Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Nesmírně mne pobavilo umělecké dílo Davida Černého, kterým to "osladil Evropě" v uměleckém provedení. To, že zahraniční autoři jsou smyšlení, je zřejmé už z námětů. Těžko si představit, že by si např. některý Němec troufl vypodobnit svou zemi s hákovým křížem v podobě dálnic.

Zda věc skončí omluvou vládě anebo bude následovat omluva celoevropská, není ještě jasné. Osobně mi však vadí, že stejně jako si Černý zavtipkoval na adresu ostatních evropských států, nepřistoupil k České republice. Napadá mě hned řada možností: území republiky připoutané k podkladu bytelným řetězem, prázdné místo s cedulí "Zde byla České republika, ale někdo ji ukradl", polorozpadlá budova s červeným neonovým srdcem na střeše, dveře s nápisem "Zimmer frei", taxík s řidičem v škrabošce a s bambitkou anebo, pokud bychom se měli přidržet ducha, v němž umělec ztvárnil Německo, papundeklová mapa republiky podlepená Benešovými dekrety.

Aktualisováno.
Zatím protestují Bulhaři. Kdo bude další?

Aktualisováno.
Slováci.

Aktualisováno.
Slováci se prý spokojí s omluvou, Bulhaři trvají na demontáži. Česká strana zatím pracuje na "technickém řešení" – jak tipuji Černého, předpokládal bych, že namísto tureckých záchodů budou do plastiky instalovány běžné mísy.

Aktualisováno.
Bulharsko zakryto černým florem.

Aktualisováno.
Diplomatická přestřelka se přiostřuje. Z Bulharska přišla tato vkusná reakce.

Komentáře   

0 # Vodník 2009-01-14 00:00
Naprostý souhlas: Černý měl českou republiku presentovat jinak a všechny Tvé návrhy považuji za vtipné & případné! :-))
0 # Vodník 2009-01-14 00:11
Dodatek: ty dálnice v Německu nevytvářejí hákový kříž.
0 # Alex Juchelka 2009-01-14 00:20
Osobně se mi to nelíbí, současná produkce podobných českých autorů mě neoslovuje - na můj 'vkus' příliš efektní, ale oceňuji, že v Bruselu vůbec něco takového pověsili. Ta myšlenka je jistě správným směrem pobuřující. U nás by to bylo nemyslitelné. V tom spatřuji určitě klad a dávám Bruselu +
0 # Alex Juchelka 2009-01-14 00:23
A ano, všechny vaše návrhy českého modulu mi, stejně jako Vodníkovi, připadají lepší, než konečná realizace. Co to vůbec je? Přiznám se, že dnešní české symbolice již nerozumím.
0 # Alex Juchelka 2009-01-14 00:38
Ale vytvářejí : ) Sice poněkud dekonstruovaný, ale ta polní šeď Wehrmachtu jako podklad je IMHO unmistakable... : )
0 # Ignác Pospíšil 2009-01-14 11:55
Hlasuji pro to prázdné místo. :-)

Připomíná mi to "meteorologické stanoviště v Krkonoších" (teď už nevím, jestli smyšlené, či pravé).

Na tyči je klacek s uvázaným provázkem (taková minišibenice) a u toho visí vzkaz:

provázek je mokrý - prší;
provázek je suchý - slunečno;
provázek visí dolů - bezvětří;
provázek visí vodorovně - uragán;
provázek jste našli až po hmatu - tma nebo mlha;
žádný provázek jste nenašli ani po hmatu - jste v Čechách. Zkontorlujte jestli máte ještě peněženku a pokud ano, dobře si ji hlídejte.
0 # Anonymní 2009-01-14 14:56
Cesko vypada, jak vypada, protoze je to monitor na kterem bezi Narcisovy vyroky.

Leon Kreutzfeld
0 # Alex Juchelka 2009-01-14 17:51
OK, dík...
0 # Petr Kočí 2009-01-15 03:34
Před zveřejněním výstavy mi při čtení brožury ENTROPA přišlo zajímavé, že každý stát reprezentuje umělec s typickým jménem pro danou zemi (Tuominen, Helmut Bauer, John O’Connell,...). Ale po bitvě je každý generál; přiznávám, že autorství jediného umělce by mne nenapadlo.
0 # Vodník 2009-01-15 14:16
Je mi ovšem trochu záhadou, jak se může konservativec, za nějž se TP vehementně prohlašuje, kořit takovéto ukázce (post?)moderního umění....
+1 # mM 2009-01-16 16:48
Už ten tel. spot s kostkou cukru a heslem "Evropě to osladíme!" byl dost velký trapas. Plastika je ovšem drzost na entou. Včera jsem ten výtvor viděl v TV v celé své "kráse". Autor se sice omlouval, že nikoho nechtěl urazit, ale co si lze pomyslet, když Německo je tam s hákovým křížem, Bulharsko plné tureckých záchodů, italští fotbalisté předvádějí kopulaci, z Holandska, které je pod vodou, koukají jen minarety .... Zkrátka namyšlenost, nevkus a buranství v jednom.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)