Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Předesílám, že nápad, aby syn Reinharda Heydricha zajistil prostředky na obnovu zámku v Panenských Břežanech (kde jeho otec jako zastupující říšský protektor se svou rodinou bydlel), nepovažuji za šťastný. Jakkoli nelze Haidera Heydricha činit odpovědným za skutky jeho tatínka-válečného zločince, tato myšlenka se mi zkrátka jeví málo vkusnou a necitlivou.

Kontroverse nicméně odhalila, že s Heydrichem mají Češi dodnes určitý problém. Vidím to takhle:

S českým národem se pod vnějším tlakem okupace a Protektorátu – a úplně stejně o 25 let později pod tlakem normalisace – stalo to, co se uděje se zdánlivě homogenní směsí, vložíme-li ji do odstředivky, totiž rozdělí se na frakce. Malá část národa přistoupila na otevřenou kolaboraci s nepřítelem a začala okupanty vychvalovat, a ve snaze zavděčit se jim zašla nakonec tak daleko, že její představitele Němci sami – v kuriosním postavení čestných vězňů – internovali. Na druhém konci tady byla (stejně malá) část lidí, kteří se nepříteli postavili a bojovali proti němu, počínajíce si snad naivně, což ale nečiní jejich odvahu a skutky méně záslužnými a významnými.

Největší frakci představovali ti, kteří se s okupací naučili žít, a celkem pohodlně se v Protektorátu zařídili. Právě to byli lidé, které si Heydrich dokázal získat, podobně jako si jejich potomky z další generace získal Husák svou versí gulášového socialismu. Klídek, pohoda, trochu smrádek, ale teplíčko, nevyčnívat, nebouřit se, myslet si svoje, ale být tiše a čekat, až se kolo dějin znovu pootočí a k přizpůsobení bude Čechovi předloženo něco dalšího. Byli jsme a budem.

Je málo známo, že po atentátu na Heydricha (jenž se uskutečnil proti vůli domácího odboje) se vzedmula vlna celonárodního odporu. Atentátníci měli v očích průměrného Čecha podobný obraz jako dnes bratři Mašínové, tedy jako ten, kdo neodpovědně narušil naši pohodlnou kolaboraci a stavěl nás před obtížná a nepohodlná morální dilemata. Udavačů se tehdy v Praze našly stovky, ne-li tisíce, a dvoumilionová odměna za pomoc při vypátrání vrahů byla nakonec rozdělena na tolik dílů, že k zamaskování této skutečnosti bylo třeba vymyslet hlavního zrádce Karla Čurdu.

Heydrich to s Čechy uměl. Hned při nástupu do funkce zrušil nerovnost v potravinových přídělech a i dalšími opatřeními si dokázal získat srdce průměrného, trochu zbabělého a velmi konformního Čecha, který pochopil, že pokud bude svědomitě pracovat pro Říši, Říše se o něj postará a nebude mu nic chybět: naopak pokud bude dělat potíže, čeká ho zlý osud. Heydrich si byl svou politikou jist, dokonce natolik, že si dovolil cestovat po Protektorátu v otevřeném automobilu a bez ochranky, což by bylo kdekoli jinde v okupované Evropě nemyslitelné. Protektorát byl zkrátka takovým malým rájem na zemi.

Heydrichova politika fungovala, a to je problém, kteří s ním dodnes Češi mají. A ostatně, úplně objektivně, porovnáme-li zastupujícího protektora s těmi hlavami státu, které přišly po něm, musíme fairově uznat, že Heydrich mezi nimi rozhodně nevychází jako ten nejhorší. Počet obětí jeho vlády je jen zlomkem obětí poválečné genocidy a se způsobem, jak v 50. letech vládli komunisté, se nedá vůbec srovnat.

Táži se, neměl by být také Heydrich vyznamenán zákonem o zásluhách, anebo neměla by se minimálně v místě atentátu pořádat pietní shromáždění přinejmenším stejně početná, jaké se letos sešlo u hrobu zločince a masového vraha Klementa Gottwalda?

Komentáře   

+1 # gogo 2011-03-28 14:58
Myslím, že jste schopen si Heydrichův projev přečíst i v originále, aby Vám byly jasnější jeho motivace.
Občas dávám u piva k lepšímu srovnání RR s dnešními papaláši ohledně ochranky. Byl to nepochybně velmi schopný člověk a měl nesporné výsledky.
0 # Daniela 2011-03-28 17:53
Malo citlive, nevkusne, ba nemoralni, slysim ze rad lidi, co vidi rekonstrukci stare barabizny jako nejake jitreni stare rany. Muze byt, ja to tak docela nevidim, snad proto, ze mam luxury odstupu casu a odstupu lokality.
Jak tomu rozumim, Haider Heydrich navstivil Panenske Brezany a mrzelo ho, ze je zamek a okoli v takovem rozkladu. Starostovi obce nabidl moznost opravy, ze se pokusi ZKRZE EU ziskat nutne finance na rekonstrukci. A hned je z toho kauza, ze syn vrazedneho nacisty bude zvelebovat nacisticke doupe. Zapomina se, ze zamek Heydrichovi nikdy nepatril, jen tam par roku bydlel. Majetek byl ukradeny napred Nemci a pak znarodnen ceskymi soudruhy.
Kdyby to koupila a renovovala Delnicka strana jako sve sidlo, pak bych byla samozrejme vehementne proti.
Rekonstrukce zamku by prece byla bez podminek, po oprave by si Cesi s majetkem volne nakladali a mohlo by to byt i historicke muzeum. Treba s deskami o tom, ze v te a te mistnosti Heydrich podepsal stovky rozsudku smrti.

