Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Byla to zpráva s tak pikantním nábojem, že se objevila snad ve všech sdělovacích prostředcích: Bohumil Kulínský, momentálně vězeň ve výkonu trestu odnětí svobody za mnohonásobné pohlavní zneužívání sboristek souboru Bambini di Praga (jemuž se z toho důvodu občas přezdívá Hambini di Praga), byl o Vánocích na několik dnů propuštěn z vězení, přičemž propuštění využil k návštěvě koncertu svého souboru, na kterémž zatoužil si zadirigovat. Jelikož mu byl uložen rovněž desetiletý trest zákazu činnosti, vztahující se na práci s osobami do 18 let věku, mladší sboristky musely za tím účelem opustit sál.

Pozoruhodné je, že nikdo z vystupujících ani z diváků proti tomu neprotestoval: jako by to, čeho se Kulínský dopustil, byl pouhý gentlemanský delikt, který se ve společnosti toleruje, cosi jako zastřelení soka ve fairovém souboji za úsvitu; vystoupení delikventa bylo naopak, soudě z nepřesvědčivého dementi, přivítáno ovacemi vestoje.

Vina je tedy prominuta, poklesek definitivně zapomenut. Tomu nasvědčují i další indicie, např. na webových stránkách Bambini se o Kulínském píše jako o jednom z aktivních sbormistrů, v prostorách souboru, jak je zjevné z fotografií, dodnes visí Kulínského portrét.

Co to znamená? Jedno jediné: že Pražané z lepší společnosti, pro něž je posílat potomky do kulínčat už ve třetí generaci otázkou prestiže, jednání sbormistra tolerují a akceptují, že za možnost společenského uplatnění, které se jejich dcerám v souboru nabízí, je normální platit takříkajíc v naturáliích – sexuální povolností. Není nic špatného na tom, že sbormistr – údajně stejně jako kdysi i jeho otec, Bohumil Kulínský st. – tuto úplatu vyžadoval a přijímal; až budou dcery studovat na vysoké škole, stejně přirozeně zaplatí třeba za zkoušku z předmětu, ve kterém nebudou právě vynikat.

A vlastně proč ne, tak to v české společnosti chodí a není na státu, aby do zavedeného schematu, s nímž jsou všichni evidentně srozuměni a nestěžují si, jakkoli zasahoval. Jen je dobře to vědět.

Komentáře   

0 # Starý pán 2010-12-30 00:38
"A vlastně proč ne, tak to v české společnosti chodí"

Tak zrovna tohle bych neomezoval na českou společnost. Připadá mi, že tahle "třída" je úplně stejně podivná v celé Evropě.
0 # Tomáš Pecina 2010-12-30 00:46
Tak to bych s vámi nesouhlasil. Sobotní applaus pro Kulínského, to je unikátní český fenomen, který si nedokážu nikde v západní Evropě představit, a nepřijímám vysvětlení, že tam jsou lidé jen pokrytečtější.
0 # Anonymní 2010-12-30 09:36
to je unikátní český fenomen, který si nedokážu nikde v západní Evropě představit

A co aplaus pro Michaela Jacksona? Ten se rozhodně v západní evropě konal a to Jackson narozdíl od Kulínského zneužíval předpubertální děti.
0 # cnemo 2010-12-30 13:29
Lidé se neřídí podle práva, ale podle vlastního smyslu pro spravedlnost (naštěstí). Nedivte se proto, že mystický okamžik půlnoci mezi 15tým a 16tým rokem nebedou příliš vážně. Průběh procesu také nevzbuzuje příliš důvěry.


Jsme hrdými členy EU, ve které jsou tolerovány dětské sňatky, dokonce proti vůli "snoubenců" a na možnost poškození "morálního" vývoje 14-16 letých slečen v době internetu a sexuální otevřenosti věří už jen málokdo. Takže nějaké dobrovolné podzákonné harašení se sbormistrem není bráno jako nepromlčitelný zločin. Nic pěkného, ale ne hrdelní zločin. Rodiče prostě došli k závěru, morální základ těch "obětí" nebyl příliš pevný a tudíž se to jejich potomkům stát nemůže:) Možná si na rozdíl od zákonodárce myslí, že i osoby mladší 15 let mají kus svobodného rozumu a vůle.


