Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Celkem podle očekávání dopadly víkendové volby do europarlamentu, totiž vítězstvím levice. Nenechme se mýlit tím, že nejúspěšnější stranou byla ODS, skutečně důležitým indikátorem je součet volebního výsledku ČSSD a KSČM, a ten činí (s vyloučení vlivu "podměrečných" stran) 48,3 %, se zahrnutím středolevé KDU-ČSL 58,4 %.

Výrazně se na výsledku voleb podepsalo i rozštěpení pravice. Zatímco malé levicově politické subjekty paběrkovaly, pravicová a středopravicová drobotina dosahovala běžně výsledků kolem 1–2 %.

Volby do EP samy o sobě význam téměř nemají, ale jsou indikátorem, jak asi dopadnou předčasné parlamentní volby, ve kterých se dá předpokládat nárůst účinnosti populistických slibů (když jde o hlasy, ČSSD slíbí klidně i 16. důchod, podle známé zásady "Nikdo vám nedá to, co my vám slíbíme").

Výsledek to není pro pravicové voliče radostný: po krachu Topolánkovy politiky čekají tuto zemi nejméně čtyři roky pořádně ostrého politického rathismu.

Komentáře   

0 # Leon Kreutzfeld 2009-06-08 13:35
Celkem souhlas, akorat si nejsem jist, jestli opravdu oni nemohou dat to co slibi.

Ceska republika je relativne malo zadluzena (cca 30% rocniho HDP oproti cca 70-120% jak je standardem ve vyspelem svete). Pokud bude mit KSC a CSSD v Parlamentu pohodovou vetsinu, myslim, ze se nebudou bat topit pod kotlem sveho politickeho uspechu statnimi dluhopisy. Cert to vem co bude za 30 let, to uz bude jejich elektorat mrtvy.
0 # Tomáš Pecina 2009-06-08 13:47
Ono bude záležet na tom, jak dopadne krise. Ve východní Evropě se předpokládaly 3–4 státní bankroty, určitě Maďarsko a Litva, možná Slovensko a Česká republika. Dojde-li nakonec aspoň k jednomu z nich, půjdou ratingy dolů a paroubkocetle nikdo nekoupí – naštěstí.
0 # Leon Kreutzfeld 2009-06-08 19:47
Ceska republika pokud vim neni pravdepodobnym kandidatem statniho bankrotu, ale s regionem se jeji rating muze svezt. Nejsem odbornik, ale povazuji to za malo pravdepodobne.

Ja mam spis strach z toho trendu. Ceska politika se stava diky Paroubkove skupine zavodem o to, kdo namaze volicum vice medu kolem ust. Diky tomu stoupa mentalita naroku vuci statu a prostor ta ocekavani naplnit je diky mensi zadluzenosti vetsi.

Evropske demokracie s tim za poslednich 40 let udelaly spatnou zkusenost na ukor budoucich generaci, musi skrtit, a to jsou jejich socialni systemy casto mene stedre v pomeru k vykonnosti hospodarstvi nez ty ceske.
0 # Tomáš Pecina 2009-06-08 21:59
Vycházel jsem z cca půl roku staré analysy, která nepočítala s důsledky zavedení šrotovného v Německu na české a slovenské hospodářství. Tím se, myslím, dost věcí změnilo.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)