Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Případ Štětina je u konce. Zatímco u běžných smrtelníků je podpis vázacího aktu pro pseudopravicová media fakticky rozsudkem smrti, v případě antikomunistického senátora nejenže nejde o nic zavrženíhodného, ale, jak sám Jaromír Štětina vysvětlil ve své tiskové zprávě, byl to čin bezmála hrdinský, jímž se podařilo tupou Státní bezpečnost oklamat. Inu, učiněný zázrak: jak se říkávalo, chromí chodí, slepí vidí a blbí tomu věří.

Jak jsem předpokládal, media (vyjma ČTK) mlčí, bylo by ostatně velmi zahanbující přinést zprávu o tom, že dosud do nebe vynášený senátor, ikona antikomunismu, spolupracoval s StB.

Co mne překvapilo nepříjemně, je relativní četnost hlasů, které Štětinu omlouvají a viní mne: buď z toho, že jsem dokumenty uveřejnil v nevhodnou dobu, že Štětina pomáhá dobré věcí a proto má právo na zvláštní zacházení, anebo v extremním případě, že jeho verse je věrohodná a měl bych se mu omluvit. Tyto reakce nepředstavují většinu, jsou však zastoupeny v míře, jež mne znepokojuje.

Jak trefně poznamenal Tomáš Krystlík, co jiného bych čekal po výsledku Kunderovy affairy. Rozdíly tu ale jsou: zatímco Kundera se po zveřejnění dokumentů nijak konkrétněji nevyjádřil, Štětina si vymyslel legendu, která je sice zjevnou fabrikací, ale umožňuje udržovat dekorum a tvrdit, že na jeho vázací akt existují dva možné, stejně legitimní pohledy.

I Kundera to mohl udělat: vymyslet si historku o desetihodinovém výslechu na policii, o tom, že StB si vše vymyslela, aby jej mohla později vydírat, anebo že svým udáním pomohl zachránit členy vlastní konspirační skupiny.

Kundera mlčel, a aspoň v tom se zachoval čestně.

Komentáře   

0 # Anonymní 2010-01-20 23:30
Pane Pecino, je jisté, že pan senátor ve svém životopisu lže: napráskal spolupracovníky, neboli se podělal. Otázka je, jestli je možné ten vlastnoručně napsaný návrh na spolupráci interpretovat jako podpis vázacího aktu. On to popisuje jako návrh na spolupráci s rozvědkou, což je ovšem naprosto logický krok v případě, že by už byl zaháknutej jinde, na mnohem vyšších destinacích. A pak je ovšem pochopitelné, že další záznamy neexistují, asi byl "vyreklamován".
Jinak ale poklona.
M.Kodet
0 # Astr 2010-01-22 09:10
svuj nazor jsem napsal zde:
nautilus.bloguje.cz/.../

"spoluprace" s STB byla jiste svinstvo. Ale posouva se to cim dal vic do minulosti a myslim ze je na case se soustredit na "spoluprace" sametove mozna mnohdy jeste spinavejsi nez ty na seznamech.
Ale zde se muzeme v nazoru rozchazet. Pokud jde o moralku svinstvo zustava svinstvem. Me na Vasem sametu zarazil nazor a pristup ktery nekteri Vasi mladi rafani v byznysu razi. Jde li o byznys neznaji slitovani a FSECHNO je dovoleno a omluveno!
Domovni duvernice ktera mi nedala doporuceni na vyjezdni dolozku, za to patrne sklidila jen pochvalu za ostrazitost, rozhodne ne milliony ci dokonce milliardy jako vysledek nove"sametove spoluprace". Ale mozna to maji Vasi mladi byznysmani spravne, je treba rozlisit "udavani", asi drive zadarmo ci za soudruzske poklepani po ramenu a spravne "spolupracujici" byznys za milliony:-) Prece jasne a srozumitelne nesrovnatelne:-)

