Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Ne snad, že by se to nečekalo: Návštěva papeže v České republice je poznamenána odtažitou, formální zdvořilostí na straně hostitelů a opatrností na straně hosta. Nejpatrnější je to zřejmě z komentářů jindy servilní, ba devotní České televise, která při každé příležitosti neopomene zdůraznit, že papež je sice papež, ale Jan Pavel II. to není.

"Natvrdo" to řekl host studia na ČT24, jakýsi zapomenutelný vědec z Historického ústavu, který se vyjádřil v tom smyslu, že Češi byli příjemně překvapeni tím, že papež, ač Němec, nehovořil po svém příletu německy, ale česky, a poté zlověstně naznačil cosi o papežově temné nacistické minulosti.

Tím uhodil hřebíček na hlavičku: Ano, v osobě Benedikta XVI. nepřijel jen nejvyšší představitel římskokatholické církve, ale zároveň i příslušník nenáviděného německého národa. Budoucímu papeži sice bylo v r. 1945 pouhých osmnáct let, ale to ho nikterak nezbavuje odpovědnosti za členství v Hitlerjugend, což je, jak známo, zločin nepromlčitelný (zatímco členství většiny ministrů včetně premiéra a dobré půlky sněmovny v normalisační KSČ je minulostí dávno zapomenutou).

Papež, jemuž bylo již před cestou tlumočeno, nakolik je nežádoucí, aby v České republice používal odsunutý jazyk, se při homilii uchýlil k "neutrální" italštině, a česko-německých vztahů se ani náznakem nedotkl, stejně tak jako se nedotkl otázky atheistickým státem církvi odňaté kathedrály Sv. Víta.

Tak trochu mi to připadá, jako by si papež svou cestou jen splnil nepříjemnou povinnost, a realisoval svou návštěvu takovým způsobem, aby byla za pár dnů oběma stranami zapomenuta, neboť jakékoli pastorační úsilí v českých zemích je stejně marným, beznadějným podnikem.

Komentáře   

0 # Guy Peters 2009-09-28 11:05
České chování je ostudné.

Na druhé straně jsem měl pocit, že Svatý otec je davy nadšen. Otázkou je, do jaké míry si uvědomoval, že to jsou hlavně Poláci.
0 # Anonymní 2009-09-29 16:32
Ale kdepak Poláci, ve St.Boleslavi jsem byl, Poláků tam mohlo být tak 5%, možná trochu víc,ale byli dost vidět, protože každá jejich skupina nesla polskou vlajku.
Nadchlo mě skandování tisíce mladých: "Viva cristo - Rey", což bylo heslo vojáků gen. Franca ,kteří bojovali proti bolševismu v době španělské občanské války. (At žije Kristus - Král !)Stejné heslo používali Cristeros, legendární katoličtí povstalci proti zednářské diktatuře v Mexiku na konci 20.let.
0 # cnemo 2009-09-30 21:43
>České chování je ostudné.

Nerozumím, co je špatně? Že se nejezdíme podívat starého chlapa jako na mořskou panu v cirkuse?

Myslím, že nejpozitivnější postoj radionálně uvažujícího člověka může být nezájem. To papežské tsunami z každé informační škvíry mi dost lezlo na nervy.
0 # Tyranosaurus 2009-10-01 08:57
Tak on ten starý chlap nereprezentuje tolik sebe, jako spíše určité myšlenky a způsob života podle jiného hodnotového žebříčku, než třeba žijí čeští tuneláři. Zkuste třeba takovému tuneláři vysvětlit sedmé přikázání.

RaDionálně uvažujícímu tuneláři musí pochopitelně takový člověk lézt silně na nervy.
0 # JK 2009-10-01 10:58
No, hlavně musí každému racionálně uvažujícímu člověku lézt na nervy pokrytectví té církve ve věci ochrany proti AIDS. Ideologie má pro tuto církev zjevně větší hodnotu, než lidský život.
0 # Giver 2009-10-01 15:59
Naopak! Ta církev nabízí 100% ochranu před AIDS a lidský život pro ni má mnohonásobně větší hodnotu, než pro gumárenské monopoly.
0 # JK 2009-10-01 17:45
No jasně. Hapruje vám v tom akorát počet obětí.

Go figure !
0 # Trasto 2009-10-01 19:58
Kdyby poslouchali papeže, tak žádné oběti nejsou. Nahradit morálku pryží se nepodaří, jak vidíme všude okolo sebe.
0 # JK 2009-10-01 22:48
Kdyby poslouchali papeže, tak žádné oběti nejsou.

Máte na mysli toho papeže, který se snaží ututlat sexuální skandály (prznění dětí příslušníky kléru)?
0 # JK 2009-10-01 23:10
0 # Giver 2009-10-02 07:33
Tak když vám došly argumenty, tak jste odbočil k pomluvám?
0 # JK 2009-10-02 08:41
1. nedošly mi argumenty (abyste se ještě nedivil :-)

2. vy tu machrujete, že je církev v otázkách morálky vyjímečná; já to pouze uvádím na pravou míru (není)

Hlásat je možné cokoliv. Třeba i morálku. Pokud a tím ale nejsou v souladu i činy, je to pokrytectví a double standard.

