Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Rozhledna je stavba, ze které je vidět dál, než by bylo vidět z téhož místa, nebylo-li by jí. Jak ale odhalili v iDnes, existuje zvláštní druh rozhledny, eurorozhledna, což je rozhledna, na kterou dala peníze Evropská unie, a ta onen definiční znak naplňovat nemusí – tedy minimálně do doby, než na to někdo z EU přijde a Unie bude chtít dotaci zpět.

Myslím, že obdobného principu by se dalo využít i u jiných stavebních projektů. Třeba místo žižkovského nákladového nádraží by se dal postavit námořní přístav (quotu na tento druh projektů jistě Česká republika nevyčerpala), do Polabí by se hodilo několik vkusných horských středisek a na dno Macochy bychom mohli umístit sluneční elektrárnu!

Aktualisováno.
To poslední jsem mínil jako vtip, ale napadlo mě, že vzhledem k dotovaným cenám elektřiny z fotovoltaických zdrojů by to ekonomicky dávalo smysl: elektrárna by téměř nevyráběla, čímž by přinášela značné úspory. A vůbec nejekonomičtější by byly sluneční elektrárny v podzemí!

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-02-19 23:19
Náhodou z nejníž umístěný rozhledny v ČR je docela pěknej výhled, protože je bezpečně pod úrovní mraků .. a je to pěkný stavební dílko, i když ten kopeček pro ní museli nasypat. Nenechte se zmást lokací "Hrubý Jeseník".
0 # gogo 2011-02-20 13:37
Zisk FVE není na Slunci nijak závislý, není přece problém brát ze sítě energii za běžnou cenu a po oddělení transformátorem a usměrnění ji tam znova vrátit se ziskem. Dělali to Španělé trochu nešikovně přes dieselagregáty, takhle by to bylo ekologičtější.
0 # Tomáš Pecina 2011-02-20 15:09
Ok, ale mysleme do budoucna: Je-li podstatou Společné zemědělské politiky kompensovat ty, kteří neprodukují, nemůže to dospět jinam ani v energetice, a pak může být taková podzemní fotovoltaická elektrárna hotový zlatý důl!
0 # gogo 2011-02-20 23:01
Já když se občas neprozřetelně pokusím domyslet důsledky politiky eurosojuzu v některých oblastech, mám z toho téměř depresi. Zde už pomáhá k udržení zdravého rozumu pouze ironie, humor a sarkasmus.
Trochu mi v tom pomáhá vědomí, že většina nesmyslů má racionální důvod v prostém organizovaném zločinu. Tedy např. nikdo soudný není přesvědčen o dobru a efektivnosti svinstev do beznínu a nafty, byť se to tak presentuje. Místo toho si gauner udělal fabriku a nasypal do žlabu poslancům.
Pro duševní stabilitu je pro mne lepší vědomí, že žiju ve světě plném korupce a organizovaného zločinu, než abych začal pochybovat o základních přírodních zákonech.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)