Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tak ji tedy nedostal; mám na mysli Juliana Assange, protagonistu WikiLeaks, a cenu The Time Magazine Muž/žena roku. Překvapen jsem nebyl. Tak jako v r. 2001 nedostal toto ocenění Bin Ladin, skutečný muž onoho neblahého roku, nemohl ocenění získat ani Assange. Medium, chce-li být většinové a tudíž se dobře prodávat, nemůže být avantgardní: ostatně dodnes Timu předhazují, že kdysi udělil identickou cenu jistému Hitlerovi…

Na WikiLeaks mi přijde nejzajímavější, jak perfektně leaks zapadají do stereotypického obrazu vytvářeného levicovými medii: svět je ovládán dravými a ničeho se neštítícími nadnárodními koncerny/Mezinárodním měnovým fondem/CIA/israelskými lobby/Bilderbergem/židozednáři, nechť si každý prosťáček vybere, v co věří, WikiLeaks mu přisvědčí a zásobí ho záplavou podpůrného materiálu.

Diskurs na Západě, i ten levicový, je ovšem, jak už to bývá, přece jen o nějaké to patro výš než ten český: Češi wikileaky hltají a cokoli se jim nehodí do stereotypu, pomíjejí, pojímajíce celé to divadlo jako příležitost k velké celonárodní kompensaci historických mindráků; jsme malí, chudí a bezvýznamní, ale můžeme se radovat aspoň z toho, jak ty velké, bohaté a významné někdo tahá za uši.

Skutečnost je složitější. WikiLeaks velmi pravděpodobně obsahují cenné informace, ale spolu s nimi je v nich vestavěn interpretační filtr, nebo, chcete-li, zrcadlo, a kdo tímto zrcadlem manipuluje, není dosud jasné. Je to, obrazně řečeno, endoskop, u jehož ovládacích prvků sedí někdo, na koho není vidět a kdo je nejspíš velice rád, že jeho identita je před veřejností skryta.

A tak si s hodnocením počkám, až se tajemný operátor z pozadí objeví na scéně. Jak víme z historie (Pearl Harbor, Coventry), to může trvat i desítky let.

Komentáře   

0 # Anonymní 2010-12-16 12:51
Pearl Harbor, Coventry? Muzete prosim rozvest?

jg
0 # Vodník 2010-12-16 14:13
Mně se nejvíc líbí, jak jednou rukou blaseovaně smetáváš ze stolu spiklenecké theorie "prosťáčků" (CIA, židé, zednáři) a zároveň druhou rukou vytahuješ na světlo Boží jako kouzelník králíka z klobouku vlastní spiklenecké agens: tajemného operátora endoskopu/zrcadla.

Mimochodem, fakt, že americkou zahraniční politiku ovládá israelská lobby, lze po uveřejnění Mersheimovy a Waltovy studie pokládat za prokázaný; opět jedna "spiklenecká theorie", která se ukázala být realitou...
0 # Anonymní 2010-12-16 19:43
to Vodník:

přesně to samé mě napadlo hned jak jsem to dočetl.

A dát to Zuckerbergovi? Dnes má facebook půl miliardy, za deset let bude rád za pár miliónů. Tyhlety "sociální" sítě vždy po čase omrzí. Každý mluví o tom, jak FB lidi spojuje, mě naopak přijde, že z nich dělá trouby závislé na počítači/telefonu neschopné tradiční komunikace.

PW
0 # Tomáš Pecina 2010-12-16 21:07
Ad JG:

Dva příklady, kdy veřejnost neměla po dlouhou dobu informace o jednání své vlády, nic víc.

Ad V&PW:

Neproponuji žádnou konspirační theorii, naopak tvrdím, že WikiLeaks jsou neprůhledné a není jasné, kdo může ovlivňovat mechanismus jejich fungování, a proto jsem zdrženlivý.
0 # Vodník 2010-12-16 22:10
My prosťáčci taky neproponujeme, kdo shodil Dvojčata. Pouze tvrdíme, že je to neprůhledné a není jasné, kdo mohl ovlivňovat průběh a způsob jejich zničení. Že by poprvé v historii tři mrakodrapy spadly po nárazu letadel (jeden i bez něj) do svého půdorysu a pak se tam našly stopy thermitu (patrně je nějaký bursián vytrousil z kapsy po cestě na Wall Street), tomu může věřit jen někdo, kdo dokáže věřit na ještírky.
0 # cnemo 2010-12-17 09:58
Vítám vás Tomáši ve spolku usvědčených konspiračních teoretiků. Máte samozřejmě pravdu, že WL je spiknutím, jen není jasné, koho proti komu. Operátor endoskopu nedělá nic náhodně, s davem zachází jako s chovatel se stádem hospodářského zvířectva a má to systém a cíl. Jaký, to je otázka jiná.

Ale pokud jste se dostal v myšlenkách až tak daleko, doplněte to prosím i úvahy o jiných, prokazatelně existujících, spiklenecných skupinách. Už jen prostá statistika členů na jednotlivých vysokých postech hodně vypovídá. Podstatou moci, ale i boji proti ní je vždy spiknutí:) Jedinci sami nedokáží nic.
0 # Stan 2010-12-18 07:34
Tomáši, že by první "záchvat" opravdového kritického myšlení? Do elitního klubu "konspiračních teoretiků" Vás však ještě čeká daleká cesta. Musíte se moc učit, moc učit... :)

P. S.: Já jako zkušený a svým okolím uznávaný "konspirační teoretik" pořád ještě vidím teoretickou možnost, že WL jsou tím, čím se prezentují na veřejnosti. Pravděpodobnost je však mizivá, když vidím s jakou profesionalitou jsou zpracovány všechny mediální výstupy a jakými prostředky tato organizace disponuje. Přesto je tu i jistá možnost, že tentokrát se zpravodajská hra vymkla organizátorům z rukou...

P. P. S.: A stereotypní obraz vytvářený levicovými médii? Chachááááá...
0 # Anonymní 2010-12-19 13:29
Stan: A proc myslite, ze se hra vymkla organizatorum z ruky? Dle meho soudu tomu zatim nic nenasvedcuje..

Naopak: Vse bezi jak na dratkach. Media sleduji zapletku kolem Assangeho.. Proste jak vystrizeno z druhoradeho filmu o hodnych ochrancich (a siritelich) pravdy a zlych spionech..

A jiz nyni je jasne, ze tohle (druhe?) kolo hry prpbiha naprosto hladce..
ds

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)