Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Když jsem v červnu zastupoval Jana Šinágla u přestupkové komise v Hořovicích, kde se zpovídal z údajného nactiutrhání, jehož se měl dopustit na zpěvačce Heleně Vondráčkové, jednoznačně jsem zpěvaččinu soukromou žalobu označil za drzost: ten, kdo po celou normalisaci na ÚV KSČ leštil kliky, nemá teď právo domáhat se ochrany cti, protože o tu se sám svým jednáním připravil.

Když ale na druhé straně čtu seznam osob, které postavily se na podporu Marty Kubišové, cítím potřebu Vondráčkové se zastat: nejméně třetina, ale spíš dobrá polovina osobností na seznamu se v době normalisace nechovala o nic líp, takže by jim nyní slušelo mlčet.

Namátkou: Nebyl Václav Neckář náhodou tím, kdo než by Kubišovou potkal, přešel raději na druhou stranu ulice? Nebyl Jan Fischer čistě náhodou až do konce normalisace členem KSČ? Nehrál Ladislav Mrkvička náhodou jednu z důležitých politických postav v Majoru Zemanovi? A nepracoval Ivo Mathé v té samé Československé televisi, kde se Kubišová nesměla téměř dvacet let objevit?

Ano, Helena Vondráčková byla o něco víc na očích, počínala si o něco nestydatěji a ze svého patolízalského postoje k režimu dokázala vytěžit o trochu víc než jiní, avšak rozdíl je toliko v kvantitě, nikoli v samotném principu.

Aktualisováno.
Guy Peters mi vytýká, že se omezuji na nelegitimitu signatářů a ponechávám přitom stranou nelegitimitu samotné petice. To je jistě pravda: i kdyby petici podepsali samí skuteční disidenti, v demokratickém státě nemají právo požadovat, aby se Vondráčková nedomáhala svých práv u soudu.

Věc má nicméně ještě jiný podtext: jak známo, Vrchní soud v Praze je ultrakomunistický a soudí-li se u něj bývalý protagonista komunistického režimu s disidentem, je rozsudek napsán už na podatelně – o tom se ostatně přesvědčil, právě ve sporu s Vondráčkovou, mezi mnoha jinými Jan Rejžek. Petice tudíž nesměřuje jen k Vondráčkové, ale i k odvolacímu senátu, jemuž je tím decentně dáváno najevo, že Marta Kubišová má podporu Pravdy a lásky a bude-li podle očekávání rozhodnuto v její neprospěch, může se soudcům příslušného senátu přihodit leckterá medialní nepříjemnost.

Komentáře   

0 # Anonymní 2010-09-07 09:19
Take aneta langerova citi potrebu zverejnit moralni postoj.

jg

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)