Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Výborně jsem se pobavil nad zprávou, jak podle WikiLeaks Češi Američanům zmařili tajný nákup raket přes Bělorusko.

Vysvětlení se zdá být nasnadě: rozpočet akce nealokoval dostatečné prostředky na úplatek licenci vydávajícímu úředníkovi, takže v zemi, kde kdo maže, jede, skončila supertajná operace fiaskem.

Komentáře   

0 # gogo 2011-01-20 12:49
Já myslím, že s municí problém nebyl, na provize měli fondy. Možná jen úředník nechtěl přiklepnout licenci někomu, kdo nesplňoval předpoklady. Jestli mu nabídli málo nebo byli líní věc trochu lépe zrežírovat a předpokládali, že štempl dostane kdokoliv, těžko soudit. Pak taky byla možnost že by do akce zasvětili českou stranu, ale riziko provalení bylo asi neodpovídající.
Já osobně mám z případu spíš pozitivní dojem.
0 # cnemo 2011-01-20 17:08
Dovolím přidat spekulaci. Naše úřady jsou v poškozování vlastních podnikatelů mistři, zvláště pak, je-li možno zalíbit někomu v tom správném zahraničí. Uchazeč o licenci asi nebyl nadnárodní nebo alespoň zahraniční firma, nehrozila arbitráž a tak se dodržovaly předpisy, až praštělo.
0 # Daniela 2011-01-20 18:39
Nedavno zde byla zminena Nema barikada a tak snad proto se mi pri cteni vybavilo : "No passaran"..:-)
Uplaceni pro licenci ceskeho prekupnika je samozrejme dosti pravdepodobne, je ale otazkou, zda by Americanum stalo za to riskovat korupcni skandal v pripade odhaleni. Domnivam se, ze jednani s jinymi staty bylo uspesnejsi a naprosto legalni. Uz proto, ze ruske nadzvukove rakety Belorusku moc uzitecne nejsou, coz je silna motivace k prodeji...
0 # Tomáš Pecina 2011-01-20 19:28
Je tu ještě jedna pikantní varianta: že si nevydání licence objednali u české strany prostřednictvím svých agentů Rusové, takže šlo ve skutečnosti o úspěšnou tajnou operaci, jen jinou.
0 # gogo 2011-01-20 19:59
Komplikovat se to přirozeně dá ad absurdum. Mně se po přečtení té zprávičky zdálo nejpravděpodobnější to, že Američanům nestálo za to příliš investovat (peněz, informací, vlivu) do české cesty, patrně měli víc možností a ten, kdo se chtěl na kšeftu přiživit prostě neprošel přes úředníka s razítkem. Licence na kšefty se zbraněmi se nedávají každému hejhulovi, pakliže si to patřičně neošéfuje.
0 # Anonymní 2011-01-20 21:24
ja osobne bych preferoval vysvetleni ktere navrhuje pan pecina. Ze by si ruska strana nechala prostrednitcvim zeme, ktera je v jeji sfere vlivu a ve ktere ovlada nemalou cast prumyslu, podnikani, politiky a ma slusny vliv ve statni sprave a tajnych sluzbach, uniknout sve zbrojni tajemstvi?
ds
0 # Jožo 2011-01-21 13:17
...že si nevydání licence objednali u české strany prostřednictvím svých agentů Rusové...

Nějak mi to asociovalo Herbertovu Dunu a "plány v plánech jiných plánů". ;-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)