Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Začněme definicí: bátorismus je krátký literární útvar mající formu raději x než y a napodobující proslulou pasáž ze životopisu Ladislava Bátory, bývalého budoucího náměstka ministra školství. Příkladmo: raději poctivé hnojiště než splachovací záchod, raději deset deka vlašáku s rohlíkem než švédský stůl, raději Benešovy dekrety než Listinu základních práv a svobod.

Hezkou sbírku uspořádala Věra Tydlitátová; mými oblíbenými jsou raději Harmasan než Zewa Softies, raději Nechranickou přehradu než jakékoliv moře a raději Trpaslíka od Mistra Knížáka než cokoliv od toho Černého.

Nezaujatý pozorovatel, sledující tyto mediální výměny, by zřejmě musel dospět k závěru, že zatímco všude jinde na světě spolu bojují politické proudy konservativní, liberální a socialistické, v této zemi se utkává na smrt Klub ctitelů Pana Profesora a Strana Pravdy a Lásky (dále jen P&L).

Skutečnost je prosaická: to, co je vnímáno jako hnutí P&L, je důsledkem syndromu vyvolení. Protože po r. 1989 nebyl v Československu nikdo, kdo by dokázal po odstoupivších komunistech převzít moc, dostali se do funkcí lidé, kteří tam byli dosazeni na základě velmocenské dohody, aniž by si však sami tento fakt uvědomovali a/nebo připouštěli. To způsobilo, že sami uvěřili ve svou velikost a bezmezné schopnosti, ačkoli až na výjimky (Václav Žák, Jan Sokol) byli zoufale nevzdělaní a v kontextu globálního politického diskursu ze všeho nejvíc trapní. Media, zvláště tzv. pravicová, toto divadlo hrála s nimi, protože i pro ně bylo výhodné předstírat, že píší o elitě, ba sami jejich žurnalisté jsou její součástí.

Protipolem P&L je klausismus, realistická postkomunistická politika reflektující zubožený stav české společnosti, redukující realitu na nejnižšího společného jmenovatele a apelující na ty struny, které v člověku vychovaném v marasmu komunistické totality musely resonovat: závist, mindrák z vlastní zaostalosti a neobratnosti, po desetiletý adorovaný kult plebejství, a samozřejmě universálně a nadčasově fungující moment primitivního nacionalismu.

Toť v kostce současná česká pravice a takto bychom měli rozumět i bátorismům, jež, jsou-li trefné, mohou být redukovány na universální raději buranství a primitivismus než kitsch a faleš.

Komentáře   

0 # Vodník 2011-03-04 00:47
Vtipné! V současném mediálním discoursu jsou ovšem buranství a primitivism presentovány (a pranýřovány) jako zločiny proti lidskosti a jejich nositelé nemilosrdně ostrakisováni, ačkoli jsou vedle P&L jedni za osmnáct, druzí bez dvou za dvacet.
0 # Tomáš Pecina 2011-03-04 01:31
Což je poselství mého textu, a protože bylo správně pochopeno, zřejmě jsem se, ač se obávaje, upřímně řečeno, opaku, vyjádřil srozumitelně.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-03-04 11:07
"Radeji se mylit s USA nez mit pravdu s Rusy." (J. Siklova)

"Radeji se mylit vlastnim rozumem nez mit pravdu s cizi hlouposti." (Tribun)
0 # Anonymní 2011-03-04 13:56
Aneb...
"Radši bych byl souzen dvanácti, než nesen šesti..."

M.H.
0 # Stan 2011-03-04 16:17
Bátorysmus je neškodný, daleko horší je klausismus, který je schopen přirovnat nejmenování jednoho svého milce do funkce na ministerstvu k hilsneriádě a v jednom textu pozurážet tři čtvrtiny národa. Ale co chtít od člověka, který s vážnou tváří prohlásí lyže za pravicové a snowboard za levicový. Je smutné být občanem státu, jehož prezident "tárá kokotiny".
0 # JzP 2011-03-05 10:35
Obávám se, že to zjednodušujete. Pro část pravice není Klaus ikona, ale spojenec. To se zřejmě týká i Bátory, PaS a IMO větší části signatářů D.O.S.T.

Ohledně P&L bych byl také opatrný. Oni se naučili používat moc a jejich konexe jsou mnohočetné a sahají jak do zahraničí, tak do podnikatelské sféry (Bakala apod.). Pokud snad někteří z nich byli na začátku 90. let naivní, dnes už nejsou.
0 # Jaroslav Kronus 2011-03-06 23:52
Bátora mi připomíná socialistického meloucháře - tj. patřičně vychcaného a utilitárně chovajícího se individum, které najednou přijede do kapitalistické ciziny a chce zde přednášet podnikatelskou etiku a základy podnikání vůbec !
0 # JzP 2011-03-07 00:18
Pane Vráno, existuje dnes v České republice vůbec někdo, koho uznáváte a nejste s ním ve sporu?
0 # Tomáš Pecina 2011-03-07 10:35
Ad JK:

To bych neřekl, Bátora je jen člověk, který hodnotově nezakotven tápe.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)