Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jak bylo právě oznámeno, česká policie přímo na letišti zatkla bývalého vůdce (Grand Wizard) Ku Klux Klanu Davida Duka pro podezření z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka (§ 260 TrZ). Spáchal ho patrně ještě na palubě letadla, jinak si nedokážu vysvětlit, jak místní orgány činné v trestním řízení mohly k závěru o existenci důvodného podezření dojít; rád bych ovšem věřil, že Spojené státy odpovědí ve stejném duchu a hned na letišti zatknou kupř. Václava Klause, jehož činy spáchané na území České republiky jsou zcela jistě podle amerických zákonů trestné.

Aktualisováno.
Podle dalších zpráv k zadržení nedošlo na Ruzyni, ale v restauraci Černý orel na Malé Straně.

Aktualisováno.
"Zatčení se nebojím, zatím se mi to v žádné evropské zemi nestalo," řekl Duke Právu asi 15 minut předtím, než jej policie zadržela. – V evropské jistě ne, nicméně Česká republika a její obyvatelstvo dlí dosud mentálně v Asii; tento aspekt pan Duke zjevně podcenil.

A ještě jednu věc bych rád poznamenal: při Langerově známé zbabělosti považuji za takřka vyloučené, že by se malostranská fraška odehrála bez předchozího souhlasu americké strany. O Obamově administrativě jsem měl lepší mínění.

Aktualisováno.
Podle sdělení Dukových obhájců má stíhaný skutek spočívat v tom, že obviněný na blíže nezjištěném místě a v blíže nezjištěné době sepsal knihu, jejíž obsah je z hlediska českého práva trestný. Důkaz, že se tak stalo na českém území a v takové době, aby skutek nebyl promlčen, je na orgánech činných v trestním řízení.

Očekávám, že takovou blamáž si nemohou dovolit ani Američané, a tak v pondělí vyrazí český velvyslanec ve Washingtonu k "šéfce" do State Departmentu na kartáč…

Aktualisováno.
Věci vzaly nakonec ještě rychlejší obrat: policie Duka propustila poté, co jí státní zástupkyně, zřejmě v náhlé manifestaci zbytkového pudu sebezáchovy, hodila podnět k vazbě na hlavu, a Duke byl správně vyhoštěn. To má ovšem háček: jako osoba trestně stíhaná musí být David Duke kdykoli k disposici OČTŘ, takže za současné situace nemůže oběma protichůdným příkazům veřejné moci, tzn. být v České republice i mimo ni, vyhovět. Být na místě jeho obhájců, udělám teď policistům ze života administrativní peklo.

Jedno je jisté: lepší propagaci jeho dnešní přednášce si těžko představit. Myslím, že půjdu také.

Aktualisováno.
Ve snaze vylepšit dojem ze zpackané akce si policie u ČTK objednala oslavný blábol, ve kterém na její podporu vystupuje dokonce i "nejmenovaný právník"; výsledný dojem – vrchol trapnosti.

K věci není zatím dostupný dostatek dokumentů, nicméně začíná se zdát, že stejně jako v případě spektakulárně neúspěšného pokusu o rozpuštění Dělnické strany policie předvedla cosi, co své původce kompromitovalo do té míry, že šéfům nezbylo než od počátečního záměru couvnout. Indikativní bude, zda bude v trestním stíhání vůbec pokračováno anebo zda se je policisté pokusí nechat v tichosti zastavit.

Aktualisováno.
Poněkud mimo oblast racionálně komentovatelného zachází dnešní prohlášení policie, podle něhož není trestným činem vydat "závadnou" knihu, pokud se vydavatel od jejího obsahu v předmluvě distancuje a pokud vydáním sleduje toliko dosažení zisku. Režim, kde musely západní filmy "nastavovat nelítostné zrcadlo" kapitalistické společnosti, jsme vyhodili dveřmi a hle, identická myšlenková schemata se nám vracejí oknem.

Komentáře   

0 # cnemo 2009-04-25 17:42
Budou ho muset rozpůlil, kousek vyhostí a druhý budou trestně stíhat:) Nedivte se mi prosím, že k právu žádnou úctu nechovám. Vzpomínám si, jak jakýsi Američan zažaloval boha a soudy to odmítly proto,že bůh nemá bydliště (či tak nějak). Jinde to není o moc lepší ne vtom našem bananystánu.
0 # Eva Nováková 2009-04-27 11:45
Když policie vede Ičko a v justici jsou stovky podobných Íček, tak tento úlet asi nikoho nepřekvapí.
0 # Anonymní 2009-04-27 13:43
www.ceskenoviny.cz/.../373534

Podle policie není vydání Mého probuzení trestné. Policie tedy tvrdí, že Duke spáchal trestný čin napsáním knihy, jejíž vydání však už trestným činem není.
Opravdu úžasné myšlenkové pochody.
0 # jonáš 2009-04-27 15:18
A nemohl by se Duke úspěšně hájit tím, že to napsal taky jen pro prachy? To je podle vládnoucí ideologie zřejmě nejvyšší důvod, kterej odůvodní vše.
0 # Guy Peters 2009-05-04 08:36
"Podle jeho advokátky Kláry Slámové Duke nemohl spáchat trestný čin, neboť knihu napsal v USA a české vydání nemohl ovlivnit, protože už nevlastnil autorská práva. S tím nesouhlasí advokát Jaroslav Ortman. "Je jedno, kde to napsal. Faktem je, že ta kniha jako taková, pokud ospravedlňuje holokaust, ten názor je tam vysloven," řekl ČTK."

Inu, kommunistický právník. Výhradní licence k právu dílo užít podle §§ 12, 47 odst. 2 a 50 odst. 4 AZ mu nic neříká.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)