Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Další zákaz občanského shromáždění v Plzni vyráží dech. Posuďte sami:

Po obdržení oznámení svolavatele Jana Čapka podaného dne 16.2.2009 v 10.05 hodin, bylo Policií ČR Úřadu městského obvodu Plzeň 3 oznámeno, že svolavatel patří mezi příznivce hnutí Skinheads, je jedním ze zakládajících členů hnutí Autonomních nacionalistů Plzeňsko a má úzké kontakty na radikální část Národního odporu Praha.

Tyto okolnosti samy o sobě nezakládají důvody pro zákaz oznámeného shromáždění. Dle sdělení Policie ČR však existuje předpoklad, že se uvedeného shromáždění zúčastní hlavně osoby z řad pravicově extremistických hnutí. Dle závěrů Policie ČR nelze vyloučit, že při akci dojde k omezování osobních, politických či jiných práv občanů pro jejich národnost, pohlaví, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a sociální postavení nebo že dojde k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti. V těchto souvislostech je třeba posuzovat i to, že předmětné shromáždění je svoláno na sobotu, která je z hlediska židovského náboženství svátkem, a kdy se věřící shromažďují v synagogách a z toho důvodu existuje důvodná obava ohledně možného střetu případných účastníků shromáždění s věřícími.

[…]

Ze všech uvedených okolností a uvedených souvislostí má Úřad městského obvodu za to, že presentovaným účelem shromáždění "Protest proti okupaci Palestiny" je pouze zastírán skutečný závadný účel shromáždění spočívající v omezování nebo popírání politických nebo jiných práv občanů, tak jak předvídá ve svém rozsudku č.j. 8 As 51/2007-67 ze dne 5.2.2007 Nejvyšší správní soud.


Nemohu si pomoci, ale Nejvyšší správní soud svým neuváženým rozsudkem, v němž dovodil možnost zakazovat veřejná shromáždění nikoli pro oznámený, nýbrž presumovaný účel, otevřel stavidla bezpráví.

Proto mi nezbývá než udělit únorovou cenu Osel měsíce za mimořádný výkon na poli práva – jaksi post mortem – právě senátu NSS 8 As. Vkusný doplněk taláru, oslí uši ve tvaru paragrafů, si mohou soudci JUDr. Petr Příhoda, JUDr. Michal Mazanec a Mgr. Jan Passer převzít na adrese tohoto blogu.

Je mi to líto, jsem přesvědčen, že záměrem těchto soudců nebylo nastolit stav pošlapávání ústavních práv, pouze nedomysleli důsledky svého kroku a příliš daleko vyšli vstříc volání medií bažících po krvi "extremistů". Soudce je však povolán k ochraně trvalejších hodnot a nesmí rozhodovat s motivací najít své jméno a podobenku s pochvalnou zmínkou v zítřejším čísle bulvárních novin; tomuto poslání senát 8 As zjevně nedostál.

Komentáře   

0 # Vodník 2009-02-18 21:01
To je chyba Jana Čapka - má rozvířit affairu, podat odvolání, obvinit z diskriminace, napsat do Bruselu, do Strassbourgu atd. atd. Neumíš-li se důkladně zviditelnit, vrchnost Tě spolkne jako zákusek po nedělním obědě.
0 # Guy Peters 2009-02-18 21:47
Vodníku, cesta do Strassbourgu začíná na krajském soudu. Brusel s tím nemá co dělat.
0 # Vodník 2009-02-18 23:03
??? Myslel jsem, že Nejvyšší správní soud je vyšší instance než krajský soud...
0 # Tomáš Pecina 2009-02-19 13:16
Myslel jsem, že Nejvyšší správní soud je vyšší instance než krajský soud

To jistě, ale začíná se vždy na I. stupni. Čapek musí podat správní žalobu, pokud ji Krajský soud v Plzni zamítne (to není jisté, interpretace rozsudku NSS v rozhodnutí je, řekl bych, volná až zlovolná), podá kasační stížnost, pak ústavní stížnost a až potom stížnost k ESLP.
0 # Vodník 2009-02-19 17:25
Inu, svoboda není zadarmo!...:-(((((
0 # Leon Kreutzfeld 2009-02-20 19:14
To vite, zlocinum je treba predchazet preventivne. Nejste v Americe, kde si muze kdejaky krikloun nebo noviny honit triko a prirovnavat Obamu k blaznive cerne opici.

Ale je to v nejlepsim zajmu tech extremistu. Takhle se anonymne vyradi na nejake vesnicke pijatyce a uniknou ztrate zamestnani z duvodu extremistickych nazoru, v pondeli zase nastoupi k soustruhu, ulevi statnimu rozpoctu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)