Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Из всех искусств для нас важнейшим является кино, vzpomněl jsem si na údajný Leninův výrok, který s takovou oblibou opakovali normalisační komunisté, když jsem zhlédl dokumentární film Petera Josepha Zeitgeist (2007) s podtitulem What does Christianity, 911 and The Federal Reserve all have in common? (vystavena je i verse s českými titulky, avšak technické problémy způsobují, že ji nelze přehrát).

Vskutku, přesvědčovací síla audiovisuálního díla je výrazně vyšší než u jakékoli jiné formy mediální propagandy. Přesto je můj dojem z dvouhodinového snímku značně rozpačitý.

Relativně nejzajímavější mi přišla první část, ve které autoři poukazují na souvislosti mezi různými náboženskými doktrinami a astrologickými koncepty, zejména pak mezi věky tzv. platonského roku a uctívanými náboženskými symboly, a paralelismus mezi Novým zákonem popisovaným životem Ježíše Krista a ročním cyklem zdánlivého pohybu Slunce po obloze.

Druhá část filmu je věnována tradičnímu konspiračnímu theoretisování ohledně útoků z 11. září 2001, třetí je pak antisemitsky laděnou agitkou proti americkému Fedu; obojí je bez nápadu a bez snahy o objektivitu popisu.

Celkový dojem z Zeitgeistu: Nebrat!

Komentáře   

0 # Guy Peters 2008-11-19 16:30
Viděl jsem pouze první část, která mi přišla poměrně zajímavá. Další dvě jsem úmyslně vynechal.
0 # Anonymní 2008-11-19 21:26
Vida, jak Slepecká hůl ovlivňuje chování diváků audiovizuálních médií, aniž by potřebovala jejich obraznost (myšleno médií, ne diváků).

Radek Mikula
0 # Guy Peters 2008-11-19 22:29
Podobnou recensi by si zasloužil i film One Third of the Holocaust.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)