Napada mne, jak Americane zachazeli s nacistickymi zlocinci a to cerstve po valce. Dovolili nekterym, aby pracovali pro americky system, vyuzili je ke svemu prospechu. Pro nekoho neethicke, jiste, ale zato velmi pragmaticke.
Wernher von Braun napriklad, Operation Paperclip. Necitelny vedec, pod jeho vedenim bidne zahynuly tisice lidi v nelidskych podminkach v podzemnich tovarnach na V-2 a presto jeho inteligentni mozek, nezavisle na kruosti, zalozil raketovy prumysl v USA, NASA. Braunovy zlociny proti lidskosti je vec jedna a raketovy vyzkum vec druha, dulezite a nezapomenutelne jsou obe.
Podobne vidim, v daleko mensim meritku, Heydrichova syna a ten vubec nemel podil na zverstvech sveho otce. Proc ho nepouzit k oprave zamku?
0 # Doctor Doom 2011-03-28 19:05
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Starý pán 2011-03-28 19:06
U piva, gogo?
Jste kdysi psal, že nepijete.
-1 # Yamato-san 2011-03-28 19:17
"Zapomina se, ze zamek Heydrichovi nikdy nepatril, jen tam par roku bydlel."

Jen dva měsíce.
+1 # Stan 2011-03-28 20:56
Raději Pinochet než Allende, raději Heydrich než Gottwald, raději Terezín než Jáchymov... Vy jste ty bátorismy dovedl opravdu ad absurdum. To vy konzervativci takhle přemýšlíte všichni? A proč vůbec ten Churchill radši nebojoval s Dolfou proti bolševikům? Zbláznil jsem se já, nebo autor?
0 # gogo 2011-03-28 21:28
To byl asi nějaký šum. Já jsem pil skutečně nealko pivo, když jsem chodíval na pokec s Ronem Husitou a Tomášem. Důvod byl trapně praktický - byl jsem vždy autem.
+2 # Tomáš Pecina 2011-03-28 23:00
Raději Pinochet než Allende, raději Heydrich než Gottwald, raději Terezín než Jáchymov...

To třetí si nemyslím; fascinuje mě nicméně vaše schopnost nevidět zločiny komunistického režimu, což je ostatně společným znakem české levice. Myšlenka byla v zásadě správná, jen se staly nějaké excesy (jako např. Horáková), a v principu daleko horší jsou stejně dnešní pravicové vlády.
+1 # Anonymní 2012-02-02 07:35
...na zacatku vseho byl Hitler , to dalsi jsou reakce ...autor ocekava od ceskeho naroda /ktery zrejme srdecne nenavidi/ ze budeme srovnavat idiotsky Heydricha s Husakem...i kdyz je zde jeden fakt. Oba vladli v podminkach okupace a za pritomnosti velkeho mnozstvi po zuby ozbrojenych vojaku a tanku okupacnich armad a take v dusledku prodani naseho naroda jak v Mnichove38/jako kolonii/ tak i v Moskve68/snad to stoji za zminku/ .... v dusledku opravnenych obav z Cechu.....A Cesi meli reagovat podle navodu s.Peciny "zadny klidek,zadna pohoda ,bourit se porad a neprizpusobit se v case kdy na ne mirilo tisice hlavni pusek,kulometu a tankovych a jinych kanonu bombardovacich letadlovych svazu...!!! Zvlast kdyz se jine okupovane narody chovali stejne nebo podobne v tech samych podminkach?? Ale Cesi na rozdil tech narodu tim KOLEM DEJIN SKUTECNE POOTOCILI !!! /proti prani velmi male casti odboje/...Parasutisty neudal Curda ,nevedel kde se skryvaji...pan Pecina by se urcite zachoval jako superman ale skolak A.Moravec/15let/ nevydrzel muceni/zvlaste kdyz mu umucili a zavrazdili rodice/ ....kecy o udavacich v tomto pripade zase nevychazeji...A take kecy o tom co si cesi mysleli a nebo co si nemysleli v dobe okupace jsou nechutne zvasty vskutku... a tak prechytraly s.Pecina jiste ma navod a vi nejlepe co si tenkrat meli myslet a co ne v dobe protektoratu kdy se denne zatykalo a popravovalo stannym pravem teroru nacistu....to je urcite patent na blbost...Dale pokracuje v tonu ze vse delal jen sam jisty Heydrich A NIKDO JINY /a Hitler,Himmler,Goering neexistovali ani Gestapo , SD a 70 milionu zfanatizovanych nemcu vcetne tech sudetskych!!!? / ..to je trapne pise-li nekdo kdo se povazuje za inteligenta /kolik vynese to vynaseni sud.nemcu ??/....Na druhe strane K.Gottwald byl puvodem moravan /a nikoliv nemec a nacista jako Heydrich/ snad to stoji za povsimnuti....? co myslite....Dale K.G. a komuniste ziskali ve volbach velkou vetsinu hlasu !!!, coz znamena vladu vetsiny / pro kazdeho vyjma p.Peciny specialistu na demokracii/....cili komunisti dostali mandat vladnout...a nektere predvolebni sliby porusili jako je dnes bezne...
+1 # Starý pán 2012-02-03 16:04
Do prdele, nemůžete psát normálně? Kdo se má tím salátem prodírat?
0 # Stan 2011-03-29 11:26
Tomáši,

