Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Z duše mi promluvil na svém blogu Misanthrop. Ano – prostřednost, stejnost, touha nevyniknout, a na druhé straně sžírající a stmelující závist ke každému, kdo chtěl dokázat o trochu víc než my, dav nul. Není pro Čecha větší radosti než vidět souseda, který musel prodat mercedes a usednout znovu za volant škodovky; pojmy jako solidarita, soucit a úcta jsou v kraji čímsi nepoznaným.

Ssají to Češi s mateřským mlékem, jak tvrdí autor? Spíš je to věc školní výchovy; neznám v české společnosti jiné prostředí tak nepřející úspěchu a tak ubíjející výjimečnost a odlišnost, jako je základní škola. Snad se mu blíží jedině presenční vojenská služba nebo prostředí ve věznici, nevím – ani jedno jsem na vlastní kůži nepoznal.

Vážím si každého, kdo přesto dokázal vyniknout, vnutit okolí svou vůli a zanechat v něm svůj otisk. Stěží se může opakovat příběh Tomáše a Jana A. Baťových, ti měli o mnoho lepší výchozí posici (a stejně je Češi – nikoli komunisté, ale Češi – nakonec dostihli a o jejich imperium je, minimálně v rozsahu, kam sahala jejich moc, připravili), ale spokojme se prozatím s málem.

Fandím proto lidem jako je Radim Jančura, který navzdory enormnímu tlaku prostředí zavedl "žluté autobusy", kde řidič není nutně nadutý hrubec a ve kterých není technické vybavení autobusu typu zástrčka na sluchátka obsluhou ostentativně ignorovaným rozmazlováním cestujících. Fandím i těm, kteří to zkoušejí, ale které tlak prostředí, peer pressure, prozatím semlel a poslal je zpátky do paneláků a do škodovek – i jejich pokus, přestože ztroskotal, má svou cenu, minimálně pro ně samotné.

Komentáře   

0 # Leon Kreutzfeld 2009-06-25 21:10
Ja si myslim, ze pricinou tridni nenavisti v Cechach neni nutne zavist. Spis to, ze rada medialnich exponentu nezbohatla z vlastni prace, ale nejakym vice ci mene legalnim trikem, ktery odporuje nejake zakladni spravedlnosti.

Nechci je hazet do jednoho pytle a nerikam, ze je to vsechno stejna skupina, ale napriklad politici Havel, Schwarzenberg, Gross, ti skutecne bohati jako Keller, Bakala zbohatli zpusobem v zapadnim svete nestandartnim.

Pod tim je spousta ruznych zkorumpovanych politickych gubernatoru a mafianu na regionalni urovni. Tech, co skutecne zbohatli ze sve vlastni prace jako vami zmineny Jancura, to je v mediich mensina, nejsou znami.

20 let po prevratu polovina lidi voli extremni levici, ale neni to podle me ze zleho umyslu, ma to sve koreny v poslednich 20 letech.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)