Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Milý stranický deníčku!

Tak jsme měli sněm. Nakonec, jak sis asi povšiml, jsem se rozhodl volbu nového předsedy neovlivňovat a svého kandidáta si ponechat in pectore.

Vítězem volby je dosavadní místopředseda. Jeho protikandidát, dotud kancléř, tajemník a sekretář – nevím přesně, co všechno, tak si některé funkce, prosím, případně škrtni – získal cenu útěchy, doživotní členství v Generální radě (ty jsi věděl, že máme Generální radu?). Nu, můj nápad s doživotností funkcí v naší Straně se tedy zjevně ujal…

Nenavštívil jsem sněm a nechal si záměrně ujít všechny ty plamenné projevy ohledně krásných zítřků Strany pod příslušným vedením, maje na to, kam Strana směřuje a do jaké hmoty se několik posledních let hrouží, dosti vyhraněný názor, o který se však s tebou, slušně vychovaným deníčkem, bohužel nemohu rozdělit.

Za problém stranického vedení bych označil téměř existenciální nesoulad mezi chtít a moci: ti, kteří něco umějí, nemají motivaci ve stranické politice se angažovat (což je v pořádku, skutečný gentleman přece nebude trávit svůj čas něčím tak nízkým jako je politika!), ti, kteří by se Straně věnovat chtěli, to zase neumějí, a tak jejich upřímně míněné úsilí končí v lepším případě bez efektu, v horším vede k takovým blamážím, jako byla naše poslední volební kampaň.

Víš, deníčku, skutečný stranický leader musí být něco jako kombinace Kalouska a Luxe: jde za vítězstvím jako buldok, zradí kohokoliv a spojí se třeba s čertem, jen když z takové koalice kouká o něco víc funkcí ve státní správě (a tedy i úplatků) pro spolustraníky. Skutečný leader musí vykazovat známky posedlosti politikou v klinickém stupni, a odstaven od funkce musí viditelně trpět tak, jako právě trpí Zeman nebo Paroubek.

Takové vůdce mezi sebou nemáme, většina z nás jsou spíš uhlazení gentlemeni střihu Mr Bankse z musikálu Mary Poppins než churchillovsky zatvrzelí bojovníci: zkus si, deníčku, představit, jak by to dopadlo, kdyby našeho předsedu (nového nebo starého) vyfotografovali s doutníkem!

A tak naše Strana bude pokračovat v klopotné cestě tam, kam doposud, o čemž mi bude potěšením podávat ti ve svých zápiscích příležitostné zprávy.

Komentáře   

0 # gogo 2010-11-10 08:55
Kdo vám tedy šéfuje?
0 # Tomáš Pecina 2010-11-10 11:04
Chcete naznačit, že jste to nenašel na stranickém webu?
0 # gogo 2010-11-10 11:26
Já hlavně nevím, nakolik aktuální je stav webu:
www.konzervativnistrana.cz/osobnosti.html

Jméno a příjmení: Funkce:
Ing. Jan Mikulecký předseda Konzervativní strany
RNDr. Jan Kubalčík, Ph.D. místopředseda Konzervativní strany

Tak jsem nevěděl, jestli pan Kubalčík je nynější předseda ježto je uveden coby místopředseda nebo už je to nahotovo.
0 # Tomáš Pecina 2010-11-10 11:52
Ne, tak to je stav přes sněmovní aktualisací. Ale přece byste nechtěl, abychom měli web aktuální pouhých 10 dní po sněmu!
0 # gogo 2010-11-10 12:19
To v žádném případě! Pravý konzervativec navíc přijme změny až po zralé úvaze a až pokud se zažijí. Nezřídka to trvá několik generací. Co je proti tomu 10 dní, měsíc nebo půlrok.
Takže zpět k původní otázce - je předsedou pan Kubalčík?
0 # Tomáš Pecina 2010-11-10 12:21
Takže zpět k původní otázce - je předsedou pan Kubalčík?

Tvrdí to o sobě; z jiných zdrojů tato informace ale potvrzena není, takže u vědomí volatility stranických funkcí doporučuji nakládat s ní jako s hypothesou.
0 # gogo 2010-11-10 13:28
Pravý gentleman se taky nikam necpe a zdráhá se, byť byv přímo osloven, označit se za vedoucího. Je proto zapotřebí velké dávky taktu a etiquetty zvědět pravý stav věcí. Jistě se v podobném duchu nesl i stranický sjezd a uvědomíme-li si dále, že pravý konzervativec nelpí na plebejském pořizování zápisu nebo záznamu, neb dané slovo je neměnné a postoje neochvějné, nelze se divit, že N účastníků sjezdu může snadno vygenerovat M závěrů (přičemž M>1, shora bez omezení).

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)