Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Ve vědě často používáme koncept tzv. černé skříňky: stává se, že vnitřním mechanismům určitého systému nerozumíme, ale přesto můžeme predikovat jeho chování, resp. odvodit výstupy na základě vstupů. Takovou černou skříňkou bylo po dlouhou dobu např. jádro radioaktivních prvků, o němž jsme věděli, že v něm interagují protony a neutrony tak, že v daném časovém intervalu s přesně stanovenou pravděpodobností dojde k rozpadu jádra na jednodušší elementy, avšak jak a proč se to děje, a proč některé isotopy radioaktivnímu rozpadu nepodléhají, nikdo neuměl vysvětlit.

Jako černá skříňka se musí jevit Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Ten měl tu smělost zveřejnit pravdivé kompromitující informace o celebritě Milanu Kunderovi a poté i o významné personě Pravdy&Lásky a Havlově osobním příteli Joskovi Skalníkovi, a nyní byl vyměněn jeho ředitel Pavel Žáček za P&L positivnějšího a o poznání konformnějšího Jiřího Pernese. Jak se to stalo, nevíme, jen tušíme, že mezi těmito dvěma jevy existuje kausální vztah.

Je to kausalita, z níž jde strach: nastává snad opět doba, kdy se pravda o některých lidech, rovnějších mezi rovnými, nebude smět beztrestně vyslovit?

Komentáře   

0 # Anonymní 2010-02-18 13:39
Bohužel nic nového v české kotlině. Už komunisté si rozdávali teplá místečka jen "svým" poslušným a všehoschopným a ani po roce 1989 s tím nepřestali. Nenamlouvejme si, že sametová revoluce nás přivedla mezi demokratické a právní státy. Pořád jsme se nevyrovnali s komunistickou minulostí a kolaborací v každém z nás, který zrovna neutekl nebo neskončil v kriminále. Pořád za nás dělají dluhy a důležitá politická rozhodnutí bezcharakterní prospěcháři nebo dokonce komunisté. Vždyť neumíme sestavit ani vládu z Čechů a o tom, že nás stále vedou ještě bývalí komunisté a dokonce zastupují i v EU je už úplně bez diskuse!!! Historie se však opakuje a před 20 lety nebylo ani tolik slušných lidí naštvaných na politiky, ale i soudce, státní zástupce a další bezcharakterní korytáře, jako dnes.Petr Voslář
0 # Anonymní 2010-02-21 23:56
Uz kvuli tomu Kunderovi meli Zacka odstranit, protoze to nebyla historicka studie jednoho pripadu, ale ucelove zkreslena medialni bublina.
0 # Anonymní 2010-03-05 10:43
Je pozoruhodné, jak mnoho lidí připisuje "vinu" Žáčkovi za publikaci dokumentu SNB o hlášení Milana Kundery. Pro ty, kteří mají krátkou paměť, dokument publikoval Respekt a nikoliv ÚSTR!
0 # Tomáš Pecina 2010-03-05 10:48
To jistě, ale Respektu ty dokumenty předal výzkumník ÚSTRu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)