z čeho jste soudil, že nevidím nebo omlouvám zločiny komunistického režimu? To bych já mohl zrovna tak napsat, že nevidíte a omlouváte zločiny nacistů a fašistů, a měl bych na to podle Vaší odpovědi daleko větší nárok.

Já totiž nechápu, jak si člověk, který se staví do pozice ochránce svobody a lidských práv, může taková falešná dilemata stavět a dokonce "řešit" tímto způsobem, tedy vyjadřovat preferenci pro pravicové totality (mimochodem, Gottwald nechal pověsit několik desítek lidí a několik set poslal do táborů nucených prací, z toho byla polovina komunistů, Heydrich tady nechal popravit stovky lidí, do koncentračních táborů poslal tisíce lidí včetně žen a dětí, a osobně se účastnil na plánování genocidy celých národů) - jako by neexistovala třetí možnost, tedy odmítnout všechny ty varianty, jít za "obyčejným humanismem" a "obyčejnou lidskou svobodou" a odmítnout totalitarismus ve všech jeho podobách.
+2 # Tomáš Pecina 2011-03-29 14:14
Nelze porovnávat to, co nacisté pouze zamýšleli, s tím, co komunisté realisovali, a aniž bych měl sebemenší pochopení pro holokaust, vidím skutečně rozdíl mezi režimem v Protektorátu za Heydricha a s režimem za Gottwalda, kdy byla ukradeno prakticky vše, co mělo nějakou hodnotu, a bývalým vlastníkům vyhlásil stát občanskou válku (tzv. "třídní boj"). Místní levice přitom oslavuje ozbrojený odboj proti jedné totalitě (Mašín otec) a ozbrojený odboj proti druhé odsuzuje (Mašíni synové).
0 # Vodník 2011-03-29 16:34
Kolik zabil Mašín otec českých civilních občanů?
+2 # Tomáš Pecina 2011-03-29 17:35
Kdyby se jim zdařil útok na Himmlerův vlak v Drážďanech, zemřelo by civilistů mnohem víc.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-03-29 17:59
Heydricha imho dnesni lide nemaji radi ne proto, ze jeho "politika fungovala" jak pise vp. Pecina. Kvuli tomu ho mozna meli radi/tolerovali ho lide tenkrat.

Imho ho hlavne dnes nemaji radi kvuli heydrichiade (za kterou nemohl, ale je tak nejak spojena s jeho jmenem), a z duvodu, ktere uvedl Stan (nechal popravit stovky lidí, do koncentračních táborů poslal tisíce lidí včetně žen a dětí).

Nejake historicky fundovane kvalitativni i kvantitativni porovnani ery Heydricha i Gottwalda by me zajimalo.

Co se protektoratu jako "raje na zemi" za Heydricha tyce, myslim, ze to relativne slo. Ale i mnou na DiscussionSpeed zmineny Antony Beevor pise, ze do Parize jezdili nemecti vojaci na dovolenky radeji nez do Berlina. Praha tenkrat nebyla vyjimkou.

Gottwald a Heydrich jsou imho v dnesnim politickem diskursu nazirani stejnym zpusobem, v pravnim je to asi jinak.
+1 # Tomáš Pecina 2011-03-29 18:14
Nemyslím si, že Heydricha snad Češi kdy "měli rádi" nebo tolerovali, vp Kreutzfeld. Stejně tak neměli rádi Husáka, i když jeho politika taky "fungovala" (a Husák, jak snad i vvpp Stan a Vodník připustí, byl lepší hlavou státu než Gottwald). Jde o to, že s Heydrichem mají teď Češi problém, a celkem stejný by asi měli i s Husákem. Představme si, pro ilustraci, že by přišel Husákův syn a nabídl, že nechá opravit Husákovu vilu nebo jeho pracovnu na ÚV KSČ…
0 # gogo 2011-03-29 18:22
Myslím, že se z toho dělá přílišný humbuk. Ať si hoši navlíknou monterky a baráky opraví, no.
0 # Vodník 2011-03-29 18:28
Kdyby se jim zdařil útok na Himmlerův vlak v Drážďanech, zemřelo by civilistů mnohem víc.
Českých civilistů? A hlavně: kdyby jsou chyby...

