Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Parádní úlovek se povedl redaktorce iHned.cz Petře Benešové, která vyzpovídala šéfku pražské organisace KSČM a známou protagonistku stalinistického křídla strany Martu Semelovou, civilním povoláním učitelku základní školy.

Osobité představy této pedagožky o správné výuce dějepisu zahrnují například názor, že školy by si na besedy neměly zvát pamětníky, protože jinak hrozí, že výuka bude neobjektivní a jednostranná; pamětníky nejsou překvapivě mínění např. bývalí členové Lidových milicí, nýbrž političtí vězňové. "Děti nemají vidět ani dokumentární filmy o době komunismu," prohlásila v rozhovoru dále Semelová.

Ačkoli jsem mnohokrát zdůrazňoval, že nesouhlasím se zákazem KSČM, neskrývám, že v určitých chvílích si nejsem správností svého názoru tak docela jist…

Komentáře   

0 # Vodník 2009-01-22 14:13
Marta Semelová prohlásila, že v 50. letech byli trestáni jen opravdoví viníci...

Zřejmě se český demokratický zákon o popírání totalitních zločinů vztahuje jen na Erika Sedláčka. Pan Payne může zůstat klidný...
0 # Anonymní 2009-01-24 22:36
Copak má být politická strana zakazována podle výroku jediné, i když tedy ne řadové členky?

Jinak - paní Semelová nikde nemluvila o Lidových milicích. Její výrok se dá pochopit i tak, že by se neměli účastnit vyučování žádní pamětníci, tj. nejen političtní vězni, ale i členové Lidových milicí. Nesouhlasím s tím názorem, objektivity se nedosáhne tím, že se učitel uzavře do svého zdánlivě objektivního světa, ale nevím, jestli je ten názor třeba ještě přisolovat neřečenými dodatky...
0 # Vodník 2009-01-25 16:07
Pokud paní, pardon, soudružka Semelová popírá kommunistické zločiny, dopouští se podle platných českých zákonů trestného činu a měla by jít do lochu stejně jako Sedláček.
0 # Anonymní 2009-01-27 14:26
Pamětník je odjakživa úhlavním nepřítelem tvůrců historie.
0 # David B. 2009-01-29 03:49
Na střední jsme měli besedu s Milanem Paumerem ze skupiny Bří Mašínů.
Dodnes ve mně toto setkání vyvolává rozpory. Sice popsal skutky jak se podle něj odehrály, ale na přímou otázku, zda by znovu zabil onoho příslušníka (který byl spoutaný) odpověděl, že ano. "Viděl naše obličeje.".

Jestli jsem je předtím podporoval, pak teď nevím, co si myslet.

Vždy záleží, jak se s podaným svědectví studenti vyrovnají. Minimálně je to donutí přemýšlet a už to samo o sobě je velké pozitivum.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)