Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Při poslední cestě do Brna jsem ulovil dva letmé snímky nedávno zmiňovaného zařízení výrobce BUSE: obrázek 1, obrázek 2.

Další cennou fotografickou kořistí je snímek pořízený na Hlavním nádraží v Praze (kliknutím fotografii zvětšíte). Rekonstrukce prováděná italským developerem Grandi Stazioni, jak se zdá, plně souzní s civilisační úrovní českého zadavatele. Vstup na toaletu je opatřen turniketem, který vás pustí dál pouze po vhození desetikorunové mince, a tak cizinec, který si odepřel bezplatný hygienický zážitek ve vlaku Českých drah, může být hned po vystoupení konfrontován s další východoevropskou výzvou.

Spojení hi-tech zařízení s výběrem poplatku za něco, co se jinde v Evropě jako samozřejmost poskytuje zdarma, je na jednu stranu zábavné, na druhou dosti skličující: jak dlouho si toto dědictví komunistické éry ještě poneseme s sebou?

Můj pocit národní sebeúcty dostal na Hlavním nádraží pořádně zabrat, ale zároveň si říkám, že by nebylo špatné tuto myšlenku rozšířit a doporučit ji jiným: co třeba osadit v rozvojových zemích východy z nádraží a letišť turnikety na bakšiš?

Komentáře   

0 # Guy Peters 2010-04-21 13:02
Pecunia non olet.
0 # Vodník 2010-04-22 09:17
něco, co se jinde v Evropě jako samozřejmost poskytuje zdarma

V Evropě možná. Nikoli v Holandsku. Zde doslova ani to kuře nehrabe zadarmo.
0 # Tomáš Pecina 2010-04-22 09:56
Ono se říká, že co Skot vyhodí, Holanďan sebere – ale to jsem dosud pokládal za pomluvu.
0 # Anonymní 2010-04-22 11:20
V Německu, v Ulmu na nádraží mají také turnikety a berou 1/2 Euro.
0 # MaLer 2010-04-22 12:27
Obavam se ze za toalety je napriklad v nemecku zvykem platit vsude, na dalnicnich odpocivadlech i na nadrazich. O Madarsku nehovore (vlak mel hodinu sekeru a ja byl bez forintu v kapse, velice zabavne...)
0 # Tomáš Pecina 2010-04-22 13:15
To mne poněkud šokuje. Domníval jsem se, že tam, kde je poskytována nějaká služba (nákupní centra, restaurace, nádraží apod.), se nevybírá. Něco jiného jsou samozřejmě veřejné toalety.
0 # Miroslav Yamato 2010-04-22 13:27
Když jsem byl před několika týdny v Praze vlakem, tak jsem nevyšel ze šoku. Hlavní nádraží...ano, ty toalety mě opravdu dostaly, včetně neskutečné obsluhy...hi-tech zařízení jsem nějak přehlédl, zato jeho nefunkčnost nikoli. No a nádraží samotné mi pak připadalo jak připravené k natáčení nějakého dalšího filmu z války...nejspíše z jejího konce. I mnoho statistů se tam již nacházelo. A ostatně i nemalá část Prahy vypadala jak z dob dávno minulých. Opravdu dost hnusné město, člověk si pak alespoň více váží výchdočeské "prdele" jména Trutnov :-)
0 # Anonymní 2010-04-22 15:11
Sláma z bot, sláma z bot ... nevím. Osobně za necivilizovanost východoevropského střihu považuji babky u WC s předem natrhanými proužečky toaletního papíru (který se tvrdostí blíží papíru novinovému) a neomaleně hulákající, pokud spěcháte a chcete zaplatit až po té. Turnikety vítám jako přijemnou změnu a krok k civilizovanosti. Kromě toho se tyto turnikety vyskytují skoro na všech benzínkách německých a rakouských dálnic. Jinde autem necestuji moc často, takže nevím, jak je to např v románské Evropě. Michaela
0 # cnemo 2010-04-22 16:08
Sláma v botách Tomáše Peciny:)

>co se jinde v Evropě jako samozřejmost poskytuje zdarma,

Při cestách třeba přes Německo autem se bez drobných ani nevyčůráte. Stojí to 50centů a zatímto účelem vozím v autě tzv. Pinkelnsäckchen:) kde shromažďuji drobné mince, hlavně padesátníky.

Ale hlavně, když jsou ti čehůni takoví balvani, hodí se to přece do teorie, že:)
0 # Tomáš Pecina 2010-04-22 21:23
Vidím velký rozdíl mezi veřejnými WC, kde je platit normální (jinak by jejich provoz financoval daňový poplatník), a WC pro zákazníky v restauracích nebo na nádraží. Ano, hajslbába vydávající toaleťák je jinou formou východní civilisace, ale o tu mi nejde.
0 # Anonymní 2010-04-23 11:35
Ano, ale ten rozdil vyplyva IMHO hlavne z free rider problemu. Pokud je WC spojeno s nejakou sluzbou, mela by byt vyuzivana v principu jen temi, kteri si ji zaplatili.

Nadrazi je sice spojeno s urcitou sluzbou, ale free rider problem se tam muze projevit vic nez kdekoliv jinde (zejmena vzhledm k okruhu lidi, kteri se na nadrazich obvykle pohybuji - kdekoliv v Evrope). Pristup na WC ma kdokoliv, nikoliv jen uzivatel sluzby.

O.N.
0 # Anonymní 2010-04-23 14:08
Ano, v Nemecku se plati temer vsude. Rozhodne vsude na dalnici. Take me to neprestava prekvapovat. Jenze nesmime zapominat, ze vzdycky dostanete poukazku na vyrobky v hodnote zaplaceneho vstupu, cili je to vlastne zdarma - pokud si neco koupite. (tedy jako v CR u McDonalda)

jgIII
0 # Tomáš Pecina 2010-04-23 14:18
To máte samozřejmě pravdu.

Česká republika má ovšem jednu zvláštnost: právní předpisy (vyhláška o technickém provedení staveb) stanoví velmi přísné podmínky, kolik a jakých záchodů musí být např. v restauraci pro hosty, ale už žádná právní norma nenařizuje, že tyto záchody musí být hostům skutečně přístupné a že musí být bezplatné.
0 # Anonymní 2010-04-23 16:55
Ano, například ve Francii to tak funguje - WC v restauracích jsou ze zákona zdarma přístupné veřejnosti, pokud vím.

O.N.
0 # Anonymní 2010-04-29 04:15
Nevím, jestli si to pamatuji dobře, ale sám jsem zažil takové turnikety poprvé ve Švýcarsku a také na nádraží.

A i kdybych si to dobře nepamatoval, tak tady: lonelyplanet.com/.../... zjistíte, že placené toalety na nádražích jsou v západní Evropě zcela běžné, dost možná ještě běžnější než v té východní: Francie obvykle 0,5-1 euro, Londýn placené, Curych 2 CHF, Itálie placené.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)