Představme si, pro ilustraci, že by přišel Husákův syn a nabídl, že nechá opravit Husákovu vilu nebo jeho pracovnu na ÚV KSČ…
Proč ne? Jako forma pokání ze hříchy otce by to mohlo uspokojit zejména doktor Tydlitátovou (ta se kupodivu ještě nevyjádřila). Já bych to od toho Heydricha juniora bral! A "nevkus"? Bylo snad "vkusnější" schvalovat útoky 11. září několik dní poté?
0 # Vodník 2011-03-29 18:29
Nejake historicky fundovane kvalitativni i kvantitativni porovnani ery Heydricha i Gottwalda by me zajimalo.
No já myslím, že přes odpudivost a krvelačnost kommunistické diktatury 50. let to nesnese srovnání. Nezapomeňte, že za Gottwalda neodjížděly vlaky do Terezína!
0 # Leon Kreutzfeld 2011-03-29 18:46
Vp. Pecina, ja si myslim, ze s Heydrichem maji Cesi vetsi problem nez s Husakem protoze za Heydricha doslo k heydrichiade a on "nechal popravit stovky lidí, do koncentračních táborů poslal tisíce lidí včetně žen a dětí".

Ja bych neporovnaval Husaka a Heydricha v tomto pripade. Husak nebyl Heydrich a Husakuv syn by kvuli svemu jmenu vzbudil mnohem mene povyku.
0 # Tomáš Pecina 2011-03-29 18:47
Bylo snad "vkusnější" schvalovat útoky 11. září několik dní poté?

Samozřejmě bych to nikdy neudělal, kdyby nebylo zahájeno trestní stíhání za schvalování útoku. V takové situaci jde vkus stranou, v sázce byly důležitější hodnoty.
0 # Tomáš Pecina 2011-03-29 18:50
Vp Kreutzfeld, větší snad, ale pamatuji se, že když zemřel Husák, byl kolem jeho pohřbu a projevů na něm docela obstojný skandál.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-03-29 18:57
Vp. Vodnik, mate pravdu, ani do Auschwitz.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-03-29 19:03
Vp. Pecina, ja jsem u toho nebyl, co se tam stalo?
0 # Vodník 2011-03-29 19:05
V takové situaci jde vkus stranou, v sázce byly důležitější hodnoty.
Souhlas! Já ovšem záchranu toho zámečku, který chátrá v rukách českého šlendriánu, považuju také za takovou důležitější hodnotu.
0 # Vodník 2011-03-29 19:10
LK: přímo do Auschwitz se nejezdilo. Nějaké menší transporty byly do ghet v Lodži a v Minsku(1941) a do Niska nad Sanem(1939). Pak teprve do Terezína (první až 24.11.1941), odkud vyjel první transport do Auschwitz skoro rok poté.
0 # cnemo 2011-03-29 19:36
Zase mi ten hloupý systém sežral komentář, no podruhé to psát nebudu
0 # Tomáš Pecina 2011-03-29 19:43
Ve spamovém koši nic není.
0 # cnemo 2011-03-29 20:03
To asi nebude ono, napsalo mi to, že systém nemohl dokončit požadavek.

Mimochodem, bloguje.cz je ještě podstatně horší, neberte to tragicky, stane se. Vždycky se dušuju, že delší věci budu psát do editoru a pak to stejně neudělám:(
0 # Guy Peters 2011-03-29 20:44
Stane, v obou případech jste se spetl řádově.
0 # Guy Peters 2011-03-29 21:16
I když možná máte, Stane, pravdu, že to číslo je nafouklé.

Officiální počet popravených za WW II je „asi 8 500“ (přesněji jsme to ani 66 let po válce spočítat nedokázali.

