Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Strýc František byl, jak známo, autodidakt neboli samouk, což způsobovalo, že jakýkoli užitečný poznatek v oboru, o který se zajímal (tj. v chemii), dobýval na přírodě zaručeně fungující, avšak z hlediska efektivity a poměru výkon/cena drasticky suboptimální methodou pokus-omyl.

O strastech tohoto přístupu jsem se přesvědčil, když jsem se pokusil navrhnout v GIMPu jednoduchý banner, jímž hodlám oživit poněkud polevující zájem signatářů o naši petici www.bezkomunistu.cz.

Po zhruba tříhodinovém experimentování, při němž jsem objevil celou řadu dotud netušených možností vrstev, masek, alfa-kanálů a dalších vychytávek, jsem s nadšením hodným renesanční osobnosti uploadoval hotový banner na svůj server, načež mě napadlo si banner přečíst; tím jsem zjistil, že v jeho textu mám překlep a mohu tedy začít od nuly.

Ne, tvorba reklamní grafiky není a stěží kdy bude mé hobby!

Komentáře   

0 # Starý pán 2011-03-23 22:36
Docela slušné je:
1. Josef Vybíral: GIMP-Praktická uživatelská příručka (ale je to už trochu vousatější, takže leccos z novějších verzí tam asi nebude)
2. Lubomír Čevela: Digitální fotografie v programu GIMP (to jsem si koupil nedávno, takže jsem to kvůli petersům ještě nestačil ohodnotit)

Jinak je na netu dost tutorialů ke GIMPu. Ale fakt je, že občas je to dost kostrbaté. Třeba poté, co jsem se jednou podle takového tutorialu pokoušel simulovat efekt CinemaScope a po asi dvou hodinách jsem z toho dostal něco vzbuzujícího stejné emoce jako příchod tety Kateřiny, tak jsem nakonec rezignoval a pohodlně používám plně automatický efekt CinemaScope na Picniku přes Picasa. (Mám dojem, že ta dlouhá věta teď nemá ani hlavu ani patu. Ale měla, když jsem začal. Ale pak se s ní něco stalo).
Ale filtr National Geographic je moc pěknej, jéje.
No ale Vy jste psal o grafice a já o fotografii ... no ale čekal byste ode mě něco jiného?
0 # Tomáš Pecina 2011-03-24 02:57
Díky, spíš bych potřeboval nějaké ukázky, jak v GIMPu dosáhnout určitého výsledku (četl jsem něco podobného pro Photoshop, jenže s tím se pracuje dost jinak).
0 # Starý pán 2011-03-24 15:04
To je právě v těch internetových tutorialech. některé jsou dokonce ve formě videí.
Když vyčkáte, pošlu Vám nějaké odkazy.
0 # Starý pán 2011-03-24 16:59
gimp-tutorials.net/
www.gimp.org/tutorials/

A především zde, pane Pecino, tady jsou i odkazy na YouTube s videotutoriály: gimpology.com/

Vzhledem k tomu, že jste můj jediný známý, který používá GIMP, možná by bylo dobré, kdybyste tu otevřel nějaký článek o GIMPu, pod kterým by mohla probíhat nějaká diskuse s radami a odkazy. Na mém blogu by to nemělo cenu jednak pro tematickou odloučenost, jednak pro můj traffic.
0 # Tomáš Pecina 2011-03-24 18:30
Upřímně řečeno, ty videotutoriály mě úspěšně uspaly…

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)