Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Hlavu státu, abyste rozuměli. Můj text na toto thema se setkal s uniformně odmítavým přijetím. Což mi připomnělo jistou 19 let starou událost.

Při jedné z demonstrací na Letné nechal moderátor, dnešní pražský auxiliář Václav Malý, vyvolávat heslo: "Gusto, je tu husto!", v reakci na předchozí prohlášení, tuším, Rudého práva o malém zájmu veřejnosti o protirežimní demonstrace. Veřejné mínění se jako jeden muž postavilo proti Malému, tvrdíc, že tím byla nepřípustně znevážena hlava státu.

Absolutně jsem to tehdy nechápal, já sám jsem měl pocit urážky nikoli z toho, jak bylo jednáno s Husákem, ale že člověk jako Husák mohl usurpovat presidentství mé země. Reakci veřejného mínění jsem připisoval jakémusi atavistickému, masarykovskému mythu, ale jak se nyní ukázalo, mýlil jsem se.

Lidé v této zemi, a to i lidé vzdělaní a inteligentní, jsou zjevně ochotni identifikovat se s kýmkoli, kdo zastává úřad presidenta republiky, byť to byl narcistní kašpar a dunivě prázdná nádoba Klausova stylu. Celkem smutné zjištění…

Komentáře   

0 # Vodník 2008-12-06 17:16
Inu, to je posvátnost funkce. My, rusko-byzantští formalisté, tomu dobře rozumíme: car, biskup nebo kněz je osoba posvátná, byť by to byl osobnostně a charakterově padouch.
0 # Guy Peters 2008-12-06 19:00
Ano, už tedy si mi Malého jednání nelíbilo.
0 # Tomáš Pecina 2008-12-06 19:26
To mně rovněž, ale protože mi přišlo infantilní, nikoli pro urážku toho bolševického zločince.
0 # Guy Peters 2008-12-06 22:23
Jinak to heslo přesněji znělo: "To se divíš, Gusto, jak je tady husto."
0 # Guy Peters 2008-12-06 22:26
Nicméně mám možná špatnou paměť, protože Internet jednomyslně tvrdí: "Podívej se Gusto, jak je tady husto."

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)