Jak uvádí kniha Nacistická perzekuce obyvatel českých zemí, pp. 72–3, k tomuto číslu jsme dospěli takto: Podle officiálních statistik bylo za Protektorátu popraveno 3 226 + 74 = 3 300 lidí. V 60. letech KSČ spočítala, že mimo Protektorát bylo popraveno 2 187 kommunistů. Protože v Malé pevnosti Terezín bylo popraveno 777 kommunistů, což je 44,30 % všech poprav, bylo mimo Protektorát popraveno 4 937 Čechů. Dohromady je 3 300 + 4 937 „minimálně 8 237 popravených osob, který není příliš vzdálen údaji z výzkumu Československého svazu protifašistických bojovníků (okolo 10 000 osob).“

A tomuhle říkají solidní historiografie.
+1 # Anonymní 2011-03-30 01:30
Komunisté ukradli relativně malý podíl celkového "národního" jmění (prý cca 6,5 % hodnoty), většina znárodnění jde na vrub Benešovy vlády, zahraniční majitelé byli odškodněni. Ale oloupili hlavně drobné a početné zemědělce i živnostníky, což bylo citelnější než pouštění žilou horním desetitisícům (spolu se starozákonní kádrovou perzekucí několika pokolení).
I když Heydrich neplánoval naše vyhlazení, jak se traduje, na svědomí toho měl dost. Ovšem proč by jeho syn nemohl pomoci opravit nemovitost, to opravdu nevím ...
P.S. Churchill vyzýval k boji proti bolševismu mezi prvními, ale tehdy jaksi nebyla politická vůle (a kdy vlastně byla, že ...).
0 # gogo 2011-03-30 07:56
"I když Heydrich neplánoval naše vyhlazení, jak se traduje"

alien.bloguje.cz/.../
...
Druhou skupinou jsou východní prostory, jež jsou zčásti osídleny Slovany, to jsou prostory, kde je třeba vědět, že dobrota bude chápána jen jako slabost, to jsou prostory, kde sám Slovan vůbec nechce, aby se s ním zacházelo jako s člověkem rovnoprávným, a je zvyklý, že pán si s ním nezadává. To jsou teda prostory, které máme nyní na východě vést a udržet. Jsou to prostory, v nichž musí jednou vládnout německá horní vrstva, po dalším vojenském vývoji budou sahat až hluboko do Ruska, až daleko k Uralu; tyto prostory musí být naší surovinovou základnou, jejich obyvatelé se stanou pracovníky pro velké, i kulturní, úkoly, a mám-li to říci docela drasticky, musí nám sloužit jako otroci.
...
0 # Stan 2011-03-30 18:28
Tomáši, hájit či vyzdvihovat Heydricha nad Gottwalda je evidentní nesmysl, Heydrich se prokazatelně aktivně zúčastnil pověstné konference ve Wannsee (doufám, že jsem to napsal správně), kde se plánovalo "konečné řešení", počet obětí nacismu a komunismu v ČR je opravdu řádově rozdílný, ale pořád by se to dalo odbýt tím, že jeden za 18, druhý bez dvou za 20 a mávnout nad tím rukou.

Ale vyzdvihovat Pinocheta, za nějž zmizely tisíce jeho odpůrců (většina z nich údajně skončila s rozpáraným břichem na dně moře) a další desetitisíce byly internovány a mučeny, s Allendem, který byl demokraticky zvoleným prezidentem, a o němž není známo, že by měl někoho na svědomí, to je přímo zvěrstvo, ovšem přímo typické pro maloměstskou českou pravici, o níž se domnívám, že modrá barva šatů pouze skrývá hnědé spodní prádlo.

Howhgh.
+1 # Daniela 2011-03-30 19:09
Podle nacisticke ideologie by na Cechy jiste doslo. Zmizeli by z ceske kotliny navzdycky, protoze arijska rasa vyzadovala svuj Lebensraum.
R.Heydrich jen nadsene postupoval podle planu Hitlera a jinych silencu z teto smecky. Mne se libi, jak si nekteri Cesi namlouvaji, ze by byli usetreni asimilaci-ponemcenim. Podle vzoru "spravne" rasy by timto sitem prosla jen hrsticka- blondati, severskeho typu, urostli, s vysokou inteligenci a snahou se zavdecit panum. Toto rozdeleni na skupiny slouzilo predevsim pro to, aby se lidi navzajem nicili sami mezi sebou a cpali se doslova pres mrtvoly svych spoluobcanu, jen aby se dostali mezi "vyvolene".

Generala Pinocheta ovsem mnoho lidi nespravedlive demonizuje. Komunisticka opozice nesla jinak zpacifikovat a jestli by nezakrocil, zabili by jeho. Toto ukazali teroristickymi akcemi a vrazednymi atentaty..Dnes Chile sklizi stabilni usporadani, ktere Pinochet zasel...
0 # Starý pán 2011-03-30 22:04
"typické pro maloměstskou českou pravici"

TP žije dlouhodobě v Praze, tudíž byste musel napsat "velkoměstskou českou pravici".
0 # Vodník 2011-03-30 22:20
TP žije dlouhodobě v Praze, tudíž byste musel napsat "velkoměstskou českou pravici".
Přesněji řečeno "maloměšťáckou českou pravici", evt. "velkoměstskou maloměšťáckou českou pravici".
0 # Vodník 2011-03-30 22:23
Dnes Chile sklizi stabilni usporadani, ktere Pinochet zasel...
Německo a Rakousko zase budovaly svůj blahobyt na Hitlerem postavených dálnicích.

