Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Že vyhovující výrok Nejvyššího správního soudu ve věci rozpuštění Dělnické strany bude znamenat otevření Pandořiny skříňky, varovali rozumní lidé už dávno, a proběhlé výročí tzv. Vítězného února jim dává plně zapravdu. Najednou je v domácí politice všechno jinak: co se dotud zdálo nerealistickou tužbou pár blouznivců, je najednou jakoby na dosah ruky – otázka zákazu Komunistické strany Čech a Moravy je na stole a zcela vážně se o ní debatuje, neboť je tu nezpochybnitelná logika: Když tihle, tak proč ne tamti? Je snad KSČM svým působením v politice méně škodlivá než DS?

Inu – není, naopak, tím, že se etablovala bezmála před dvaceti lety a získává ve volbách pravidelně více než desetiprocentní výsledek, je KSČM pro demokracii v České republice neporovnatelně větším ohrožením než Dělnická strana, jež je skutečnosti pouhou prášky vyhnanou partou pár neo-nazi křiklounů.

Jen málo z lidí, kteří dnes aplaudují rozpuštění DS a požadují stejně ráznou státní intervenci proti komunistům, dohlíží důsledky takového vývoje. Restrikce práva vyslovit a propagovat potenciálně ohavné myšlenky omezuje nezadatelné a pro demokracii esenciální právo nesouhlasit. Přijmeme-li takový princip, jaký byl aplikován v kause DS, řetězec úředních zákazů lze pak už těžko přerušit: když dnes DS, pak logicky zítra KSČM, a když zítra KSČM, proč ne pozítří ČSSD? Ve vidění pravicového voliče není přece sociální demokracie ničím jiným než stranou pobertů, kteří své voliče uplácejí dárky z cizích kapes. Vyhovme těmto hlasům, a máme tu – vládu jedné strany, a cca 60 % voličů, kteří nesmějí své přesvědčení vyjádřit u volební urny.

A ještě jeden aspekt debata nad možným zákazem KSČM otevřela, totiž vztah mezi morálkou a politikou.

Není nejmenších pochyb o tom, že čtyřicet let komunistického vládnutí bylo provázeno zločiny, jimž není v dějinách této země rovno, a převážná část z nich zůstala – a už navždy zůstane – nepotrestána. Co nelegalisoval na počátku 90. let princip kontinuity právního řádu, to dovršil prostý běh času, provázený neschopností Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu dát dohromady jediný solidní a obžaloby-schopný spis. Máme ve vězení prokurátorku Brožovou-Polednovou a pár dní jsme tam měli aparátníka Karla Hoffmanna. Ne snad, že by tam oba dva nepatřili, ale – není to trochu málo, Antone Pavloviči?

Jde o to, že zatímco morálka a morální kritéria jsou inherentně subjektivní, demokracie je procedura, a ta musí být jedna a ta samá pro všechny, a když ne zcela bezhodnotová, pak aspoň v maximální možné míře hodnotově neutrální. Demokracie přívlastkové, ať už nechvalně známá demokracie lidová nebo demokracie bojující, jsou jen rouškou nebo předpokojem nedostatku demokracie, resp. totality.

Demokracie je systém pravidel, který zajišťuje všem možnost účastnit se správy veřejných věcí, a to tím větší měrou, čím větší veřejnou podporu daná koncepce získá. Vyloučení DS z politického boje znamená, že ostatním stranám byla odňata možnost porazit ji ve volbách a legitimisovat tak svou převahu nad ní jedinými relevantními, totiž politickými prostředky. Legitimace volebním výsledkem je tu nahrazována legitimací právně-argumentační, a ta je nutně vždy slabší.

Ještě patrnější je to u komunistů. Jejich ideologie je s demokratickým provozem a s respektem k základním právům občanů dlouhodobě neslučitelná, o tom jsem pevně přesvědčen, a možnost, že by byla znovu v této zemi realisována, mne děsí. Ovšem nedat voliči tuto variantu na výběr a chránit jej tak před možností vybrat si nesprávně, by znamenalo nikoli posílení, nýbrž faktickou destrukci demokracie v České republice. Morální argumenty, byť by byly podloženy sebelépe, patří do předvolebního boje, nikoli do volební místnosti. Tam musí dostat šanci všichni, praví i leví, poctiví i zkorupmovaní, morální i amorální; pokud by to tak nebylo, stal by se pánem kdosi jiný než suverén této země, volič.

