Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Po čtyřech letech provozu vlastního serveru jsem se rozhodl, nesen modní vlnou, pro virtualisaci. Důvody jsou praktické i ekonomické.

Fysický server (něco málo o něm píšu zde) v serverovně "na páteři" je sice hezká hračka, ale z hlediska spolehlivosti jde o tikající časovanou bombu. Po čtyřech letech nepřetržitého provozu neví člověk dne ani hodiny, kdy hardware přestane fungovat, např. v důsledku opotřebování ložiska ventilátoru nebo havárie disku (barebone ASUS má místo jen na jeden disk, takže pole RAID nepřichází v úvahu). Oprava by byla záležitostí spíš dnů než hodin, s výpadkem Iuridicta, rozsáhlého depositáře souborů a hlavně mail serveru pro několik uživatelů.

Virtuální server je dnes zhruba dvakrát levnější, a o hardware a jeho spolehlivost se přitom nemusím starat, kupuji abstraktní "zdroje", jejichž fysickou realisaci za mě zajištuje někdo jiný.

Komentáře   

0 # Leon Kreutzfeld 2009-05-18 20:35
"Virtuální server je dnes zhruba dvakrát levnější"

To je zajimave, muj kamarad si prave server koupil jako konicka, je to pocitacovy vedec. Schvalne se ho zeptam proc kdyz je lepsi a levnejsi provozovat to virtualne. V jeho pripade nejspis kvuli bezpecnosti, nektera se asi outsourcovat neda.
0 # Tomáš Pecina 2009-05-18 20:47
Domácí server mám samozřejmě fysický, taky je na něm disk 1 TB, ale na páteři je fysický server celkem zbytečný: stačí mi tam bohatě 60 GB.

S virtuálním serverem si člověk vyhraje taky dost, zvlášť když se pokouší nainstalovat na něj něco ne úplně standardního.
0 # Leon Kreutzfeld 2009-05-18 20:59
Jaky je rozdil mezi domacim serverem a pateri? Ja nejsem odbornik.
0 # Tomáš Pecina 2009-05-18 21:13
Domácí server je za domácí přípojkou (obvykle ADSL), takže stahování z něj z Internetu jednak dlouho trvá, jednak se započítává do objemu přenesených dat, fair-use policy atp. Server na páteři je mimo domov, ve specialisované serverovně, bez těchto omezení.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)