Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jak to kdosi – tuším Michal Altair Valášek – vtipně vyjádřil, k českému úředníkovi máme v oblasti informačních technologií zhruba stejný poměr jako k mluvícímu psu: žasneme už nad tím, že úředník s IT vůbec dokáže pracovat, přičemž otázka, zda to dělá dobře nebo špatně, je zcela zastíněna tímto samotným faktem, tedy fenoménem mluvícího psa, počítač ovládajícího úředníka (popř. policisty, soudce apod.).

V tomto světle je ostrý start provozu ISDS velkým, nečekaným úspěchem. Přes drobné karamboly, jež postupně vycházejí najevo (nezajištěné domény, nesmyslná procedura vynucující změnu hesla…) vše dosud fungovalo, jak má, a systém zvládal provozní zátěž překvapivě hladce.

Proto jsem o datových schránkách skoro nepsal: nebylo o čem. Odeslal jsem asi 20 zpráv, téměř 10 přijal, aniž by se vyskytly vážnější obtíže; jak známo, no news is good news i v oblasti informačních technologií.

To se změnilo až dnes, kdy systém odmítl vygenerovat formulář pro novou zprávu, a musel jsem použít zastaralou cestu elektronické podatelny: screenshot 1, screenshot 2. Věřme, že šlo k pouhý glitch způsobený víkendovou údržbou a nikoli o trvalejší poruchu, která by mohla mít, pokud by přetrvala po delší dobu, i poměrně dalekosáhlé právní důsledky.

Komentáře   

0 # Jan Vaněk jr. 2009-11-14 12:04
Nemohl byste si při takovém screenshotování zužovat okno?
0 # Tomáš Pecina 2009-11-14 17:02
Mohl, ale edukativnější bude vytrvat, doufaje, že se laskavý čtenář naučí používat horizontální scrollbar, popř. má-li, výklopné kolečko na myši :-)
0 # Guy Peters 2009-11-14 18:54
Nebo, že má browser nastaven tak, že se mu obrázek rovnou rozbrazí ve velikosti, která se vejde do okna.
0 # Anonymní 2009-11-14 22:49
A neměl náhodou JV na mysli zúžení ve smyslu odstranění informací o souborech a počítači pana Peciny? :-) Nevím jestli by měla paní Hana Vykutilová radost ze zveřejnění informace, že ji má pan Pecina v "rozpracování" :-)

Marty
0 # Tomáš Pecina 2009-11-14 23:25
:-) Řekl bych, že cosi tuší, soudě podle toho, že má už tři roky přístupové jméno a heslo může všechny své dokumenty sledovat on-line na samba.pecina.cz.
0 # On 2009-11-16 13:31

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)