Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Již více než týden je ve funkci poradce ministra školství Ladislav Bátora, veřejný nepřítel číslo jedna. Každý den vyhlížím z okna, kdy se před základní školou v naší ulici začnou rotit davy chlapců a dívek, již oděni ve vlastenecké kroje, sborově hajlujíce a pějíce Čechý krásné, Čechy mé, počnou podnikat nájezdy na romskou populací osídlené domy v okolí. Zatím však nic, žádná viditelná změna.

Co se v minulých týdnech odehrálo a co lze souhrnně označit termínem bátoriáda, je možná vůbec nejvýraznější polistopadovou manifestací jevu sociology nazývaného morální panika. Nebezpečí, ať skutečné nebo zcela virtuální, je zveličeno do té míry, že se domněle stává, naprosto disproporčně, společností nejvíce diskutovaným a obecně vnímaným, hlavním a nejzásadnějším problémem dané doby; v historii bylo důvodem morální paniky příkladmo obvinění z čarodějnictví, moderním příkladem může být pedofilie nebo politický extremismus.

Funguje tu kladná zpětná vazba: protože je nebezpečí tak bezprostřední a závažné, je třeba nasadit do boje s ním mimořádné prostředky, a ty zase pomohou odhalit latentní zdroje nebezpečí tam, kde jsme je předtím netušili. Myslím, že není třeba ve výkladu pokračovat, známe to asi všichni, ostatně morální paniku zpodobnil výtečně Otakar Vávra v Kladivu na čarodějnice.

Do vyhánění Bátory se zapojili ti, na jejichž racionalitu bychom ještě před dvěma měsíci vsadili krk. Například Liga lidských práv, doposud politicky neutrální občanské sdružení, které se nebálo postavit za příznivce Dělnické strany, když vloni po jednání o rozpuštění strany utvořili před NSS spontánní demonstraci a policie je neoprávněně rozehnala. Bátoriáda ale byla na mladé a naivní ochránce lidských práv příliš silnou kávou, a tak podpis jejich představitelky nalezneme pod hloupoučkou výzvou české sekce Amnesty International. Ostuda je to velká a ztráta dobrého jména patrně nevratná; je nicméně jejich, ne naším problémem.

Naším problémem je ovšem primitivismus a excitabilita velké části české společnosti, která je, zdánlivě nepoučena dějinami, schopna ztotožnit se s iracionálními tvrzeními iniciátorů a udržovatelů morální paniky, a stejně snadno, jako se dnes davy identifikují s požadavkem odchodu L. Bátory ze státní služby, mohou se zítra ztotožnit s čímkoli podobně pomýleným. Nikdo z nás neví, kdy a kvůli čemu se i on sám stane novým Bátorou.

Nejde tu proto o věcnou stránku kontroverse, ale o to, jak snadno je dav manipulovatelný. Stejně jako v případě bátoriády se vytváří a udržuje při životě morální panika boje proti extremismu, jejíž je bátoriáda větví (v našem městě náckové prostě pochodovat nebudou, a je úplně jedno, že na to mají z ústavy právo!), pedofilie (pedofily je potřeba doživotně isolovat, anebo přinejmenším vytvořit jejich jmenný seznam, který bude každému přístupný na Internetu!), pervasivní romské kriminality (do té čtvrti by se žádný Čech neodvážil, a kdo tam bydlí, musí být už proto zločinec), nebo potenciálně třeba risika imigrantů, kteří berou českým dělníkům práci a je proto ospravedlnitelné podpalovat jejich ubytovny.

Bohužel, uplatnit ve vypjatých situacích kritické myšlení je schopen málokdo, většina pravidelně dává průchod davovým instinktům, jež sice poskytují prvotní euforii, avšak tu posléze nevyhnutelně střídá pocit zahanbení a racionalisace, hledání dostatečně konejšivé sebeomluvy.

