Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Můj první mobil pro normu GSM byla briketa Sony CM-DX 1000, přístroj robustní, těžký, odolný a absolutně nezničitelný – ano, vydržel mi snad pět let a dodnes na něj vzpomínám s láskou… Poté jsem si pořídil v rychlém sledu tři telefony víceméně zapomenutelné, flipper Bosch 908, Bosch 909 Dual S a stříbrnou Motorolu Timeport 260, jejíž uživatelské rozhraní, jak jsem dodnes přesvědčen, musel navrhovat konstruktér s těžkou dysfunkcí mozku. Poté jsem se pokorně vrátil k nokiím, a vystřídal modely 8310, 6610, 6230, N73 a N95, který jsem kombinoval s tabletem N810.

Jsem konservativní člověk a každou změnu jsem proto přijímal s nelibostí, maje za to, že mobil hodný svého jména musí vydržet nejméně tři roky, což nokie rozhodně nesplňovaly: po třech letech byly kontakty na klávesnici zoxidované, mechanické části ošoupané a celek harmonoval tak nejspíš s představou majitele, který právě prodělal osobní bankrot.

Jedinou výhodou bylo relativně podobné ovládání, takže za pár dní jsem nevěděl, že mám nový mobil. To se však změnilo poslední výměnou: pořídil jsem si model N900 a i když jsem zvyklý na ovládání Maemo Linuxu v Nokii N810, vše je zcela jinak.

Jako tablet je přitom N900 vynikající (screenshot 1, screenshot 2), velmi rychlý procesor umožňuje pracovat s elektronickými dokumenty, které si ze své spisovny nahrávám na paměťovou kartu, na rozdíl od typu N810, v reálném čase, hardwarové vybavení je na úrovni doby, velikost paměti dovoluje pohodlný multitasking (ten je u N810 možný rovněž, nepředstavujeme-li si pod ním více než trhaný běh dvou úloh), a co je rovněž důležité, otevřená architektura dává možnost si cokoli, co nám chybí, prostě dopsat, třeba i v Pythonu, jenž je v Maemu velmi dobře implementován.

Práce s N900 jako s mobilním telefonem je ovšem hotová katastrofa. Zcela jednoduché úlohy, jako např. poslat SMS volajícímu, jehož hovor jsme odmítli, jsou něčím, co tvůrci softwaru prostě neřešili, a když člověk přenese ze stávajícího přístroje seznam kontaktů, s hrůzou zjistí, že programátoři jaksi pozapomněli implementovat koncept standardního telefonního čísla, tudíž chci-li zavolat známému, jemuž jsem pravidelně volal na jeho defaultní číslo, mám najednou na výběr ze šesti jeho ničím nerozlišených mobilů a hledej, šmudlo.

Telefon nepodporuje MMS, což mi nevadí, ježto jsem stejně nikdy žádnou neodeslal, vystačiv si vždy s e-mailem, některé věci bych ale očekával vyřešeny profesionálně, příkladně možnost nastavit polohu widgetů na displeji bez risika, že si prstem nebo stylusem při posunu widget omylem odstraním, anebo, budu-li ho chtít posunout příliš k okraji, automaticky přeskočí na vedlejší obrazovku.

A tak, uvidíte-li někde člověka skloněného nad černou krabičkou, po které se zoufalým výrazem přejíždí prsty, raději ho tiše obejděte a ponechte jeho osudu; v těchto chvílích bývají majitelé N900 extremně agresivní a přecitlivělí a mohlo by se stát, že v případě netaktní poznámky vyzkoušejí rozsah v přístroji vestavěného akcelerometru o vaši hlavu.

Komentáře   

0 # Vodník 2010-03-22 11:29
Když čtu celou tu řadu mobilů, které jsi používal, a pak větu "jsem konservativní člověk", měním se náhle v jeden velký otazník: co jsem potom já??...
0 # Miroslav Yamato 2010-03-22 11:55
Koupit si N900 je hodně odbážné :-) Vše je překopáno, takže se kupující dobrovolně stávají betatestery.

No a já se nemůžu moc smát, neb s WM je to kříž i po letech, i když to je dáno jinými faktory než samotným MS :-)
0 # Martin 2010-03-22 13:57
Kolega mi zrovna na své N900 ukazoval historii hovorů, našel tam nějaký jím odmítnutý hovor (s červenou šipkou), kliknul na danou položku a objevilo se mu mj. i tlačítko SMS, na které když klikl, mohl napsat SMS a poslat ji.
0 # Stan 2010-03-22 15:01
Musím souhlasit. Po jisté době používání Sony Ericsson jsem se rozhodl vrátit k robustnější Nokii, o níž jsem si pamatoval, že měla jednoduché a v podstatě intuitivní ovládání. Přiznám se, že jsem byl v šoku, kam to bývalý leader trhu s mobilními telefony dopracoval. Můj příští mobil zcela jistě ponese jinou značku...
0 # Tomáš Pecina 2010-03-22 16:40
Když čtu celou tu řadu mobilů, které jsi používal, a pak větu "jsem konservativní člověk", měním se náhle v jeden velký otazník: co jsem potom já??...

Nepřeháněj. Teprve desátý mobil za třináct let a tři měsíce!
0 # Tomáš Pecina 2010-03-22 16:43
Kolega mi zrovna na své N900 ukazoval historii hovorů, našel tam nějaký jím odmítnutý hovor (s červenou šipkou), kliknul na danou položku a objevilo se mu mj. i tlačítko SMS, na které když klikl, mohl napsat SMS a poslat ji.

Ano, to funguje, a dokonce jsem objevil, že když se klikne na ikonu s fotografií, objeví se v seznamu i ostatní kontakty této osoby. Poněkud kontraintuitivní, ale člověk má aspoň radost z objevování.
0 # Starý pán 2010-03-22 18:46
Moc jsem tomu, o čem píšete, nerozuměl, protože pro mě mobil znamená Sony Ericsson 550, takže to, co máte na fotce, bych za mobil ani nepovažoval. A ani jsem nevěděl, že s mobilem lze mluvit hadím jazykem, natož k čemu je mobilu nějaké "udělátko". Ale ve čtvrtém řádku pátého odstavce má být "s hrůzou".
0 # Tomáš Pecina 2010-03-22 21:47
Díky!
0 # Martin 2010-03-24 15:13
Já jsem z hlediska mobilu rezignoval na pojmy typu otevřenost, rozšiřitelnost, univerzálnost, svoboda... a pořídil si iPhone. A musím říct, že jsem _velmi_ spokojený. Když potřebuji dělat něco složitějšího, otevřu si notebook s Linuxem...
0 # Jan Vaněk jr. 2010-04-01 17:24
Jak, "vrátil"? Jako že jste měl Nokii ještě předtím na NMT?
0 # Tomáš Pecina 2010-04-01 19:19
Ano. Celkem tři modely.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)