Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

A je to tady znovu, jeden z evergreenů českého mediálního diskursu, po požadavku zpřísnění trestní represe možná číslo dvě v celkové oblibě mezi novináři – další zpřísnění podmínek pro držení zbraně. Tentokrát dokonce s anketou, v níž na otázku "Povede zpřísnění držení zbraní ke snížení kriminality?" většina respondentů podle očekávání odpovídá "Ne, ale je to správný krok".

Rozčiluje mne prostoduchost, s níž novináři podobná tisková prohlášení přebírají. Ztížený přístup k právu nosit na svou obranu střelnou zbraň sice sníží podíl trestné činnosti páchané legálně drženými zbraněmi (a zvýší trestnou činnost páchanou zbraněmi drženými ilegálně), ale na druhé straně bude méně trestných činů, které se podařilo odvrátit díky tomu, že oběť byla ozbrojena. A zejména – a to žádné statistiky nezjistí – dále stoupne trestná činnost policistů, kteří budou udělovat z těchto podmínek výjimky, eventuálně za vhodné "protiplnění" to nebo ono u žadatele přehlédnou.

Korupce v oblasti vydávání zbrojních průkazů je už nyní alarmující, a nový zákon ji dále zvýší, aniž by cokoli hmatatelně positivního přinesl. Je to celé prostě jen – vábnička na novináře.

Komentáře   

0 # Guy Peters 2008-11-01 09:49
Řekl bych, že je to spíše čirý populism.
0 # Tomáš Pecina 2008-11-01 14:51
Řekl bych, že je to spíše čirý populism.

V Americe prosazují populisté volnější přístup ke zbraním, v České republice omezenější. Taky charakteristické.
0 # Starý pán 2008-11-03 22:43
Jakákoli regulace nemá smysl. Připadá mi, že v našich podmínkách čím větší psychopat, tím spíše se ke střelné zbrani dostane. Vím o člověku, jehož rodina připomíná kuřimskou kauzu, jenže protože je to primář na oddělení soudního lékařství, tak mají všichni členové rodiny zbroják a doma mají celý arzenál...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)