Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Na podzim 1906 propukla v Baťových závodech ve Zlíně, tehdy ještě provozovaných pod firmou T. & A. Baťa, všeobecná stávka dělnictva. Tomáš Baťa nařídil vydat stávkujícím pracovní knížky a nechal je zapsat na černou listinu osob, které nesměly být do jeho závodu za žádných okolností znovu přijaty. Propuštění dělníci byli nahrazeni nekvalifikovanými pracovníky z okolních vesnic. Sám Baťa o tom napsal: Vyjednávání (s odborovou organisací) jsme nezahájili. Zato zahájili jsme ihned práci, vzdor vyhrožování stávkokazům. Práci naší se nedařilo dlouho dobře. Bylo třeba učiniti znovu všechny kroky a ztráty naše byly veliké a mzdy poklesly na polovinu pro nezapracovanost lidí. Vzdor tomu jsme nepřijali zpět do práce ani jediného člověka, který za stávky odešel.

Tím začal raketový vzestup firmy Baťa, který zastavilo až převzetí moci komunisty v r. 1945.

Nevím, zda byly požadavky baťováckých dělníků spravedlivé, stejně jako nevím, zda jsou spravedlivé požadavky nemocničních lékařů. S určitostí ale vím, že Petr Nečas není Tomáš Baťa.

Komentáře   

0 # Vodník 2011-02-16 00:33
Petr Nečas není Tomáš Baťa.
Teď jde o to: "bohužel" nebo "díky Bohu"?
0 # JzP 2011-02-16 01:02
Tohle je otázka, Vodníku. Lékařům dlouhodobě fandím a domnívám se, že si vyšší platy zaslouží. Nicméně:

1. Pro svoji akci si zvolili nejméně vhodnou dobu. To je ale to nejmenší a za zlé jim to nemám.

2. Na různých fórech tvrdí, že jim nejde 'jen' o platy. Myslím, že se nade vši pochybnost ukázalo, že platy jsou alfa a omega.

3. Organizátoři akce u mě ztratili veškerou důvěryhodnost. Napřed se holedbali, že všechny doktory s otevřenou náručí přijmou německé nemocnice, ale když se některé nemocnice (jako ta moje rodná v Uherském Hradišti) zdráhají stornovat výpovědi, najednou zpívají jinak.

Podle mě to měli pojmout jinak a akci s vyděračským podtitulem "Náš exodus - váš exitus" si měli nechat až jako poslední možnost. Nevěřím, že vyčerpali všechny alternativy nátlaku.
0 # Stan 2011-02-16 09:15
Správně, Tomáši, té dělnické chamradi v žádném případě neustupovat. Ať jsou rádi, že jim chlebodárci dávají vůbec nějakou práci.

A znáte tuhle, jak se jednou potkají dva podnikatelé?

"Hele, ty voe, cáluješ svým lidem?"
"Ne, a ty?"
"Já taky ne."
"Ty bejku, a makaj?"
"Jo, makaj."
"Ty jo, a neměli bychom vod nich ještě vybírat?"
0 # Anonymní 2011-02-16 14:21
dobry den,ja to vidim takto:

lidovky.cz/.../...

zdravi
ds
+1 # mM 2011-02-16 16:08
Význačný český lékař, šéf neurochirurgie ústřední vojenské nemocnice v Praze prof. Vladimír Beneš, si nebere servítky. Pokud prý zemi opustí několik tisíc lékařů, jak hrozí Lékařský odborový klub, našemu zdravotnictví to jen prospěje.

viz Češi jsou bohužel nehybní peciválové
0 # Starý pán 2011-02-16 18:21
Názor někoho, kdo nikdy nestávkoval:

1. Jestli jde jen o peníze nebo o víc, je individuální u jednotlivých zúčastněných.
2. Forma protestu - nevím, nešťastné je spíš to, že jej zašťiťuje LOK, což je sebranka "nehezkých lidí".
3. Co říká "Význačný český lékař" Prof. Beneš, má stejnou váhu, jako to, co říká podobný mediálně namasírovaný gigant - Prof. Pafko. Tedy žádnou.
4. Samo o sobě by nebylo žádným neštěstím, kdyby odešlo tisíc lékařů, protože to opravdu nejsou žádní bohové, ale na základě mnoha zkušeností s kolegy ze Slovenska a zemí bývalého Sovětského svazu (kteří mají údajnou díru zalepit), mohu jednoznačně říct, že to bude ještě horší, než to bylo.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)