Ze sympathií ke kommunismu mě nikdo nemůže obvinit, ale obhajobu Pinocheta ze strany české nahnědlé pravice jsem nikdy nepochopil jinak než jako buď neionformovanost anebo zastydlý kryptofašoidní antikommunism.
0 # Anonymní 2011-03-30 23:51
Přečtěte si ohledně Heydricha můj první odkaz, ostatně i z citace goga vyplývá, že z vyhlazených by asi otroci nebyli ...
Nesympatizuji přiliš s názory p.Beera, ale občas užitečně vyvrací účelově šířené bludy, kterým věří třeba Daniela...
Rovněž Pinochet je převelice kontraverzní, ale Alliede se dostal k moci jako "třetí vzadu" za znesvářenými nemarxisty a počal se chovat se slabým mandátem značně radikálně, což dovedlo zemi (podobně jako kdysi Španělsko) na pokraj občanské války. Zuřivé prosazování politických názorů je hispánským národům vlastní a vzniklo zřejmě staletou ozbrojenou konfrontací s islámem na Pyrenejském poloostrově a v okolí.
+1 # Anonymní 2011-03-31 00:21
Hodnoceni vlady Pinocheta je, dle meho nazoru, stale ovlivneno puvodni komunistickou propagandou te doby. Allende byl sice zvolen demokraticky, ale vladl jen diky rozdeleni puvodni koalice (ziskala 63% hlasu) (sablonovity pripad snad vsech to, k vlade se dostavsich, marxistu). Za Allenda vystoupila inflace z 20% na 190% a po roce vlady vyhlasilo Chile de facto bankrot (pozastaveni plateb zahranicniho dluhu).
Pinochet stanul neochotne v cele prevratu, kteremu predchazel Allenduv plan ozbrojit levicacke partyzany a nelegalni priliv zbrani do zeme. Vrazdeni farmaru, okupovane tovarny delniky se mi nezda byt vyhodou nad nemarxistickou diktaturou.
Celkovy oficialni pocet obeti puce (vypocitan po roce 1989) je 1000 a asi 900 nezvestnych”. V 1980 mel Pinochet podpory 70% obyvatel a o devet let pozdeji odstoupil po referendu z funkce prezidenta.
Myslim si, ze jeden nemusi byt “nahnedly”, k priznani ze Pinochet vyvedl Chile z katastrofy. Zaroven si nemyslim, ze termin “nahnedly, je spravny tak i tak, neb alespon u mne znamena levicove sily.
Jak se P. “svet” odvdecil je znamo…
+1 # Daniela 2011-03-31 02:06
Anonym: "...že z vyhlazených by asi otroci nebyli ...
Nesympatizuji přiliš s názory p.Beera, ale občas užitečně vyvrací účelově šířené bludy, kterým věří třeba Daniela..""".

Samozrejme ze mnozi by byli napred otroci v podzemi a postupne udreni a utyrani k smrti, obet pro nadlidskou rasu.

Link na clanek jen potvrzuje muj nazor. Nicmene spekulace, ze delat rozdily mezi rasovou cistotou mezi Nemci by zpusobilo neklid v nemeckem obyvatelstvu je neinformovana hloupost, cira predstava Untermensche..

Ono uz se s tim totiz zacalo, plan "poseversteni" byl aplikovan v prvni fazi.

1. Rodili Nemci, kteri byli mentalne a telesne postizeni, casto jen malo, byli likvidovani, ba i nemecke deti, ktere mely nizke IQ a vypadaly cikansky nebo zidovsky byly euthanizovany. Za pouhe dva roky jich takto odpravili v "sanatoriich" asi 70 tisic.

2. Vyroba hodnotnych Arijcu pro Risi. Velka akce LEBENSBORN, kde v institucich-jeslich cekaly vhodne Arijky na oplodneni od cistokrevnych hrebcu. Silne plemeno pro Treti risi..
3.V podmanenych zemich vybirat a k vychovani odebirat jen deti arijskeho vzhledu, blondate se spravnym tvarem lebky.(Jak se delo v Polsku). Zbytek utratit.

4.Nemce, kteri neodpovidali predstave cisteho arijce STERILIZOVAT, aby nenmohl mit potomky. Casto i jednodussi Nemce tmavsiho vzereni a maleho vzrustu. Takovy typ pana Tomase Vandase. Bez povoleni je kastrovali, za par let asi pul milionu.
-
Ideal cisteho Arijce se teprve uskutecnoval, nemecke verejnosti byly predkladany severske typy jako vzor na propagacnich plakatech i v nacistickem umeni. Vsude svetlovlase, klasicky modelovane krasky...