Pane Pecino, snadneji dostanete stetinu odjinud nez Stetiny z poslaneckych lavic, ale nezoufejte, cas pracuje pro Vas:-)
Je to otazka kratkeho casu kdy seznamy budou seznamem mrtvych lidi. O to lepe se Vam potahne do boje za jeste vetsi gaunery odchovane Sametem:-)
Drzim Vam palce.
Dobre delate!
Jde totiz o princip!
0 # Bohemia 2010-01-24 20:20
Stetina vam byl dobry, od doby co podporuje Knizete Karla na nej hazite spinu. Typicky spinava Hucinovska praxe.
0 # Anonymní 2015-04-30 06:18
ze by knize nahore i nize hazel spinu sam na sebe...i hlinu..
0 # Anonymní 2010-01-26 01:56
Kdo je to Knize Karel ? Jde o obcana cernohorskeho ?
0 # Anonymní 2010-02-03 20:33
to je porad totez. lidi, kteri byli obetmi, jsou spolecensky ostrakizovani, ti, kteri ty svinstva vymysleli a provadeli, behaji vesele na svobode, podnikaji a jsou bohati.
a pak je treti skupina lidi - jako pan pecina, kteremu bylo pred 20 lety 23 let a jiste dnes nezapomina zduraznovat, ze si nezadal. Ani nemohl, nestihl to. Mozna jen za komunismu spokojene vystudoval a shodou okolnosti mu to vyslo akorat, aby nemusel nic resit, prisel prevrat a dnes muze ukazovat, kdo je dobry a kdo spatny. Nene, kdo v te dobe nezil, kdo nezazil lamani charakteru, koho fizlove nesikanovali, kdo nikdy nesedel na vyslechu na stb, nema narok kohokoli kritizovat za slabost. Je to zpozdile a smesne stejne jako klausovo disidentstvi dvacet let po padu komunismu.
A jeste je vlastne jedna skupina lidi - ta trpi anamnezou, protoze rika, ze za normalizace jim nic nechybelo, mohli si delat co chteli a jak chteli. typecci z sede zony, co drzeli hubu a krok, dnes vypraveji o tom, jak bylo prima a jak je dnesni doba strasna.
pritom zijeme v nejlepsi mozne dobe, ktera dost mozna uz brzy skonci.
0 # Tomáš Pecina 2010-02-03 20:39
Jestli jsem se choval jako zbabělec, ať posoudí jiní. U vás je to jasné: nemáte odvahu ani se pod svůj názor podepsat.
0 # Anonymní 2010-02-07 03:38
Pane Pecino vemte stovku a zajděte se podívat na film Pouta. Třeba něco pochopíte.
0 # Vodník 2010-02-07 15:58
Na Vánoce jsem si koupil knížku Viděno deseti - výpovědi deseti lidí z obou stran barikády o sametu. Jan Fojtík tam vzpomíná:

"A když jsem se už jako tajemník o dovolené chtěl podívat na Sibiř, slyšel jsem: Jan Janyč, to není radno, tam jsou komáři, tam jsou taková - choulostivá místa... A tak se musím smát, když poslouchám nebo čtu takového Štětinu. Jak ten musel být na příslušných místech dobře zapsán!"
0 # Tomáš Pecina 2010-02-09 08:49
Pane Pecino vemte stovku a zajděte se podívat na film Pouta. Třeba něco pochopíte.

Já jsem tu dobu prožil, takže mám celkem přesnou představu, jakým tlakům (a jakým motivacím) mohl být Štětina vystaven.
0 # Anonymní 2010-02-17 17:50
Pane Štětino,

v jednom rozhovoru jste se vyjádřil takto:

......A tak si představuju, kdyby přijel nějaký pan Freiberg, Hübner, Kaufmann nebo jak by se jmenoval a řekl by: „Já jsem bydlel ve Weigsdorfu, tam za tím fotbalovým hřištěm, v našem domě, ve kterým pak jste bydleli vy. Nemáte náhodou takový černý hodiny se žlutým kyvadlem?“ A já bych řekl: „Jo, to máme.“ A on: „Ty hodiny patří mně.“ Já bych s tím Hübnerem, nebo jak by se jmenoval, šel někam na oběd, tam bychom si o tom povídali, a pak bych mu řekl: „Hübnere, ty hodiny patřily mýmu tátovi od chvíle, na kterou já se pamatuju, a já vám je prostě dát nemůžu.“ Pak by záleželo na tom Kaufmannovi nebo Hübnerovi. Třeba by řekl: „Já si na ty hodiny pamatuju jako malej kluk, patřily mýmu tátovi.“ Možná, že by to řekl. A já bych mu asi odpověděl: „Ono už s tím nejde nic dělat, pane Hübnere. S tím už nejde prostě nic dělat.“

Za předpokladu, že vaše shora uvedené vyjádření je autentické, považuji vás za přechovávače, německy Hehler.Vypovídá názorně, o vašem charakteru.

