Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Jak učinil přede mnou už Miroslav Macek, i já připomínám sté výročí narození Zdeňka Jirotky, spisovatele, který stvořil českého Jeevese, sluhu Saturnina, a v tíživé době napsal knihu, kterou každý z nás četl a skoro každý ji má rád.

Stejně jako některá jiné literární díla té doby (jmenujme, pars pro toto, Drdovo Městečko na dlani), Saturnin (1942) vytváří vlastní, idylický svět, v němž, jak praví známá televisní reklama, jsou věci ještě tak, jak mají být. Dvacáté století se svými běsy totalitních ideologií zůstává vytěsněno, aby nenarušovalo čirý, ničím nepoznamenaný a ryzí výtrysk radosti ze života.

Komentáře   

0 # Vodník 2011-01-08 14:08
Díky za připomínku. Přesto, že citát, který je nadpisem článku, je výmyslem scénáristy; v knize je scéna s vhozením do nádrže líčena nepřímo.
0 # Starý pán 2011-01-08 22:47
Obávám se, že Vám buď vypadla půlka věty, ve které jste původně definoval množinu osob, z níž měli všichni číst Saturnina, nebo že jste (paleokonservatismus nepaleokonservatismus) naivní idealista. Jen během pěti sekund jsem si vzpomněl na jednoho člověka, který za život přečetl pouze Vojnu a mír (z donucení na SŠ), a na jednoho, který zase čte pouze Heideggera (zde by to vysvětlení bylo poněkud složitější a pravděpodobně by připadalo přirozené pouze Sheldonu Cooperovi).
0 # Daniela 2011-01-10 01:20
Priznavam, o romanku Saturnin jsem zde slysela poprve a to jsem precetla celou knihovnu socialisticke mladeze na Tride Obrancu miru..:-)

Na webu jsou nahrane uryvky a citace,
vnimam knizku jako vlidny a jemny humor, to by byl nadherne zazracny a radostny svet, kdyby to bylo jen trochu skutecnosti...
0 # Starý pán 2011-02-04 09:52
Napadlo mě, že bych Vás pro případ, že to náhodou nevíte (občas mě překvapí, že Vám unikla nějaká nepodstatná informace, která podle mě geekům rozhodně neuniká), měl informovat o tom, že existuje audiokniha Saturnin. Je to asi nejlepší audiokniha, kterou jsem zatím slyšel (no, asi soutěží s Jménem růže ... ale stejně je lepší) a rozhodně je to lepší než film (či seriál) - mně osobně se tam totiž nelíbí herecký výkon Zedníčkové, herečky tety Kateřiny, Lipského, ani Havelky (ano, jsem odporný heretik). Jedině Vízner mě tam zaujal. A pokud si dobře pamatuju, že Milouše tam hrál Pavelka, no tak taky, no, já s ním prostě nevím...
0 # Tomáš Pecina 2011-02-04 13:09
Mně ten film/seriál taky moc nesedl, byl režijně dost odbytý.
0 # Starý pán 2011-02-04 15:32
Když už jsme u TV tvorby, ještě k tomu na blogu často se zabývajícím ww2, kommunismem a právem, dovoluji si zde annoncovat toto

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)