Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tisková konference po vyhlášení rozsudku ve věci rozpuštění Dělnické strany prozradila tak málo, jak se dalo očekávat, snad jen to, že hlasování senátu nebylo jednomyslné. Snažil jsem se vyčíst nějaké dodatečné informace z gestikulace soudců, zda se mi to podařilo, si nejsem jist.

Vojtěch Šimíček mi při vyhlášení i na tiskovce dal vzpomenout na Jaroslava Duška a na dnes už okřídlenou frasi jeho Horsta Prohasky Musíš denně cvičit takový bezúhonný, loyalní výraz! Jak hlasoval, nevím, jeho nadšení pro rozsudek se však zdálo nefalšovaným a loyalita vládě bezbřehou. Každopádně: zklamal mě.

Zdeněk Kühn se celou dobu mračil a nepronesl jediné slůvko. Předpokládám, že hlasoval proti, a že si také jako možná jediný ze soudců plně uvědomil, co včerejší rozsudek pro prestiž soudu znamená.

Josef Baxa manifestoval na tiskové konferenci několik návalů náhlé žvanivosti, a mám za to, že hlasoval pro zrušení (myslím si, že spolu s Janem Passerem tak hlasoval i v případě rozsudku Dělnická strana I).

Jan Passer, soudce zpravodaj, jehož rukopis je v textu odůvodnění patrný, zářil optimismem. O jeho názoru nebylo pochyb dávno předtím, než byl vládní návrh podán.

Jakub Camrda je snaživý mladý soudce, velmi konformní a dychtivý úspěchu a uznání (snad je to vůči němu kruté, ale v této fasi jeho profesního života na něj sedí označení důležitan blbičnatý). Ani on neskrýval na tiskovce triumfální výraz, takže: pro rozpuštění.

Radan Malík a Petr Průcha rovněž mlčeli. Oba jsem před jednáním tipoval na hlas proti zákazu, a myslím si to stále.

Komentáře   

0 # Guy Peters 2010-02-18 16:51
To bych tipoval stejně, jen u Baxy jsem si myslel, že bude hlasovat proti. Proto jsem očekával, že DS zrušena nebude.
0 # Guy Peters 2010-02-18 17:00
BTW, věděl jste, že Jan Passer je soudce zpravodaj dříve? Kdybych tuto informaci znal dříve já, tak bych na DS nevsadil ani zlámanou grešli.
0 # Tomáš Pecina 2010-02-18 20:19
Nevěděl.

Baxa si tím poškozuje NSS, své vlastní dítě, ale na druhé straně je to příliš politik, aby výměnou nic nezískal.
0 # Jan Vaněk jr. 2010-02-19 08:20
Vychází vám to 3:3, takže pak by logicky Šimíček musel taky být pro, ne?
0 # Tomáš Pecina 2010-02-19 12:42
Ano, obávám se, že i Šimíček…
0 # Guy Peters 2010-02-20 14:31
Já si pořád myslím, že Šimíček byl proti, na to je moc velký liberál. Můj odhad: pro zrušení – Baxa, Passer, Camrda a Průcha, proti zrušení – Šimíček, Kühn a Malík. Ale je to hádání z kávové sedliny.
0 # Tomáš Pecina 2010-02-20 15:29
Průcha je konservativní člověk, a žádný blbec. Něco jiného je hlasovat proti zveřejnění seznamu komunistických soudců, tam by se jít proti vlastním lidem neodvážil téměř žádný soudce, a něco úplně jiného hodin přes palubu sedm let budovaný image nezávislosti soudu.
0 # Anonymní 2010-02-22 19:31
Dění v NSS nesleduji, ale troufám si tvrdit, že pro rozpuštění na 100% Passer a Camrda a s vysokou pravděpodobností Baxa.

AHL
0 # Anonymní 2011-02-14 22:26
Snad si někdo nemyslí, že NSS rozhoduje nezávisle a nestranně. Politická objednávka nepochybně zněla: rozpustit! Je proto zcela lhostejné kdo hlasoval pro a kdo proti. O vlastním názoru jednotlivých soudců je zbytečné polemizovat.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)