Wolfgang Habermann
Lubník 59
56301 Lanškroun
0 # Anonymní 2010-02-17 18:00
www.jaromirstetina.cz/dilo/rano.html

V podstatě by mě či naší rodině mohlo být jedno, co provádějí takové štětinové s českými občany.
Je jen smutné, že většina těchto slušných čechů nic nenakradeného vlastnící podlehne těmto osobám, které se dokážou setrvačností šikovně zveřejnit.
Wolfgang Habermann
0 # na okraj k nechutné diskusi 2010-06-10 23:33
Dejte Štětinovi pokoj!Pecina je mladý spratek který si nevidí do huby. Papaláš strany samozřejmě nemohl jet kamkoliv jinam než na Krym. Bolševik to dělal vždycky už od "revoluce" což pochopí jenom ten kdo nesežral veškerou moudrost jako pan Pecina. Pravdu psal a.Gide, J.P.Satre, J.Fučík, pionýři v Artěku, prominentní rekonvalescenti z lázní na Krymu atd. protože jim ukázali to co chtěli aby viděli. Jako se to dělá dodnes v Koreji. Nepravdu pak psali legionáři, Hanzelka a Zigmund, turisté, geologové a stavbaři, vodáci. Co se bolševikovi nelíbilo, nebylo. Ani Chatyně, ani severní magistrála napříč Sibiří, gulagy, Magadan, gulag s Vlasovci v Mongolsku, nebo step spálená raketovým palivem u Semipalatinska.atd. Vím co mluvím, byl jsem tam- Potom co jsme jako brněnský Parlament vysokoškoláků bolševikům pokazili zúčtování s kontrarevolučními živly po hokeji s Rusy ( 2:0 a 4:3) nám sebrali pasy, mne osobně na víc než deset let. Stejně jako Jaromír Štětina jsem tak objevil půvab Mongolska, Ruska, Kazachstánu. Jako odborný družstevní fotograf jsem jezdil pro geology a stavbaře z ČSSR fotit jejich aktivity na východě. S pasem AB služebnaja to kupodivu šlo. Stačilo chodit v montérkách. Jen bylo stále nutné vědět s kým se můžu či nemůžu bavit a hlavně o čem. Tak jsem poznal údolí, kde bolševici rok po VŘSR kulomety vystříleli Velký mongolský chural a založili tím na věčné časy slávu druhé bolševické země na světě. Lze to dodnes vidět i na obrovské kruhové mosaice nad Ulan Batarem. Zajímavý byl také hřbitov strážců gulagu z května r. 1953. To si Vlasovci přečetli noviny zapomenuté na latríně někým z komise Mezinárodního červeného kříže. Psalo se tam, že poslední hitlerovský voják byl už propuštěn ze zajateckého tábora domů. Na otázku kdy půjdem domů my? dostali odpověď: vy nejste váleční zajatci, vy jste zrádci a jako takoví chcípnete tady. Výsledek? Malý hřbitůvek s několika zpola rozhrabanými hroby se stejným datem. Po týdnu přijeli bratři s tanky a láger srovnali se zemí i s veškerým osazenstvem. Hromadné hroby vyhloubily buldozery. Dodnes neexistují náhrobky, jen čas od času z rozmaru přírody zprudka zaprší a v potůčku rozbouřeném přívalem pak náhle zadrkotají stovky lebek než se poklidně usadí v prohlubině. Místní lidé moc dobře vědí, že se nesmí na nic ptát. Dodnes! Plechovky konzerv celého východního tábora jsou i po mnoha recyklacích pravděpodobně stále povlékány cínem tady vytěženým .
J.C.Dobrovolný

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)