Nacisticka eugenika planovala na mnoho generaci dopredu..
0 # gogo 2011-03-31 09:03
Ten Heydrichův projev se vyplatí přečíst do konce, mluví se tam velmi specificky o Čechách a Moravě.
Kromě otroků (z té části, která je rasově přijatelná a poddajná) zmiňoval ještě jiné skupiny, které by šly pod zem nebo za Ural.
Tohle byl terminální cíl, pro jeho splnění vytyčil krátkodobé cíle - udržovat svaly českých untermensch práceschopné a hlavy vystrašené, ale ne zcela zoufalé.
+2 # Tomáš Pecina 2011-03-31 17:49
Vidím to podobně jako Daniela, nacisté byli fanatici a psychopathi v pokročilém stupni psychosy. Chybou Západu bylo, že si to dlouho neuvědomovali a domnívali se, že Hitler všechno dělá jen naoko a ve skutečnosti uvažuje racionálně. Že to všechno myslí smrtelně vážně, se zjistilo, až když bylo pozdě.
+1 # Vodník 2011-03-31 19:32
udržovat svaly českých untermensch práceschopné a hlavy vystrašené, ale ne zcela zoufalé.
Nejsem si jist, jestli v tomhle Heydrich neměl pravdu: možná se jedná vskutku o optimální management českého ethnika.
+1 # Tomáš Pecina 2011-03-31 19:44
Nejsem si jist, jestli v tomhle Heydrich neměl pravdu: možná se jedná vskutku o optimální management českého ethnika.

Historie to nepotvrzuje. Češi dosahovali největších úspěchů v době, kdy jim vládla omezená demokracie, ve 20.-30. a pak v 60. letech. Ani tvrdá diktatura, ani svoboda jim nesvědčí, optimální je diktatura osvícená.
0 # gogo 2011-03-31 20:18
Myslíte si, pánové, že jsou v tomto Češi snad nějaká výjimka?
0 # Leon Kreutzfeld 2011-03-31 20:51
"že Hitler všechno dělá jen naoko a ve skutečnosti uvažuje racionálně"

Ja si myslim, ze Hitler uvazoval velice racionalne a cely koncept mu zhatilo pocasi. Kdyby v r. 1941 dobyl Moskvu a zahnal Rusy za Ural, od cehoz byl velmi blizko, studena valka by se odehrala mezi Osou a USA.

Eugenika a rasove teorie se v kontextu doby prilis nelisily od vseobecneho diskursu ve Velke Britanii nebo v USA. Rozdil byl v tom, ze Nemecko byla diktatura, tak mel Hitler moznost dotahnout ten koncept dal. To by v USA nebo V. Britanii neslo, protoze tam existovala obcanska spolecnost, ale obe zeme v podstate o par set let drive udelaly to, co chtel realizovat Hitler.

Hitler pouze industrializoval jiz predtim vynalezene koncepty zapadniho sveta.
0 # gogo 2011-03-31 21:42
Já si navíc myslím, že v očích Britů to přešvihl taky proto, že vybíjel Evropany. Kdyby se býval roztahoval někde v Papui nebo Indonézii, pes by neštěkl. Britské praktiky nebyly o moc rozdílné.

Jinak bych řekl, že to byla nebezpečná směska iracionality v oblasti vizí a naopak tvrdého realismu v realizaci.
0 # Vodník 2011-03-31 21:51
LK: bravo! Já říkám pořád, že mezi Napoleonem a Hitlerem je mnohem menší rozdíl než si je Francie (a zbytek světa) ochotna připustit. A kdyby Britové místo Indů holokaustovali Židy s Hitlerovou technikou, byla by Arcisatanem Viktorka. Nic principiálně nového pod sluncem...
0 # Vodník 2011-03-31 21:52
Myslíte si, pánové, že jsou v tomto Češi snad nějaká výjimka?
Nejsou. Ale jisto je, že Němci, Francouzi, ale i Holanďani nebo Dánové zvládají ten self management nepoměrně lépe.
0 # gogo 2011-03-31 22:14
Ze jmenovaných jsou srovnatelní asi ti Dánové, pokud bereme v potaz možnosti samosprávy a svrchovanosti. Ale já o té zemi vím moc málo na to, abych se dál vyjadřoval.
0 # Tomáš Pecina 2011-03-31 22:47
Ad gogo:

To je skutečně na nacismu fascinující, ty přechody mezi programovou iracionalitou (mystikou) a racionálním jednáním. Komunismu na druhou stranu iracionální složka téměř schází, proto tak dlouho mohl koexistovat s (orthodoxním) křesťanstvím.

