Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Opačně než v případě prvomájového incidentu rozhodl Krajský soudu v Praze soudem Vojtěchem Ceplem ml. ohledně výroku, který na adresu antikomunistického aktivisty Jana Šinágla pronesl v říjnu 2007 za přítomnosti kamer České televise místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý. Šináglova žaloba o osobní a veřejnou omluvu byla – prozatím nepravomocně – zamítnuta, a to s odkazem na hodnotící povahu napadeného výroku a na ústavně zaručenou svobodu projevu.

Je to poněkud překvapivé, protože označení "darebák" je o stupeň hanlivější než "primitiv", takže se zdá, že Jana Šinágla sice nesmíme nazvat primitivem, ale kdokoli ho může svobodně označit za darebáka. Stejně tak zaráží, že zatímco v případě letenského incidentu přiznal soudce Krajského soudu v Brně Miloš Holeček právo na svobodný projev právě J. Šináglovi a rozhodl, že M. Grebeníček měl na jeho rušivé jednání reagovat adekvátně a nikoli invektivou, a uložil mu proto povinnost k omluvě, soudce Cepl z téhož ústavního principu dovodil závěr opačný.

Případ, který s velkou pravděpodobností skončí u Nejvyššího, případně Ústavního soudu (rozhodnutí Vrchního soudu v Praze lze předvídat s jistotou příštího příletu Halleyovy komety, dokonce bych soudil, že dámám soudkyním bude při jeho vyhlašování nad hlavou zářit svatozář v podobě rudé hvězdy), je zajímavý i z obecného hlediska a budeme o něm proto na tomto blogu referovat podrobněji.

Komentáře   

0 # Anonymní 2009-05-19 22:30
No uvidíme. Když dámy rozhodovaly o justiční mafii, celkem oprávněně Ceplovi ten rozsudek smetly ze stolu (a podle mého názoru oprávněně). Třeba to stejně oprávněně udělají i teď.
0 # Starý pán 2009-05-20 21:17
Nejsem si tak úplně jist, že "označení "darebák" je o stupeň hanlivější než "primitiv"".

Jednak jde o jiné kategorie: darebák morální, primitiv intelektuální. Jednak být darebák dnes není nic špatného. Tak trochu se tím rozumí, že asi bude inteligentní a schopný, když může být darebák. Pro ženy je to tak trochu sexy, zvlášť když je to darebaák gentleman. Naopak primitiv je spíš skoro něco jako blbec.
-1 # Jan Šinágl 2009-05-26 21:42
Primitivem se člověk narodí, čili za to nemůže, kdežto tím ostatním se stává. Proto označit někoho primitivem je skutečně primitivní a právem odsouzeníhodné. Tím spíše jsou potom odsouzeníhodné ostatní výrazy - vulgární antikomunista, prostoduchý, darebák, navíc vznesené veřejně a ničím neprokázané. Zdůvodnění rozsudku ve věci mé žaloby na „Haló Noviny“ soudkyní Lobotkovou je skutečně „právním skvostem“ a mělo by být varovným příkladem pro budoucí studenty právnických fakult. Už aby místa soudců začali houfně obsazovat takoví právníci jako je např. JUDr. Petr Langer – viz „Reportéři ČT“ z 25.května, kdy se opět ukázala v plné nahotě ubohost občany nevoleného prezidenta. Rád sportuje a mluví o fair play, ale hrozí-li mu porážka, neváhá používat „unfair“ metody. Máme to ale na Hradě „reprezentanta“.
+1 # Anonymní 2011-01-18 21:43
Primitivně se může chovat mentálně postižený, kulturně málo vyspělý ale i průměrně inteligentní chlápek. Jen v případě označení mentálně postiženého termínem primitiv by bylo možné uvažovat o necitlivém vyjádření nebo urážce lidské důstojnosti. V případě primitivního domorodce by šlo o etnografické označení. V případě Šinágla ale jde o přiléhavé označení nekulturního řevu a vzpěčování se pořadatelům a policistům. Což není urážka, ale svobodně vyřčený názor na chování nedemokrata, který si myslí, že žalobami upře jiným svobodu slova a názoru, kterých se dožaduje, leckdy i hodně primitivně a nekulturně, pro sebe.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)