Musím také připomenout postoj české "spravedlnosti", která osvobodila katarského prince za zneužívání dětské prostituce. Exministr Němec chodí po světě zcela svobodně, na rozdíl od Kulínského pracuje dál ve svém oboru a nikdo si na něj neukazuje prstem, jako na podporovatele dětské prostituce. Proč, když rozdíl škodlivosti mezi prostitucí a harašením právě dospělých jedinců je celkem jasný?

Takže shrnuto, je velkou otázkou, kdo je tady vlastně pokrytec.
0 # cnemo 2010-12-30 14:56
Řekl jsem něco nezákonného, nebo moderujete diskuzi?
0 # Starý pán 2010-12-30 16:09
Pane Tomáši, chtěl jsem odkázat na Váš článek o sušenkách nabízejících na obalu 10% zdarma (nebo něco takového), abych Vám dokazal, že občas Západní Evropu trochu přeceňujete.
Ale možná v tomhle máte pravdu, v těchhle kruzích usilujících o to, zpívat ve sboru, se vůbec nevyznám. Připadá mi to stejně tajemný svět jako svět zednářů.
0 # Starý pán 2010-12-30 16:28
OT:
Prosím Vás, nevíte jak to je s novým GIMPem? (Tedy 2.8) Měl být 26.12., ale nějak asi není, že?
0 # Tomáš Pecina 2010-12-30 16:29
Ad lnemo:

Samozřejmě nemoderuji, chyba je v bloggeru.com.
0 # Tomáš Pecina 2010-12-30 16:32
S GIMPem vám nepomohu, používám standardní versi, která je v aktuální Fedoře, tj. v tuto chvíli 2.6.11. Novější software než v linuxovém balíčku používám, jen pokud to vyloženě potřebuji nebo pokud si ho sám ve zdrojácích modifikuji (např. avrdude nebo pdftk).
0 # Tomáš Pecina 2010-12-30 16:34
Michael Jackson: vida, to mě vůbec nenapadlo. Ale nemám o jeho případu skoro žádné informace, sledoval jsem ho jen okrajově, protože jeho hudbu nesnáším konsistentně už od 80. let.
0 # Miroslav Yamato 2010-12-30 16:39
Třeba je to proto, že všechny ty zákony operující s věkem jsou ve své podstatě nepřirozené. Je mi osmnáct - najednou jsem dospělý (ovšem ne zcela, neb zbraň smím vlastnit až od jednadvaceti)...je mi patnáct - můžou mě šukat...ale den předtím bylo vše jinak. Možná je to tak v současné civilisaci třeba, ale faktem je, že lidé jsou ve své podstatě stále jen masožravé opice s přerostlým mozkem.
0 # Tomáš Pecina 2010-12-30 18:04
Tam nešlo o jen věk, ale primárně o zneužití závislosti.
0 # Vodník 2010-12-31 10:19
Ach jo, zase ta levičácká závist! Vy tady prostě panu Kulínskému závidíte jeho úspěch a to, že mu mladá děvčata s nadšeným rykem skáčou do postele, a chcete ho za to potrestat. Stejně jste byli ochotni lynchovat jiného umělce, který to na rozdíl od vás někam dotáhl, Pavla Opočenského. Nejradši byste lynchovali i pány Knetiga a Drobila. S vámi, holoubkové, nic nepořídíme. Vás má cenu leda okrádat a okrádat, protože si to necháte líbit déle než kterýkoli jiný pronárod na světě, snad s výjimkou Rusů, kteří glorifikují svoje vrahy...
0 # JzP 2011-01-01 09:51
Pokud šlo o "naturální plnění", v celé kauze mi nějak chybí potrestání zainteresovaných rodičů. Řešil tohle vůbec někdo?
0 # Anonymní 2011-01-01 16:34
Fuj. Nechutne.

