Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jak upozornila Česká televise v pondělních Reportérech ČT, na zámku v Hluboké nad Vltavou zítra dopoledne začne setkání ministrů zahraničí zemí Evropské unie, jež bude mít mimořádně pikantní příchuť: koná se na zámku, který Československo odňalo na základě zvláštního zákona, lex Schwarzenberg, hlubocké větvi šlechtického rodu Schwarzenbergů. Protože se tak podle přežívající státní doktriny stalo před obdobím totality, tj. dříve než 25. února 1948, konfiskaci nelze podle platného práva nijak zvrátit.

Hostitelem setkání bude potomek druhé, orlické větve Schwarzenbergů Karel kníže Schwarzenberg, momentálně český ministr zahraničí, jemuž ovšem rodový majetek vrácen byl (ke konfiskaci došlo až po Únoru). Pikanterií je, že podle stipulace závěti, na jejímž základě Karel nabyl majetek po svém strýci, je povinen pomoci oprávněné dědičce Alžbětě Pezoldové získat zpět to, co bylo poválečným Československem zabaveno. Jeho pomoc tedy spočívá v tom, že po zkonfiskovaném "státním" zámku provede své resortní kolegy.

Charakteristické bylo televisní vystoupení poslance za ODS Marka Bendy: ano, je možné, že se staly nějaké chyby, nemělo by to tak být, ale dnes už se to přece změnit nedá. Toť charakteristický morální obzor místní populace na počátku 21. století, aneb, jak to vyjádřil písničkář, trochu se vraždilo, trochu se kradlo…

Přiznáme "určité chyby", když bude nejhůř a proradná cizina na nás zatlačí, tak se třeba i omluvíme, ale vrátit ukradené, to je vyloučeno, to správný Čech nikdy neudělá.

Jsme zloději a jsme na to pyšní!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)