--

Pomluvy nebo ne:

PDF jednoho cover-up dokumentu

Článek k němu
0 # Trasto 2009-10-02 10:08
Argumenty vám nedošly, proto jste vytáhl 50 let starou věc. Věříme, že byste našel i něco ze středověku.

V každém stádu se najdou černé ovce. Nejen před padesáti roky mohl někdo pochybit. Od nástrah a překážek ďábla nás Pán ochrání jen, když sami nepochybíme. Proto se více modlete, abyste příště nepravdivě nepsal, že tu někdo machruje. Nejvyšší vám pak odpustí.
0 # Leon Kreutzfeld 2009-10-02 18:47
"Naopak! Ta církev nabízí 100% ochranu před AIDS."

Ta cirkev nabizi 100% ochranu (abstinenci), kterou realne pouzije 10% populace, zatimco broji proti 90% ochrane, kterou by mohlo pouzit 90%, ale za prispeni cirkve na kontinentu jako Afrika treba o nekolik desitek procent mene.

Chcete-li zabranit pandemii AIDS, je nejlepsi postupovat pragmaticky, nikoliv ideologicky.

Byl jsem 2x v Ugande, ktera spolu s Thajskem ma jedny z nejlepsich vysledku v boji proti pandemii AIDS. Ma tzv. ABC program (1. Abstinence, 2. Be faithful, 3. Condom).

Je bez debat empriricky prokazano, ze ABC funguje DRAMATICKY lepe nez AB.
0 # JK 2009-10-03 01:44
Věříme, že byste našel i něco ze středověku.

Pravděpodobně.

Ona totiž pravděpodobnost, že se nejedná o ojedinělý případ, je poměrně vysoká.

V každém stádu se najdou černé ovce.

Tak s tím 100% souhlasím.

Jenomže vy si na ty černé ovce berete kyj (zákaz používání prezervativů), čímž je vystavujete nebezpečí života, v krajním případě (de facto) odsuzujete k smrti.

S existencí těch černých ovcí nejspíš nic nenaděláte (jak správně říkáte, najdou se v každém stádu), s tím "de facto" odsuzováním k smrti byste mohli.

Psychologicky je ten váš přístup vysvětlitelný (a tedy i pochopitelný), lidsky moc ne (IMHO).

--

Pokud jde o ten 50 let starý případ, přečtěte si tohle (je tam sice na můj vkus poněkud přehnaná dávka homofobie, ale jinak bych s tím názorem, pokud se jedná o pojmenování pokrytectví, celkem souhlasil).
0 # Astr 2009-10-03 02:56
a pritom jak je to proste a reseni jednoduche:-)

Proc to vse, proc to trva po staleti, vlastne co knezi coby mluvci a kazatele viry existuji?
Protoze jsou to sice knezi od nejnizsich pres biskupy az po papeze, ale jsou to jsou predevsim LIDE a jen lide se vsemi lidkymi chybami a slabostmi!
A LIDE v jakekoli funkci ci posici zustanou a budou vzdy LIDE! Pokud to budou JEN lide kteri budou vykladat viru, budou to vzdy lide chybujici!
A ti jsou zase jen vybrani lidmi a ne samotnym STVORITELEM.

Jestli nekdy Stvoritel posle sve hlasatele kteri NEBUDOU z rodu Lidskeho se vsemi lidskymi chybami a slabostmi, bytostmi bez lidsky vad a chyb a lidske sexualni orientace, pak jiz nebude situace popisovana jako
Pedophile and homosexual priests are closely linked
Do te doby se smirte s tim ze knezi se i nadale budou chovat "lidsky" neb jsou to JEN lide i kdyz s poslanim kazatelu viry prave.
-------------------------------
Tato skutecnost se pri posuzovani pedofilie a homosexuality knezu nebere vubec v uvahu.
Proc?
Lide proberte se, vzdy ONI jsou zase jen LIDE !
Pouzivejte proto jen Lidska meritka. Pak samozrejme i Lidske zakony na ty co se pro nim provini!
===========================
0 # Flight 2009-10-03 19:21
Když se vy dva ateističtí pomatenci podíváte na mapu světa s barevně vyznačeným zasažením jednotlivých států nemocí AIDS, tak uvidíte co?

Nejmenší procento nakažených AIDS je ve státech, kde se lidé řídí Božími a Alláhovými přikázáními. Ve státech kde se isoprenové návleky prodávají v regálech u pokladen hned vedle polyisobutylenových žvýkadel je nakažených AIDS dva až čtyřikrát více.

