Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tak jsme se konečně dočkali, a 21 let po pádu pruderního komunistického režimu je to tu zpět: Rada pro rozhlasové a televisní vysílání vydala oficiální seznam sprostých slov.

Zdá se, že hoax, jak jsem se zpočátku domníval, to není, takže musím konstatovat, že to není špatný vtip, ale – špatná realita.

Komentáře   

0 # Jakub Moc 2011-01-21 10:31
Výborně! Už i věta "Kde je ten prďola, co tady čepuje pivo?" je tedy na indexu.Pokuty se budou udělovat i za "Vodní kámen, to je prevít, ten vám rozbil pračku".

To jsme oproti komunismu zaznamenali značný pokrok! Ceterum autem censeo, RRTV esse delendam.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-01-21 13:03
Tak jsem si precetl ten seznam a mimodek mi to pripomnelo tuto klasickou scenku s Rowanem Atkinsonem.

www.youtube.com/.../
0 # cnemo 2011-01-21 15:25
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # cnemo 2011-01-21 15:31
:))))) To je šílené:))))

Můj dík za tento seznam. Je to skoro jak školení soudružky učitelky o slušné mluvě na národní škole. Jen ten seznam tehdy nebyl. Ale alespoň si zvýším kvalifikaci, slova jako tydýt, prasopes nebo modrá straka jsem ve slovníku neměl. Co je špatného na slovech hezoun, fintílek, matěj, pámbíčkár? Co je za zvíře, ten pazneht a proč vadí tak ušlechtilé a elegantní zvíře jako žirafa, většinou používané zakslými prďoly pro lidi normálního vzrůstu?


Na druhé straně zcela chybí výrazivo zdejšího kraje: cyp, borok, pjerun, pitka jalova, čorny pysk, morgoš, globín či trochu slovenské chuj, chumaj... Ještě, že jsou ti zmr.i hlavně z Prahy a okolí a tak jim bohatost jazyka zcela uniká:)

Asi nemá cenu těm pánům říkat, že jsou směšní. Aneb, jak to bylo v jedné pohádce, musí se historicky znemožnit:)
0 # Miloš 2011-01-21 16:02
Myslím, že by mohl Matonoha svůj Dopis KSČM – www.youtube.com/watch?v=djFcjDyaZNY – mohl ořiosat i těmto prudérním páprdům.
0 # Anonymní 2011-01-21 18:03
pěkný hoax :-)

něvěřím, že tohle skutečně pochází od RRTV...

OR
0 # Vodník 2011-01-21 18:37
Cnemo: lokální výrazy jsou vynechány (viz východočeské "votrok"), uvedený seznam (pokud to teda fakt není hoax, skoro se mi tomu nechce věřit) je o to děsivější, že není vyčerpávající. Jsou to jen příklady a tak mi nemůže být útěchou, že tam chybí třeba "stará vražda" (=silně nepohledná slečna).

Vzpomněl jsem si na Horníčkovy úvahy z Hovorů H, kdy přemýšlel nad tím, může-li být zažalován za oslovení "Vy sykomoro". Popř. "setapouch".
0 # cnemo 2011-01-21 18:45
>pokud to teda fakt není hoax,

Každopádně sdělovacími prostředky proběhlo, že takový seznam Rada vytvořila.
0 # Daniela 2011-01-21 20:25
Jestli to neni hoax, tak to Rada pro televizni vysilani zbytecne prehnala a tim znehodnotila jeji snahu o civilizovane verejne vyjadrovani. Nemyslim si ale, ze toto moralizovani pochazi od komousu, jakkoli to svedomite pouzivali. Moje zkusenost ma jihu Ameriky mi rika, ze za nutkanim umravnovat ovecky je vetsinou nejaka konzervativni krestanska myslenka, hadam, ze v Cesku by to byli takzvani konzervativni katolici. Mravni policie.
Tak jak tak, mirna regulace ale bohuzel byt musi, to by si pak Cesi v televizi nebo radiu brzy recitovali: "rytir statny, jmenem Smil.." :-))
Nejhorsi urazky jsou casto ale ty, ktere neobsahuji zadna sprosta slova a ktere by se mely od sebevedomeho a inteligentniho jedince odrazet jako gumovy tenisak. (Zvlaste, kdyz serviroval first ball.) Mam na mysli urazku zahalenou do ponizujicich slov, krivdu v podobe prekrucovani a napadani toho, co je oponentovi svate. Utoceni na neco, cemu se nemuze branit, neb by priznal svoji zranitelnost. A tak se v takovych pripadech stava, ze urazeny bije po svem a zapleta se do dratu pocitadel..
0 # Leon Kreutzfeld 2011-01-21 20:55
Zjistil jsem, ze existuji 2 verze toho sameho Atkinsonova sketche, tohle ja ta, kterou jsem myslel, ze mi pripomina ten seznam vulgarit.

www.youtube.com/.../
0 # JzP 2011-01-21 22:15
Moc tomu nerozumím. Jak je možné, že slovo "kozel" je urážkou samo o sobě a "hňup" pouze v kontextu? Čekal bych to spíš naopak. Docela mě ale překvapilo i to, že "nácek" a "fašoun" jsou zařazeny mezi urážky. Multikulturní aktivisté by měli zpozornět.
0 # Tomáš Marný 2011-01-22 17:49
Protože seznam je pvážlivě neúplný, navrhuji bombardovat e-mailové adrey členů rady dalšími slovy, aby měli možnost seznam co možná nejvíce doplnit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0 # Vodník 2011-01-22 20:58
Ad Tomáš Marný: to není špatný nápad. Zahltit je k udušení! Umravnit! (ve smyslu "uzbrojit"). Až budou v televisi mluvit pouze o hovnu a v holých větách, tak ten seznam budou muset zrušit!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)