Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Na Lucerně Wikipedie upozorňují na rok starou úvahu Jaromíra Slomka na blogu Týdne věnovanou komunistické vánoční písni Vánoce, vánoce přicházejí.

Slomek theoretisuje, že jde o "odiosní pseudokoledu, která vymývala mozky milionům". Řečeno s profesorem Hrbolkem z filmu Marečku, podejte mi pero, tak tomu ale není.

Vomáčkova a Borovcova píseň není a ani nemá být koledou, ale zcela opačně, než co jí J. Slomek imputuje, je to – své době silně poplatná – společenská kritika oděná do roucha jakéhosi hudebního feuilletonu. Píseň není, jak se naivní komentátor pokouší čtenáři vsugerovat, návodem k "duchovnímu vyprázdnění" významného náboženského svátku, ale naopak jeho – arci režimně krotkou – kritikou: kritikou "maloburžoasní" neauthentičnosti a neupřímnosti toho, jak homo sovieticus (ve své specificky československé, krátce pobruselské versi – jež je dnešní generaci asi nejlépe známa z Pelíšků) prožíval svátek Kristova zrodu.

Nic víc se k ubohému Slomkovu textu říct nedá: kde duní hloupost a vykvétá ignorance, je lépe taktně se vzdálit.

Komentáře   

0 # cnemo 2008-12-21 18:37
Já, člověk prostý bych řekl, že ona písnička je spíš obyčejný dobrý vtip a nehledal za ní ideologický zločin. Ale je fakt, že veselá melodie a slova může odvádět ovečky od táhlých cirkevních melodií a černí havrani nemohou dělat svoji propagandu.gogle
0 # vodnik007 2008-12-23 19:05
Moderni americke vanoce maji take sve humorne ideologicke zlociny. Dnesni svatecni pisne oslavuji tema, ktere s oslavou nejdulezitejsiho posla krestanske cirkve nema nic spolecneho.
cz.youtube.com/watch?v=vPaGQEskSKM
Ve skutecnosti, cela vanocni oslava je vlastne takova fraska svatku, ktery jiz ztratil vyznam.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)