Ad LK:

Kdyby Hitler neposílal přes Kanál rakety, v UK by v klidu vládl Chamberlain (nebo někdo mu podobný) a Britové by jen kroutili hlavou, jak barbarsky si ti evropští primitivové počínají. Otevřít tolik front najednou racionální rozhodně nebylo, Hitler se nakonec stal obětí své megalomanie.
-1 # Vodník 2011-03-31 23:13
Češi dosahovali největších úspěchů v době, kdy jim vládla omezená demokracie, ve 20.-30. a pak v 60. letech.
Největších úspěchů dosahovali Češi za Karla IV. díky Němcům a za Rudolfa II. díky i dalším cizákům. Ve 20. a 30. letech Češi tolik nekradli a ani (s třetinou německého obyvatelstva a spoustou Židů) nemohli. V 60. letech nelze hovořit o osvícené diktatuře, pouze o unavenosti a polorozpadlosti stalinismu, který potřeboval soudružskou vzpruhu v podobě internacionální pomoci bratrských vojsk, jež vzápětí posadila na trůn (a následně fixovala, balsamovala a jinak udržovala při životě) bezcharakterní garnituru sklerotických byrokratů, zodpovědnou za následnou normalisaci. Relativní úspěšnost Čechů na poli kulturním (a vědeckém) v té době nelze považovat za ukázku toho, že si Češi dokážou úspěšně řídit vlastní stát a společnost.
0 # Vodník 2011-03-31 23:15
Komunismu na druhou stranu iracionální složka téměř schází, proto tak dlouho mohl koexistovat s (orthodoxním) křesťanstvím.
??? Myslel jsem, že kommunism spáchal na křesťanech genocidu, která byla větší než holokaust, Bůh a Tydlitátová mě netrestej!
0 # Vodník 2011-04-08 08:05
Vynikající kommentář k thematu zde. Autor je IMHO Žid a mimo vší podezření, že by stranil nacistům.
0 # Starý pán 2011-04-08 18:07
"Komunismu na druhou stranu iracionální složka téměř schází, proto tak dlouho mohl koexistovat s (orthodoxním) křesťanstvím.
??? Myslel jsem, že kommunism spáchal na křesťanech genocidu, která byla větší než holokaust, Bůh a Tydlitátová mě netrestej!"

To nemá s Bohem a Tydlitátovou co dělat, jen s Vašimi fanatasiemi.


"Autor je IMHO Žid a mimo vší podezření, že by stranil nacistům." Jen aby to nebyl sudetoněmecký Žid.
0 # Vodník 2011-04-09 00:30
To nemá s Bohem a Tydlitátovou co dělat, jen s Vašimi fanatasiemi.
Aha, já zapomněl, byli to "rusáci"...:-(

Jen aby to nebyl sudetoněmecký Žid.
Narodil se v Pardubicích.
0 # Anonymní 2012-05-07 20:03
Autor článku chce zřejmě získat cenu Františka Lažnovského, tedy pokud jej nepředběhne jisté individuum Beer. ,,Protektorát byl zkrátka takovým malým rájem na zemi." Taková demagogie se opravdu jen tak někde nevidí.
0 # Anonymní 2012-05-10 17:50
Citát z diskutovaného článku:"Udavačů se tehdy v Praze našly stovky, ne-li tisíce, a dvoumilionová odměna za pomoc při vypátrání vrahů byla nakonec rozdělena na tolik dílů, že k zamaskování této skutečnosti bylo třeba vymyslet "hlavního" zrádce Karla Čurdu." Jak se často píše v internetových diskusích: Nějaký odkaz by nebyl?
0 # Kojot (Jaroslav A. Polák) 2012-07-09 21:14
Myslím, že nikdo nezpochybňuje oběti komunistického režimu, nicméně:
cs.wikipedia.org/.../...
cs.wikipedia.org/.../...
0 # Anonymní 2012-12-31 05:52
Ony zvášty o udáních po atentátu nikdo nedoložil. Byly dvě vlny, v první přišlo několik set udání po atentátu, nikam a k nikou Němce nenavedla.Druhá vlna byla iniciována Němci, takže udání činili ti, kteří byli něčeho podezřelého svědky spolu s druhou osobou či osobami.Ani tato udání Němce nikam nedovedla a sami je zastavili aby jim to nezahltilo vyšetřování.Nikdo nikdy neuvedl kde se nacházejí tato udání, zda je četl a kdo udával/Čech nebop Němec, anonym nebo skutečná osoba/Z lidí ,kteří byli v okruhu zasvěcených/o parašutistech i odbojářích /neudal v té době nikdo nikoho s vyjímkou udání na Ležáky/české udáníú a udání ubytovatelů Potůčka.Průlomem je skutečně Čurda, udal všechny adresy , odtud se to odvíjí.I ona paní která po několika dnech oznámila ,že byla svědkem podezřelého chování dívky odvádějící atentátníkovo kolo dívku neidentifikoval, nerozhodla se pro žádnou z předvedených, i když ta pravá mezi nimi byla. Tak co , byla to udavačka a kolaborantky?Mjlý Švýcare šinágle, tvoje velebená vlast poslala třetí říši doktory na východní frontu dobrovolně/to jistě schvaluješ,viď!!!!asi aby tam pomáhali sovětským válečným zajatcům???? A pak sněmci obchodovala , i stím zlatem vyraženým ze zubů!!!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)