Komentáře   

0 # Vodník 2010-02-27 12:40
Pokud jsou ve vedení této země nějací lidé, jejichž intelligence aspoň o milimetr přesahuje okraj jejich koryta, postarají se o to, aby ještě dříve než KSČM byl neutralisován TP. Jakýmikoli prostředky. Já aspoň být Štětinou, tak už na tom pracuju!
0 # Astr 2010-02-27 15:30
Obavam se si ten clanek precist podruhe. Uz ted mam jistotu a to vetsi nez malou, ze zde hrozi nebezpeci. Tak jak je clanek napsan snadno by mohl nastartovat plizivou revoluci. Vidim zcela jasne ze se ho chopi 2 skupiny. Ta mene nebezpecna verse bude ta ktera jej bude vysvetlovat jen jako popis cesty od demokracie k demokrature vcetne presneho zaveru
Morální argumenty, byť by byly podloženy sebelépe, patří do předvolebního boje, nikoli do volební místnosti. Tam musí dostat šanci všichni, praví i leví, poctiví i zkorupmovaní, morální i amorální; pokud by to tak nebylo, stal by se pánem kdosi jiný než suverén této země, volič.
Druha moznost ta je jednoznacne na zavreni a musim si rozmyslet jak to zformulovat abych odvratil podezreji z nejakeho ideologickeho ci konspiracniho spojeni s panem TP a nebylo to taktez na kriminal.
Spravne a politicky korektne videno, je to satira non plus ultra, zesmesneni demokratury, zpochybnovani sametoveho demokraturniho prava a soudu nejvyssiho DS zakazujiciho.
Cisla zakonu za zpochybnovani, znevazovani, zesmesnovani si odbornici pres paragrafy dosadi laskave sami.
V mnoha demokratickych zemich je tez casto uspesne aplikovan zakon zvany "pohrdani soudem" V pripade clanku TP pridat a neprodlene nasadit jako zaverecneho pravniho dvojiteho nelsona, ktery konecne panu TP zlomi jeho satiricky pravni vaz!
Vodniku mas i Ty jiste pravdu spoji li se s.Stetina se sametovym zalobcem Urvalkem, bych se divil ze by mu po pravu nepripravili pravni popravu. Takovej Nejvyssi soud to neni zadna sranda. By se i Svejk zalek ! Ne tak TP! Si dela kozy! Exemplarne potrestat!
Ze vykrizniku mam az dost?
Vyjadruji moji zlost!
Demokraturu si rozvracet nedejte,
tvrdy trest pro TP zadejte!
Za demokraturu v pevnem siku:
Kupredu, zpatky ni krok!
0 # Starý pán 2010-02-27 22:59
Ad Astram: To je zvláštní, jak se ten cnemův mem chytil ...
0 # Tomáš Pecina 2010-02-28 00:18
Který?
0 # Astr 2010-02-28 02:33
Na tom neni nic zvlastniho dochtore. Chytne se gde jaka blbost, ale neco poradneho, neco uzitecneho pro blaho sametoveho lidu, to v CR ne a ne :-(
Nebo jste zaznamenal mimo 30korunoveho poplatku neco pro Lid prinosneho?

Uz davno pry ani komousi nejsou co bejvali, jen hosi a difky z DS sli az tak daleko a hlasali takove nebezpecnosti, ze pry jim do demonstraci museli byt nasazeni "FASOUNI" coby provokateri aby byl presvedcivy duvod je zakazat. V jejich programu nic "fasistickeho" psano neni, ale pry to jsou "fasouni" kteri svoji rasovou nenavist k sametove republice marne skryvaji!!!. . Ostatne tato methoda s nasazovanymi policejnimi provokatery se pouziva co lidstvo existuje:-(
A stale to funguje. Spravne lidu naservirovano a Lid blby simpletonsky pak ve velke vetsine souhlasi se fsemi zakazy a prikazy, vzdyt prece byly predlozeny, tak verohodne dukazy!(v pripade DS fasounske !)
Proces s DS to potvrzuje, jakoz i FSECHNY pristi jez budou nasledovat:-(
Ve zpravach z CR uz jen chybi resoluce a petice pracujicich zadajici exemplarni potrestani. Jiz soudruh Zapotocky ve svem slavnem projevu k lidu pravil: "republiku si rozvracet nedame".
A tak pokud jde o pravo a soudy, panove TP a GP coby odbornici pres paragrafy musej bejt tuplem nasrati, kdyz vidi detailneji to co oni slusne nazyvaji nepritomnosti opravdove demokracie a pravnim bezvedomim, dnes v CR demokraturou zvanym:-(
0 # Starý pán 2010-02-28 10:58
Re TP: "demokratura".
0 # Tomáš Pecina 2010-02-28 15:09
To užíval už v 80. letech Kryl, pokud se pamatuji.
0 # Starý pán 2010-02-28 17:29
Aha, no já to zaznamenal až z cnemových textů, které se tímto termínem hemží.
0 # Astr 2010-03-02 01:59
Jsem rad ze informovanost "mladika" zvaneho Starý pán ma mezery :-) Jestli opakuji Kryla ci Cnema na podstate veci a faktu ze se v CR jedna o zmrsenou demokracii nic nemeni!
K dokresleni obrazu o demokrature v CR necht si ctenar poslechne Josefa Baxu, co rika o zruseni DS, jak odpovida na otazky redaktorky.
Clanek pana Peciny stejne jako shodny nazor GP v souctu dalsich doplnujicich informaci tim ziska jeste vice na kvalite.
Demokracie a svoboda v pojeti USA ci Anglie to jsou pojmy ktere jsou za obzorem chapani techto "invalidu ve svete demokracie a prava"
(muj vyraz, neprevzat ani od Kryla ani od cnema)

