Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Blogger Michal Bobek se na Jiném právu zamyslel nad problémem utajování seznamu komunistických soudců. Dospěl k závěru, že informace o tom, který soudce byl členem Komunistické strany Československa, by sice neměly být utajovány, avšak budou stejně prakticky bezcenné, neboť tato skutečnost nemá se současnou kvalitou soudcovy práce žádnou souvislost.

Na otázku, k čemu potřebuji seznam soudců-členů KSČ, jehož poskytnutí se už přes tři roky snažím docílit, jsem odpovídal do různých medií již mnohokrát; pokusím se stručně shrnout, co jsem řekl.

Problém má dvě roviny, morální a praktickou.

Žádná demokratická společnost by neměla připustit, aby elitní posice ve státní správě zastávaly osoby, které nelze pokládat za mravně dokonale bezúhonné. Soudce, který spojil svou kariéru s členstvím ve zločinné organisaci, ztratil morální právo soudit druhé, a nebude-li stát tento imperativ respektovat, bude nadále v různých obměnách docházet k tomu, co se nezřídka stávalo, totiž že o rehabilitačních nárocích rozhodovaly stejně obsazené soudy, které ve jménu komunistické ideologie původní zločinný rozsudek vydaly.

Druhá rovina je praktická, související s otázkou, zda se někdejší kompromitace s režimem nějak promítá do dnešního rozhodování soudce, tedy zda bývalí  komunističtí soudci jsou – i když odhlédneme od čistě morální roviny – pro výkon této funkce méně způsobilí nebo méně vhodní.

Objektivně stěží, mnozí (arci ne všichni) exkomunisté jsou odborně na výši a jejich profesionální zkušenost je úctyhodná. Zcela jinak je tomu se subjektivními, osobnostními předpoklady pro výkon funkce soudce. Ministerstvo, které bez mrknutí oka akceptuje, že do výběru nových soudů mluví znalec-psycholog, jehož záporné doporučení se vesměs respektuje jako absolutní veto, tu ponechává nevyužitu informaci, kterou má o svých soudcích a jejich charakteru k disposici prakticky zadarmo, ve svých vlastních archivech.

Soudce, který vstoupil do KSČ, projevil buď abnormální míru naivity – a už proto soudit nemůže, soudcovství není kariérou pro naivky – anebo hodnotovou preferenci, jež není s požadavky na demokratického soudce slučitelná. Odmítnout vstup do Strany znamenalo zbrzdit nebo zcela znemožnit další kariérní postup, a je legitimní požadovat, aby soudci směli být jen ti, kteří konfrontováni s touto volbou pro sebe zvolili obtížnější, ale čestnou možnost, dali přednost zásadám před osobními výhodami. Jednoduše proto, že soudce by měl být spíš čestný člověk než prospěchář – nebo se pletu?

Komentáře   

0 # Anonymní 2010-06-14 22:34
Ja bych si dovolil pridat jeste jednu rovinu, ktera by mohla take mluvit pro zverejneni. Nevim, jak ji nazvat, ale asi "odstrasovaci?" Pokud se bude odkryvat clenstvi v podobnych organizacich, priste si nejaky potencionalni soudce predem rozmysli, zda se spoji se sice karierne zajimavou, ale ne uplne "cistou" organizaci.

-PCh
0 # Anonymní 2010-06-15 08:04
Díky za post. Naprosto souhlasím. Přístup M. Bobka spíš vychází z pojetí souzení jako pouhého řešení společenských logaritmů bez mravního zázemí.
0 # Anonymní 2010-06-17 23:35
Toto téma je studnice nevyčrpatelná. Zajímavý postřeh z nedávné kárné praxe České advokátní komory, která stíhala a potrestala advokáta, který se dal zastoupit zaměstnancem v jednoduché věci, zatím nedostudovaným, tedy zatím neprávníkem., ovšem je všeobecně známo, že u různých druhů (i stupňů)našich soudů ještě "dožívají" soudci bez druhého stupně právnického vzdělání, známé to kádrové rezervy...komentář ponechám volné úvaze, máme právo na takové informace?
0 # Anonymní 2010-12-07 19:46
je potřeba znát ty souzdce kteří byli zvoleni nomenklaturou a byli členy zločinecké KSČ - dmešní KSČM protože jejich morálka neexistuje, jsou to bastardi a vyvrhelové a nemají morální právo vykonávat tyto funkce - patří na veřejný pranýř a za katr !!!
0 # Anonymní 2011-04-19 10:14
Po 30 letech zivota v USA jsem se vratil v roce 2005 do CR s hloupou naivitou ze tato zeme se stava pravnim statem.Bohuzel po nekolika soudnich prich jsem zjistil ze vsichni tri predsedove mych soudnich pri byli byvali clenove KSC, tito soudruzi po zjisteni ze jsem byl aktivnim proti teto zlocinecke organizace ktera utlacovala lidska prava,veznila obcany kteri nesouhlasili s jejich filozofii teroru.
Nemel jsem sebemensi sanci dosahnout spravedlnosti.
Tito lide nemaji sebemensi moralni a eticky kodex.
V kazde opravdove demokraticke spolecnosti jsou soudci nejvazenejsimy obcany spolecnosti s nejvyssimi moralnimi a etickymi zasadami,coz ani v nejmensim nejde rici o soudcich a statnich zastupcich v Ceske republice kde 25% az 30% jsou at uz byvali nebo stale jeste aktivnimi komunisty.
Tato zeme neni schopna 20 let po takzvane Sametove revoluci porad se jeste vyporadat se svou komunistickou minulosti.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)