Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Zhruba před rokem jsem stanul před nečekaným úkolem: napsat k existující databasi cca 100 tisíc podpisů pod elektronickými peticemi, jejichž hosting jsem převzal, jednoduchý a přitom plně funkční software. Vzhledem k určité časové tísni se mi nechtělo řešit úkol v PHP, na které jsem byl zvyklý z redakčního systému Britských listů, a sáhl jsem proto po Djangu, webovém frameworku v mém oblíbeném Pythonu.

Byla to rozumná volba, systém byl za pár dnů hotov a umožnil přejít k novému hostingu zcela hladce. Naprogramoval jsem uživatelské rozhraní pro zobrazení a podepisování petice a pro výpis seznamu signatářů, včetně vyhledávání pomocí filtru (příklad petice), a jednoduché administrátorské rozhraní obsahující všechny potřebné funkce pro zadávání, editaci a údržbu peticí.

Jako třešničku na dortu jsem pak pomocí ReportLabu naprogramoval export do formátu PDF, v němž může být seznam podpisů vystaven nebo předán adresátovi. Výstup vypadá zhruba takhle.

Jediné, co jsem vloni nestihl, bylo zmínit se o projektu na blogu, což tedy nyní, u příležitosti drobné aktualisace při předchodu na versi Django 1.2, opožděně činím.

Několik screenshotů:

Příklad petice Přehled podpisů Přehled podpisů Přehled peticí
Údaje o petici Úprava petice Smazání petice Přehled podpisů
(admin)
Přehled podpisů
(admin)
Údaje o podpisu Export Změna hesla

Komentáře   

0 # JzP 2010-09-10 22:56
Jsem rád, že jste s Djangem spokojen a myslím, že nejste sám. Já osobně se Pythonem zabývám už mnoho let a dlouho jsem se těšil, až vyjde první ostrá verze (před verzí 1.0 hrozila změna API, takže jsem do frameworku nechtěl investovat čas, ale teď je situace určitě jiná). Webem se moc ale nezabývám, takže jsem se k Djangu dosud nedostal. A mezitím se objevily další zajímavé alternativy, např. Lift. Nechci plivat na jazyk, který mě živí, ale dynamická povaha jazyka Python má svoje nevýhody a proto s poohlížím po alternativách. A Scala je podle mě zajímavý kompromis.
0 # Starý pán 2010-09-12 17:12
Já jsem taky s Djangem spokojen, ale nevím, jestli Vám moje zkušenosti k něčemu budou.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)