Druha polovina rozhovoru ktera je o zruseni DS potvrzuje ze to co soudce Baxa zkousi obhajovat je stale ten stary komunisticky dum jen s premalovanou fasadou a napisem "sametova demokracie". Dnes v nem panuje FischeroPecinoKocabovska demokratura. Kdo po 14 kvetnu?
Josef Baxa
0 # Daniela 2010-03-03 03:45
Zruseni komunisticke strany by bylo zajimavejsi nezli zakaz DS.
Jen at se pan Stetina snazi a odcinuje sve hrichy.. Ruzni panove pak nebudou muset plakatovat weby s jejich: "Quod licet lovi non licet bovi" a kdyz se zrusila jedna zavadna politicka strana, proc nezrusit jinou zavadnou stranu? Konec rudym vlajkam a sjezdum ve Stromovce.
A ze to muze byt signal k nemoci silenych rozpustovacu politickych stran v Ceske republice? Proc ne, zruste i CSSD, narod o mnoho neprijde. On ten monopol jedne politicke strany by se neudrzel dlouho, opravdu se domnivam, ze Cesi zas takovi tupci nejsou a vymysli si nove politicke strany. Doufala bych, ze kvalitnejsi a ucinnejsi......
0 # Astr 2010-03-04 03:22
ze Cesi zas takovi tupci nejsou a vymysli si nove politicke strany. Doufala bych, ze kvalitnejsi a ucinnejsi......

