Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

S náležitou pompou oslavil včera stovku filmový režisér Otakar Vávra, patrně nejznámější prostitut české kinematografie. Gratulovat přišel i Václav Klaus, který Vávru již dříve ocenil státním vyznamenáním; což nepřekvapí, uvědomíme-li si, že Klause a Vávru spojuje vypjatý chauvinismus.

Dílo Otakara Vávry je čirou ukázkou umělecké prostituce, je uměním služebným, neupřímným a neuthentickým – a tedy ani vlastně ne uměním v pravém slova smyslu. Přesto však Vávra vytvořil tři filmy, které uměním jsou a které prokázaly, že jejich tvůrce byl, pokud právě nesloužil mocným tohoto světa, skutečným umělcem. Psychologická a z dnešního pohledu už poněkud nudná a příliš do sebe zahleděná Zlatá reneta (1965), lyrická, citlivá a herecky i režijně brilantní Romance pro křídlovku (1966) a Kladivo na čarodějnice (1969), film, ze kterého i po 42 letech mrazí a který je právem považován za jeden z vrcholů tzv. nové vlny české kinematografie, to jsou tři důvody, proč jméno režiséra Vávry nebude zcela zapomenuto tak, jak budou zapomenuti jeho netalentovaní souputníci a režimní spoluslouhové, jakými byli třeba Zbyněk Brynych nebo Karel Steklý.

Křesťan by řekl, Spiritus ubi vult spirat

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-03-01 08:52
A kdo z umělců není prostitut?

Vždyť všichni velcí i malí umělci, nebo ti co si tak říkají, dělají na zakázku, nebo pod laskavou kuratelou, nebo s finanční účastí těch bohatých.

Dnešní produkce mi připomíná " Politické školení mužstva " starší muži prošlí základní vojenskou službou ví o čem mluvím. V útlé příručce bylo několika větami jednoduše vysvětleno, na koho se má střílet, na koho ne, kdo je nepřítel, a kdo spojenec. Bez zbytečného vysvětlování a důvodů, jako pro žáky pomocné školy. Přesně takové je umění, pokud se tomu tak vůbec dá říkat dnes. Toto je zlá socka, toto je dobrý kapitalista a hotovo. Samozřejmě, že jsou výjimky ale jejich počet je jako prstů jedné ruky.

Naštěstí se pak cítíme svobodní jako ti ptáci. A zapomínáme, že stařičký Goethe řekl : Nikdo není beznadějněji zotročený, než ti co falešně věří, že jsou svobodní.
0 # Anonymní 2011-03-02 22:01
Dostal jsem při té příležitosti bezvadnou nabídku. I obrázek jsem si opajcoval. Škoda, že to sem nejde. Potěšte své oko.:o)

www.levneknihy.cz/detailzbozi.aspx?z=101238

Oldřich

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)