Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Dne 26. června 1934 projednal imunitní výbor Národního shromáždění žádost Krajského trestního soudu v Praze o souhlas s trestním stíháním čtyř komunistických poslanců, Klementa Gottwalda, Josefa Krosnáře, Josefa Štětky a Václava Kopeckého, pro zločin přípravy úkladů podle § 2 zákona na ochranu republiky.

Při domovní prohlídce v místnostech poslaneckého klubu KSČ (sic!) se našel leták, nadepsaný Ne Masaryk, ale Lenin, který měl přímo vyzývat k ozbrojenému povstání.

Imunitní výbor došel přesvědčení, že nelze imunitou chrániti činy, které přímo vyzývají k ozbrojenému postupu proti demokraticko-republikánské formě našeho státu a navrh[l], aby zmínění poslanci byli vydáni [k trestnímu stíhání]. Což se posléze stalo; věc se nakonec urovnala smírně, když se zjistilo, že Edvard Beneš potřebuje ke zvolení presidentem komunistické hlasy.

I dnes stíháme extremní politické názory, i dnes se pohoršujeme nad projevy, které představitelé oposice pronesou v poslanecké sněmovně, i dnes bychom nejraději udělali v klubu KSČM razii, aby se konečně podařilo získat přesvědčivé důkazy ke Štětinově rozpouštěcí žalobě. A ani dnes nám ovšem komunistické hlasy nesmrdí, pokud je potřeba, řekněme, dosáhnout volby správného kandidáta presidentem republiky.

První republika skončila svou existenci neslavně. Začínám se obávat, že pokud to takhle půjde dál a pokud někdo na Moravském náměstí nebo aspoň v Joštově nedostane rozum, bude jejího příkladu následovat i současný režim. Diktaturu je možné nastolit, i když jsme při tom vedeni velmi ušlechtilými a demokratickými úmysly.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-02-14 21:22
Zacinate se obavat? To jste optimista bych rekl. Cely tento rezim speje k nove revoluci, protoze je jiste, ze jak jsou veci v soucasnosti nastaveny, soucasne zrizeni proste nemuze v teto podobe vydrzet. Otazkou je pouze, jestli to bude skutecna, brutalni revoluce, nebo jen "zmena". Za urcitych predpokladu muze zmena probehnout pokojnou demokratickou formou, cili nejspise volbami. Coz bych se predstavoval asi tak, ze bude existovat politicka strana, ktera spravne popise problemy, a nabidne reseni. (ne reseni "jednoduchych pravd" a nekritickeho, iracionalniho pristupu) Pokud by se problemy prohlubovaly, videl bych to na horsi variantu, nejakou peknou revoluci. Pricemz v tomto pripade by nebylo jiste, jaky rezim by vznikl. Mohl by byt demokraticky, suverenni, nebo naopak jeste vice autoritarsky.

Ale ja si myslim, ze mensi revoluci jsme v CR uz zazili. A to pri poslednich volbach. "Revoluce" je predstavovana stranou TOP 09. Domnivam se, ze zde byla skutecna hrozba barevne revoluce, jak ji zname z nekterych jinych zemi. Odvracena byla pouze tim, ze TOP 09 ziskala ve volbach silne postaveni. Ale dokazete si predstavit, co by mohlo nasledovat, kdyby se tato strana neumistila, a zacala prohlasovat volby za podvrh? Pripomenme si, co priznivci teto strany zkouseli v Praze, kdyz se k moci nedostali!

Z techto duvodu se domnivam, ze revoluce probehla. Bohuzel ne takova, aby zajistila kontinuitu demokratickeho rezimu.

jg
0 # Anonymní 2011-02-14 23:37
jg, ja myslim, ze jsme zadnou revoluci nezazili a to ani v 1989.

ja jsem odpurcem revoluce, mimo jine proto, ze me desi vidina (tuzemske) te prave revolucni spravedlnosti, kterou vykonava luza v rezii oportunistu..

Kdyz uz nejaku spolecenskou zmenu, tak zasadne a jedine .. kontrarevoluci! :-)
ds
0 # Anonymní 2011-02-15 00:39
Oui missié, oui...

Ale poslední skutečná revoluce byla francouzská s gilotinou a bez právní kontinuity...

To byly časy...teď by v Praze nebylo ani dost luceren na ty s převlečenými kabáty a vilou v Toskánsku...

Teď jen již ve skrytu duše doufám, že se historie zopakuje po francouzsky...

M.H.
0 # mM 2011-02-15 13:00
věc se nakonec urovnala smírně, když se zjistilo, že Edvard Beneš potřebuje ke zvolení presidentem komunistické hlasy

Jak typické, takové až mile české ...
0 # gogo 2011-02-15 15:25
"Revoluce" je predstavovana stranou TOP 09
To by mě zajímal Váš názor. Já jsem dodnes nepochopil, čím si TOPka získala srdce tolika Středočechů.
Pro mě to byla vždycky sebranka starých protřelých matadorů s Kalouskem v čele co si pragmaticky zvolila nové logo. Revoluce? Tak jedině perestrojka se Štěpánem v čele.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)