, MySQL a kdečím jiným.
0 # Jan Vaněk jr. 2008-11-18 11:07
V principu jistě ano, vždyť by šlo o jednoduchou HTML stránku s JavaScriptovým kódem; ale právě se v nich vůbec nevyznám a nevím, který by byl nejlepší.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)