Komentáře   

0 # Miloš F. Pechar 2011-04-10 13:28
Nevím, jestli je „bátoriáda“ nejvýraznější morální panikou, ale předcházela jí „jochiáda“, asi neméně hysterická.
0 # Tomáš Pecina 2011-04-10 13:45
Máte pravdu, ale její intensita byla o hodně menší. Spíš tedy "morální rozrušení" než "morální panika".
0 # JzP 2011-04-10 13:50
Miloš Kopecký měl prý kdysi prohlásit, že tak dlouho se bude strašit antisemitismem, až se skutečně objeví.

Já si myslím, že ty různé "bátoriády" budou mít jenom ten efekt, že se lidé o Bátoru nebo jiného zlého extremistu začnou zajímat a zvyknou si na ně a dokonce začnou zkoumat jejich názory. Myslím, že V.T. kdysi rozumně vyzývala k tomu, aby se nepsalo o Vandasovi a jeho partě, ale ke své škodě nedokáže být konzistentní a vždy znovu a znovu podléhá svodům aktivismu.
0 # Guy Peters 2011-04-10 14:39
Cituji z odborného článku o morální panice a morálních podnikatelích (PDF), pp. 20-1: „Mezi politickými právy mají zvláštní význam tyto svobody: svoboda projevu, svoboda shromažďovací a svoboda spolčovací, v čl. 20 Listiny nevhodně pojmenovaná jako svoboda sdružovací. Tyto svobody jsou silně ovlivněny vládnoucí doktrínou, která je může podstatným způsobem omezit. Jak k tomu dojde? Jak bystře rozpoznal Howard S. Becker ve své knize Outsiders. Studies in the Sociology of Deviance (1963) v každé společnosti existují morální podnikatelé (angl. moral entrepreneurs), kteří využívají morální paniky (angl. moral panic), tedy strachu před ohrožením morálního řádu, k prosazování svých cílů tím, že své hodnoty prosadí jako normy. Morální podnikatelé se dělí na dva základní druhy: tvůrce norem a vynucovatele norem. K nejznámějším českým morálním podnikatelům patří Hnutí občanské solidarity a tolerance, Tolerance a občanská společnost a In Iustitia a ze solitérů František Kostlán.

Morální podnikatelé bojují s extrémisty. Tento pojem, stejně jako například demokracie či socialismus, je přetížen tím, že mu různí lidé dávají poměrně odlišné významy. Já jej budu používat jako neutrální pojem – bez morálního hodnocení – pro hlasatele názorů, proti nimž většina považuje za nutné mocensky zakročit tím, že je nepřipustí do veřejné diskuse nebo je dokonce trestně stíhá. Rovněž je třeba zdůraznit, že se jedná o politologický/sociologický pojem, tedy mimoprávní (extralegální).

Když se podíváme do historie, vidíme, že za extrémisty byli často označováni ti, které bychom dnes za extrémisty nepovažovali. Pokud nepůjdeme příliš daleko, tak si připomeňme katholíky, kteří v době vládnoucího positivismu (zhruba od roku 1860 do 1920) byli považováni za hlasatele beznadějně zastaralých, „středověkých“, irracionálních a nebezpečných názorů. Proti katholictví byly v Rakousku (1868) a Německu (1873) schváleny májové zákony. Celý proces vyvrcholil hnutím Pryč od Říma (německy Los von Rom, zejména v letech 1897–1901). Dalšími historickými extrémisty byly feministky, dobově sufražetky, které na přelomu 19. a 20. století usilovaly o volební právo žen, o právo žen vykonávat svobodná povolání a další lidská práva. Jako kuriosita nám v dnešní tolerantní době připadají obavy z obecného zpustnutí mládeže v 50. a 60. letech, ať již to byli pásci, potápky a emani (anglicky teddy boys) či hippies. Morální paniky však není prost ani dnešek, se svými obavami z pedofilie, adopce dětí gayi a lesbami nebo globální změny klimatu.“
0 # Tomáš Pecina 2011-04-10 14:44
svoboda spolčovací, v čl. 20 Listiny nevhodně pojmenovaná jako svoboda sdružovací