To je halt ta ceska fuserina - to nevadi, ze krades (znasilnujes), my te pred tim hnusnym statem ochranime, amy te mame presto radi.

jg
0 # Christabel 2011-01-01 22:00
Dobrý večer, po dlouhé době jsem se sem zase zatoulala.
Zajímavé téma...

Já bych to nehodnotila tak přísně, jakkoliv mi činy p. Kulínského přijdou nebetyčně odporné a taktéž si myslím, že by k jeho odsouzení měla patřit i společnská dehonestace. Mám ale na paměti, že svůj dosti citelný trest si odpykává, nikdo mu jej neodpustil, a nevím, zda to hnát tak daleko, že vůbec nesmí před publikum.

Ten potlesk patřil především zpěvákům, ne? Sboristé byli již zletilí, pravda, mohli demonstrativně nevystupovat, ale nevím, zda by se taková gesta hodila k právě skončeným svátkům.
Tedy mám tendenci to vnímat jako obraz člověka pykajícího za svůj zločin, jemuž je díky shovívavosti společnosti dáno na chvíli se vrátit k jeho povolání i koníčku - hudbě.

Spíše mne zaujala jiná nuance věci, trestněprávní. Doba výkonu trestu zákazu činnosti se nezapočítává do doby výkonu trestu. Započítá se p. Kulínskému těch několik dnů přerušení trestu jako doba výkonu trestu zákazu činnosti? Otázka, kdy skončí lhůta výkonu trestu zákazu činnosti, se trochu zamlží - kdyby to bral tak, že trest ZČ vykonával i při přerušení trestu odnětí svobody, má pak ten trest ZČ trošku kratší:) Ale to jen taková maličkost:)

Btw. jiným příkladem ze světa může být např. Roman Polanski. Opravdu to není tak neobvyklé, že publikum odděluje činy autora na poli trestněprávním od počinů uměleckých.
0 # Christabel 2011-01-01 22:05
Trošku hapruje odesílání komentářů.
Zkomolila se mi tam jedna věta: Do doby výkonu trestu ZČ se nazapočítává doba výkonu trestu odnětí svobody (§49 tr. zákona).
0 # Tomáš Pecina 2011-01-01 23:18
Případ Polański není IMHO skutkově vůbec srovnatelný.
0 # Christabel 2011-01-01 23:27
Jistěže není, to jsem přece nepsala. Ale podstata je v tom, že konzumenti uměleckého díla neposuzují společně s dílem také morální profil jeho autora.
0 # mM 2011-01-02 14:54
... svůj dosti citelný trest si odpykává, nikdo mu jej neodpustil, a nevím, zda to hnát tak daleko, že vůbec nesmí před publikum.
Zmíněné publikum by ho mělo tzv. vypískat.
0 # Marty 2011-01-05 16:08
Myslím pane Pecino, že jste si na vlastní polemiku prakticky sám také odpověděl. Ve čtvrtém odstavci píšete: "...že Pražané 'z lepší společnosti', pro něž je posílat potomky do "kulínčat" už ve třetí generaci otázkou prestiže..." a hned o kousek dál "...že sbormistr – údajně stejně jako kdysi i jeho otec, Bohumil Kulínský st. – tuto úplatu vyžadoval a přijímal..."
Celkem mi vychází dlouholetý (již tři generace trpěný) konsenzus pražanů z 'lepší společnosti' nad sexuálními praktikami sbormistrů u Hambini.
Myslím, že to je daleko závažnější a pro mě skutečně nepochopitelný český "Svéráz národního lovu"!
0 # kocour 2011-06-16 15:49
No, já tedy srozuměn nejsem, mít dceru, určitě bych ji do tohoto souboru neposlal, ani kdyby mě prosili/a.

Cnemo, ad katarský princ:

Kdo ho vlastně zastupoval, který advokát, která AK? Mám své důvody tam jednu vazbu tušit, chci si to ověřit.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)