Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Tisková zpráva Jaromíra Štětiny:

V posledních dnech se na internetu objevují nepravdivé informace, že jsem údajně spolupracoval s StB. Tato tvrzení jsou v rozporu s fakty:

Byl jsem vyslýchán Státní bezpečností v souvislosti se svou disidentskou činností čtyřikrát. Dvakrát v roce 1977, jednou v roce 1987 a jednou v roce 1989. Zatčení v roce 1977 obě souvisela s mou prací v KPSP (Konspirativní překladatelská skupina Praha). Dvakrát mne nutili podepsat vázací akt. Dvakrát jsem odmítl formulář vázacího aktu podepsat a nikdy jsem ho nepodepsal. Při mém zatčení a zatčení některých členů KPSP v souvislosti s rozmnožováním a překlady Charty 77 v dubnu 1977 hrozilo, že bude zatčena většina členů PSP včetně mého otce. Proto jsem při výslechu udělal vše, abych tomu zabránil. Napsal jsem z vlastní iniciativy, aniž by mne k tomu StB jakkoliv nutila, zápis znění:

„Jako čsl. státní příslušník z vlastních pohnutek se zavazuji spolupracovat s orgány StB proti nepřátelům naší vlasti v zahraničí.“

Tento zápis jsem podepsal. Zápisem skončil desetihodinový výslech a byl jsem propuštěn. Tím jsme získali několik cenných hodin k likvidaci listinných materiálů KPSP a pro varování ostatních členů skupiny. Trik s nabídkou spolupráce zachránil řadu lidí včetně mého otce. Někteří byli sice předvedeni k výslechu, ale nic jim StB nemohla prokázat. Nikdy jsem se StB ani s její kontrarozvědkou nespolupracoval a jsem na to pyšný. Nebylo to lehké odmítnout, ale odmítl jsem. Státní bezpečnost mne v sedmdesátých letech registrovala jako prověřovanou osobu, od roku 1984 jako nepřátelskou osobu. Nebyl jsem registrován ani jako agent, ani jako kandidát na agenta, důvěrník, kandidát tajné spolupráce, kandidát informátora ani v jakékoliv jiné kategorii skutečné či předpokládané spolupráce, protože jsem spolupráci striktně odmítl a StB věděla, že mne k ní nepřinutí. Pro podrobnosti odkazuji na své internetové stránky www.jaromirstetina.cz, zejména na oddíl Životopis, který jsem vyvěsil, i s detailním popisem útoků StB proti mně, na své stránky zhruba před dvěma lety.

Jaromír Štětina
senátor

(Ještě tu o Smolíčkovi, pane senátore, prosím! T.P.)

Komentáře   

0 # cnemo 2010-01-20 16:41
Výborně Tomáši, udělal jste kus dobré práce. Více méně jste potvrdil můj intuitivní názor, který jsem si o panu senátorovi udělal na základě jeho životopisu. Nejsem z těch, který by chtěl 20 let po převratu někoho kádrovat, vyčítat nebo tzv. "odpouštět" (velmi módní a laciný postoj, provozovaný národními hrdiny-teoretiky). Ale drzost se kterou ze sebe agent STB dělá anděla a hrdinu, kádruje a moralizuje mi zvedá žaludek.

Osobně má ještě jednu otázku, která logicky vyplývá z kontextu. Co takhle KGB? Jak tvrdí špionážní historie, vítěz bere agentůrní síť poraženého. Jeho aktivity okolo radaru jsou pro mne zajímavou indicií:)
0 # Tomáš Pecina 2010-01-20 21:09
Nějaké indicie existují, ale byl bych při zemi: ve světě tajných služeb mohou být věci úplně naopak, než se zdají.
0 # cnemo 2010-01-21 16:40
To je jasné, pravdu často neznají ani aktéři sami:) V jakési špionážní knížce byl hezký termín: změť zrcadlení. Čert se v tom vyznej.

Ale tajný agent libovolné strany (i té momentálně "hodné") je jako cinknuté karty. Taky s nimi slušný nehraje.
0 # Anonymní 2010-01-22 00:17
poslyste, pane pecino, ja jsem vedel, ze jste nezodpovedny hlupak, ale s timhle jste prekrocil vsechny meze ... nekdy bych se rad, ale OPRAVDU MOC rad dozvedel o vasi minulosti ... vypravejte, prehanejte ... vy radebaku ...
0 # cnemo 2010-01-22 18:00
>vypravejte, prehanejte ... vy radebaku ...

Radebák, nějaká speciální funkce v STB nebo KGB? :)))

Jsem králem překleků, ale udělat překlep v nadávce, to opravdu terno:)
0 # cnemo 2010-01-22 18:00
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Anonymní 2010-01-28 13:11
Pane Pecino,
bravo!......trefil jste do černého!!!přál bych si více takových jako jste Vy, já na to osobně nemám.
0 # Alex Juchelka 2010-01-28 18:48
Anonymni #1: Podle všeho budete nějaký ten radarebák spíš vy, ne? ; )
0 # Anonymní 2010-12-26 22:53
When all else is lost the future still remains.

-----------------------------------
0 # Anonymní 2011-06-05 11:10
трэба праверыць:)
0 # Jan Kottas 2015-06-01 19:52
Snažně prosím - kdo ho navrhl a zvolil senátorem ??? Jsme fakt tak blbí?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)