Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Opakuje se to se železnou pravidelností: kdykoli do České republiky zavítá americký president, tuto zemi zachvátí zvláštní psychosa, v jejímž důsledku se odloupne slaboučký nátěr, spíše jen slupička demokratického státu a ČR se projeví na několik dnů jako to, čím ve skutečnosti je, tedy policejním státem s primitivním, ustrašeným obyvatelstvem a panovačnou vrchností.

Téměř vzduchotěsně uzavřené čtvrti, nesmyslné zákazy veřejných shromáždění, arogantní pokyny policie, zakazující přinášet na proslov potentátův nejrůznější předměty, svazky klíčů a mobily počínaje a transparenty a cedulemi konče (prvé dva zákazy americká ambasáda zrušila, druhé dva zůstávají v platnosti, patrně v zájmu demonstrace relativity amerických politických svobod), varování, aby se lidé pro jistotu v době průjezdu presidentské kolony raději ani nepřibližovali k oknu, nebo je ochranka z preventivních důvodů zastřelí.

Noviny již týden plní články, jejichž pravzorem je normalisační patolízalství: všichni se přece již na Obamu těšíme a komu by vadilo obětovat za setkání s "nejmocnějším mužem světa" (ať už je důvod tohoto epitheta jakýkoli) trochu toho osobního pohodlí a svobody.

Je to, myslím, dobrý a užitečný test. Až jednou přijede do Prahy americký president a nic takového jako nyní se dít nebude, budeme vědět, že už jsme jednou nohou z postkomunismu venku.


Thematická četba:
Svíčkovou se šesti by Obama nemusel přežít, říká pan "etiketa" Špaček
Zavřít okna a ven jen s občankou, velí policie kvůli Obamovi
Na Obamův projev přijďte radši už na sedmou, vyzval náměstek primátora
Praha zakázala kvůli Obamovi pochod, odpůrci radaru přesto vyrazí do ulic
Američany zarazila bezpečnostní opatření u Hradu, policie slevila

Komentáře   

0 # Leon Kreutzfeld 2009-04-05 11:43
Nakonec to ale vsechno dobre dopadlo vazeny pane Pecina. Praha dostala za par desitek milionu dobrou reklamu.

Obama prijel jen za EU a jeho predsednictvim a kulisami, ktere postavili Nemci a Italove, coz bylo tez z hlediska prezentace CR mimoradne priznive.

Chovanci kocourkovskeho politickeho panoptika nemeli zadnou prilezitost ukazat sve psychicke poruchy a tak to u standardniho obyvatele globalni vesnice, ktery slysi o Kocourkove jen letmo jednou za nekolik let zanechalo dojem, ze je to standardni evropska demokraticka zeme.
0 # Tomáš Pecina 2009-04-05 11:55
Ano. To spontánní nadšení, americké vlaječky, absence protestních transparentů, to vše nemohlo nechat nikoho na pochybách, v jaké zemi že to Obama přespal.

Díval jsem se několik minut na enthusiastický komentář Jakuba Železného a měl jsem identické pocity jako z poslední návštěvy Brežněva.
0 # Leon Kreutzfeld 2009-04-05 18:03
No, ja si myslim, ze nadseni bylo relativne spontanni a ze tam ti lide prisli dobrovolne, jako treba na AC/DC nebo na Madonnu. Demonstraci Ne zakladnam by imho nepovolili na takovem projevu ani ve Svycarsku ci Svedsku.

Urcite to bylo autentictejsi a relaxovanejsi nez predvolebni mitink kterekoliv strany v USA. Tam taky neuvidite protestni transparenty.

Ja mel vetsi strach, ze ostudu provedou "nasi furianti", treba Klaus ho pouci jak lecit krizi jako chripku, Topolanek mu ukaze ze je "jednicka" nebo Paroubek mu poradi jak na reformu US zdravotnictvi zavedenim paralelniho systemu bez poplatku. Ale oni maji ten "inspektorsky komplex" a tak svesili usi a vrteli ohankou.
0 # Tomáš Pecina 2009-04-05 18:05
Demonstrace nebyla ohlášena v místě projevu, ale cca o 10 km dál – ani tam se ovšem demonstrovat nesmí, když je ve městě "Revizor".
0 # Tomáš Pecina 2009-04-05 18:10
Podle očekávání: link.

Osobně jsem čekal, že budou účastníkům odebírat obuv, ale to vyřešili zakázanou zonou v šíři odpovídající běžnému doletu vržené boty.

Nápisy přímo na břiše demonstrantů, na to ale naše policie nepomyslela, tuto kontrolu zařadí až příště.
0 # Leon Kreutzfeld 2009-04-05 19:39
No to je mrzute, ze je takhle sikanuji to hnuti Ne zakladnam. Osobne davam prednost demokratickemu systemu, kdy si kazdy muze rikat co chce a na krocich vlady to stejne mnoho nezmeni.

Ona vetsina tech revizorovych prazskych podrztasku vyrostla v systemu kde "narezat, zakazat, ostrihat" byl hlavni zpusob jak jednat s kverulanty a je to videt. Na druhou stranu to alespon probehlo sametove, nikoliv jako ve Strasburku vypalovanim hotelu a bankovnich prechodu.
0 # Tomáš Pecina 2009-04-05 21:58
Takový výtrysk radosti tu snad nebyl od poslední návštěvy Františka Josefa I.: link.
0 # Guy Peters 2009-04-06 18:39
No dovolte?! František Josef byl náš král. Obama jest cizincem.
0 # Vodník 2009-04-07 16:20
V momentě, kdy Obama vystupoval na podium, jsem vystupoval se ženou z vlaku ve stanici Srbsko. Prošli jsme nepřístupnou Císařskou roklí až nahoru, kde jsme se - mimo jiné - asi hoďku slunili. Pak jsme prošli kolem Koněprus a Kotýzu na Koukolovou horu a odtud dolů do Popovic, autobusem do Berouna a vlakem do Prahy. Večer jsme šli ještě do kina na tu novou Poledňákovou. Byl to krásný den, ač se Kotýz i Koněprusy hemžili sympathickými lidmi, kterým Obama rovněž visel u prdele.
0 # Tomáš Pecina 2009-04-07 16:37
To jsem si mohl myslet. Pro postkomunismus jsi ztracen.
0 # Vodník 2009-04-07 17:26
Ano. Jsem "bývalý člověk". Řečeno s Jirkou Károu "To mrdám! Mám to v piči!"
0 # Jan Vaněk jr. 2009-04-10 12:44

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)