Tolik hovoří statistika. Statistická data tedy ukazují, že morální způsob života funguje několikrát lépe, než šprcgumy. V tom má papež pravdu, když nabízí lepší řešení, než protrhávající se gumy. Ateističtí fanatici můžou jezdit do Ugandy třeba desetkrát za rok, ale statistika hovoří jasně. Tam, kde s AIDS bojují morálkou a vírou mají několikrát méně AIDS, než ve státech, kde prcgumy prodávají na každém rohu.
0 # Guy Peters 2009-10-03 21:35
Jen terminologickou poznámku. Bůh a Alláh je to samé, pouze to druhé slovo je arabsky. Arabská verse Bible proto používá slovo Alláh.
0 # Flight 2009-10-03 22:20
Ano, je to to samé. Bůhalláh je universální. To by analysoval jenom dilletant. Jen pro diskussní sjednoušení jsem použil oba výrasy, aby i ateističtí dilletanti měli chanci pochopit ideu. Vtom není kontoverse a není co kritisovat. Atheistický manshaft prohrál po té, co předvedl klassický atheistický orgasmus. Teď jsou assi v shocku, jestli s Bůhalláhovou pomocí a pomocí Google tu mapu naschli. Jinak je na weakupedii.
0 # Tonny 2009-10-04 08:05
Kondom naopak obsahuje monomery, které zvyšují riziko rakoviny děložního čípku při pravidelném používání. Lidé chtějí jednoduchá řešení, ale kondom není řešení přenosu HIV. Má obrovský význam při náhodném pohlavním styku zejména s neznámým partnerem (kapavka, syfilis, chlamydie, hepatitida) ale vztahovat jeho používání k AIDS je poněkud o něčem jiném. viz. zdroj
0 # Starý pán 2009-10-04 18:54
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Anonymní 2009-10-04 20:29
Ca je vápník dědku. Takže ti tvrdíž, že zvápnění děložního čípku hrozí ženě, která nesouloží?
0 # Starý pán 2009-10-04 23:40
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Starý pán 2009-10-04 23:51
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Ipsilon 2009-10-05 06:53
1. Tak proč dědku nepíšeš, jak ti vokál narost? Chceš vipadat jako machr?

2. Ipsilon nepoužívám. Je to zbitečné písmeno.

3. Tak proč jsi to inteligente napsal opačně?

4. Ano, bil to nekvalitní komentář od anonimního dědka.

Samozřejmě, žes to dědku pomršil a proto si z tebe dělám prču.
0 # Tomáš Pecina 2009-10-05 08:00
Zde moje trpělivost končí. Jsme na slušném blogu, takže prosím, podobné výlevy napříště kanalisujte do vhodnějšího úložiště.
0 # Ipsilon 2009-10-05 11:56
1. Tadi jsi dědku na veřejném blogu, tak piš srozumitelně. Koho zajímá, co píšeš denně někde kdesi?

3. Tonni s papežem mají pravdu. I ve třinácti letech jsem schopná pochopit, že rakovinu děložního čípku způsobuje promiskuita. Jak to, že to nepochopí starej dědek?

Co to dědku meleš o vítězství a nadčlověčenství. Ti máš asi dost. Jestli znáš nějakého psichiatra, tak ho navštiv. Jestli ne, tak zajdi do nejbližší nemocnice a doptej se tam.
0 # Anonymní 2009-10-05 12:09
Netrpi tu nekdo nahodou samomluvou, halucinacemi a problemy s identifikaci pohlavi?
0 # Ipsilon 2009-10-05 12:51
Jo dědek, ale asi právě umřel.
0 # Anonymní 2009-10-05 14:06
Jakej dedek? Ten homosexualni pedofil Ratzinger? To by snad bylo ve zpravach.
0 # Anonymní 2009-10-05 18:08
Ďedek je Starí pán. Ratzinger je náhodou správnej simpaťák.
0 # Anonymní 2009-10-11 00:06
1. Re: "Návštěva papeže v České republice je poznamenána odtažitou, formální zdvořilostí" - toto neni zdaleka jen vysadou ceskych sdelovacich prostredku, ale tato nitka se tahne pusobenim Benedikta XVI. od sameho pocatku jeho papezske cinnosti. Zacalo to vlastne jeste pred umrtim JP2, kdy media horovala, ze druhy takovy lidovy papez uz nebude. Zvoleni osoby, kterou zamerne vybarvili jako urednika-inkvizitora, se jim naramne hodilo. Ne ze by to melo neco spolecneho s pravdou, ale kdyz uz jednou meli ten schematicky brazek vytvoren, proc ho nepouzit, ze ano...
2. Re: "jako by si papež svou cestou jen splnil nepříjemnou povinnost" - neverim tomu, ze toto byl pristup Svateho Otce, on je opravdu pastyrem svych ovecek a ma nadeji. Kdyz uz neco, spis bych se priklanel tomu, ze ve sve navsteve opravdu videl nadeji a podporu Cechum (a Moravanum, samozrejme), kteri k zachraneni sveho naroda opravdu potrebuji zazrak. Nezapominejte prosim, ze on JE duchovni postavou.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)