Kez byste mela pravdu pani Danielo:-)
Jen to ma maly hacek, kdo bude urcovat co zrusit? Opet soudruh Fischer doporuci Nejvyssimu soudu? Stejne jako kdo ze zahranici Vam smi v CR prednaset a kde?
A po zruseni FSECH "zavadnych" politickych stran prestane platit Quod licet lovi? zavladne rovnost? Pani Daniela by zrusila i positivni diskriminaci rockera Kocaba? Nastolila rovnost a platnost zakonu pro vsechny obcany v CR stejne?
Zase tak prilis se toho nezmenilo od dob predsametovych. Stale u Vas plati jako drive ze "vsichni jste si rovni, nekteri jeste rovnejsi" :-( a od toho odvozene Quod licet lovi . Zavedte spravedlnost a zakony platne pro FSECHNY stejne a nebude nutno psat "Quod licet lovi.. a zminovat CR jako Kocourkov.
0 # Daniela 2010-03-04 19:54
Ale pane Astr
jisteze se zmenilo, je to o trochu lepsi. A o hodne lepsi pro ty, kteri system kritizuji, neb ti pak nemusi budovat mosty inteligence nebo rubat v dolech.
Ja preci nemam kristalovou kouli, neznam budoucnost, jen vim, ze kdyz se neco nedari, musi se hledat naprava v ruznych resenich. .
S prehledem 20 let se zda stav v CR neunosny, stale se neco zurive diskutuje, ale skutek utek. Z "lidu" nevzesel zadny charismaticky vudce, cesky "lid" nema odvahu pro novy smer, "lid" toleruje prehmaty a tak to jde stale dokola.
Jestlize se nejaka politicka strana ukaze byt podvodnou a demokacii skodlivou, pak by mela byt demontovana, podle zakonu zeme. Verim, ze by se naslo dost nadsenych Herkulesu zadostivych cistit Augiasuv chliv.
A ze se lidu nepovoli to ci ono? To zustane, dokud se nezmeni lidska prizemni natura a FSICHNI obcane budou andele se stribrnymi kridylky, samozrejme s IQ Einsteina...:-)
0 # Astr 2010-03-04 23:35
souhlas:-(
dokonce jste si i sama odpovedela:
..neznam budoucnost, jen vim, ze kdyz se neco nedari, musi se hledat naprava v ruznych resenich. .
OPRAVDU SE HLEDA NAPRAVA ?
...stale se neco zurive diskutuje, ale skutek utek.
O lidske prizemni nature si nedelam iluse, ale i ten nejblbejsi Lid resignoval. Lide vidi ze nic nezmohou, stahli se, stali se z nich spravni ovcane, k maximalni spokojenosti politiku. Jak jste spravne napsalazmenilo se jen to, ze za kriticke reci se nemusi"rubat v dolech". Zatim jeste ne, zatim jste v pocatecnim stadiu, zatim se jen zakazuji politicka uskupeni, ktera zadaji zakony pro FSECHNY stejne.
Souhlas ze napravu treba hledat. Hleda se ? Kdo ji hleda? kdo v CR?, kdo v Evrope?, kdo v USA?, kdo ve svete ?
Nejak ty svetle zitrky nevidim, Vy ano?
Jen pristrizena kridiylka:-(
Lidskou prizemni naturu jste napsala spravne, jen ty schody se musi zametat odshora ne odspoda! Aby se tak snadno nezametalo a ovcanstvo nerozletelo, proto ta pristrizena kridylka:-( A tak stale dokola :-(
0 # Anonymní 2010-03-07 16:41
"Daniela řekl...
Zruseni komunisticke strany by bylo zajimavejsi nezli zakaz DS" - Ale, ale - až nyní - když jsou, komunisté díky českému "lemplovství" v Parlamentě? Komunisté měli být zrušeni rozhodnutím soudu v momentě, kdy jsme "jásali", nad zrušením článku 4) socialistické ústavy ČSFR, a ne nyní, kdy mají cca 14, či kolik %.To by mohly být úplně zrušeny volby a dalo by se "to všechno", řešit pomocí soudů!!
dubanová
0 # Daniela 2010-03-08 04:13
Souhlasim, p.Dubanova
jenze Cesi vzdy vsechno vi lepe, delaji si veci po svem a tehda panovalo :"Nejsme jako oni".
Uprimne, zakaz DS mi take nepripada jako adekvatni, protoze uz se vytvorilo (podobne jako u komunistu) podhoubi vhodne pro nacisticky zivel.
Trestat jedince za specificky prohresek proti specifickemu zakonu mi pripada jako nejvhodnejsi metoda, ktera vsak neni praktikovana...
0 # Anonymní 2010-03-08 22:56
Máte pravdu, paní Danielo, tehdy před 20ti lety jsme nechtěli být jako oni a dnes po dvaceti letech je nám téměř všem - všechno "jedno", přestože vidíme jak to tady "nehezky" vypadá tak jsme de facto lhostejní. Zákaz strany, pomocí zákona mě sice připadá poněkud málo demokratický, ale asi byla chyba už v začátku, instituce povolující existence stran se pravděpodobně příliš neobtěžovaly, aby si důkladně pročetly program strany, jejíž existenci povolují. DS totiž kromě nacionalismu, nic jiného v programu nenabízí.. Snad chceme žít v demokratickém světě a být jeho součástí, ale DS byla proti EU, hlásala vystoupení ze všech západních struktur a nijak se tím netajila. Ale nikdo tomu nevěnoval pozornost, až když ublížili té malé holčičce a začal se tím zabývat i světový tisk..teprve tehdy se touto stranou začaly zabývat i naše instituce, do té doby ne..
dubanová
0 # Anonymní 2010-03-08 23:24
Tady to vůbec vypadá nehezky : stále narůstající nedokončené ostudné kauzy, nepotrestané podvody, rozkradené miliardy, "uprchlí" podvodníci - k tomu vymoženost českého trestního zákona : "prokázání úmyslu".,Když se nějakému chudinkovi "nedopatřením ztratí" pár miliard, tak se mu ten úmysl skutečně nepodaří prokázat!! Co se to tady děje ? Selhává stát, nebo neumí stát prosazovat právo? je to náhoda, ale že by tolik "náhod"? nebo snad úmysl a koho že to je úmysl? komu to co přinese??
dubanová
0 # Anonymní 2010-03-15 09:48
hlásala vystoupení ze všech západních struktur a nijak se tím netajila.

Ale na tom přece není nic špatného, i to je součástí politiky (nebo by mělo být), jestli někdo bere pořád ještě demokracii vážně, tak přece musí být legální propagovat vstup či výstup do struktur západních, východních, severních či jižních.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)