Nevím, zda toto není jen důsledkem semantického posunu v době komunismu, kdy každé "spolčení" bylo svou podstatou protispolečenské.
0 # Guy Peters 2011-04-10 18:54
Je to více než pravděpodobné.
0 # Daniela 2011-04-10 20:23
Extremistu vidim jako jedince, ktery prekracuje meze chovani nastavene spolecenskou skupinou ve ktere zije a primarne je vniman jako hrozba ustanovenych pravidel. To bylo a bude v kazde spolecnosti, ceska neni vyjimkou, protoze lidi vseobecne nasleduji ruzne vrozene instinkty. Casto pudy sebezachovy, bud osobni nebo jejich spolecenske "tlupY'.
Nasledek, ze treba v puritanske Americe si nemohli dovolit plodit potomky bez zivitelu-manzelu, tak pronasledovali svobodne matky, jak nazorne ukazuje kniha Sarlatove pismeno.
Pedofilove jsou velke nebezpeci pro nejslabsi cleny spolecnosti a proto je na miste moralni panika, ktera vzbudi i velice tolerantni space k ostrazitosti.
To same u organizaci, ktere se hlasi k nasilnemu premenovani spolecnosti, zvlaste, kdyz se muzeme obratit na minulost, kde tyto smery nazorne ukazaly sve hruzne potencionaly.

Nekde je to L.Batora, jinde S.Palin, v dnesni dobe normalni emocialni reakce, v Cesku mozna i trochu ovlivnena kolektivnimi hysteriemi socialistickeho raje. Nemyslim si, ze hykani davu je jednoznacne spatne, v jedne rozbusce si timto spousta obcanu roztriduje a upevnuje sve nazory. Batora prece nezklidil jen negativni ohlas, ze...
0 # Guy Peters 2011-04-10 22:43
Pedofilove jsou velke nebezpeci pro nejslabsi cleny spolecnosti
To platilo vždycky. Přesto to dříve prakticky nikoho nezajímalo.
0 # Anonymní 2011-04-10 22:51
Zajimava definice "moralni paniky" a "moralniho ppodnikatele" - podle meho dobre sedi treba na "eurorealisty" a narodni konservativce typu JzP nebo Batora...
0 # gogo 2011-04-11 10:11
Petersi, vždy to zajímalo rodiče dětí. Dřív to jen nebylo mediální téma.

Ona to není sranda, když v blízkosti bydlí člověk, který má tyto sklony a sem tam se o něco pokusí.
Je zajímavé, že reálné jevy policie neřeší, zatímco virtuální stahovače honí.
0 # Vodník 2011-04-11 11:51
Petersi, vždy to zajímalo rodiče dětí. Dřív to jen nebylo mediální téma.
Ono to taky nebylo tolik potřeba, protože když někdo něco takového spáchal, dostal kriminál jako řemen nebo provaz; ještě dávněji ho prostě lidi zlynchovali a nikdo se nad tím nepozastavoval, že by to snad mělo být jinak.
0 # Antonín K. 2011-04-14 12:27
Že vám do toho vzájemného notování vstupuji - veřejně deklarované znechucení (tedy nikoliv jakákoliv panika, jak se snažíte vsugerovávat) z toho, že se pan Bátora dostal na pozici, na jakou se dostal (stejně jako před časem pan Joch) pramenilo nikoliv z toho, co bude (jak se snažíte naznačovat), ale z toho, co bylo.
Je to to samé, jako by do podobné funkce nastoupil třeba Milouš Jakeš. Asi těžko by někdo staříka mohl podezírat, že nastolí jiné pořádky, ale přesto toho za sebou má dost, aby to část obyvatel znechutilo. Toť vše.
0 # Anonymní 2011-04-15 03:40
Je zajímavé, že p.Bátora vlastně z hlediska průměrného českého občana žádným extremistou není, neboť jeho solidarizace formou kandidatury za perzekuovanou NS po demonstraci proti osočovací kampani ohledně tábora v Letech nebyla něco, s čím by většina národa nesouhlasila.
Ovšem názor opět zglajchšaltovaných médií byl a je zcela opačný, neboť Romáci byli po dlouhé době přizváni do kultu a p.Bátora se tudíž automaticky stal heretikem a mediálním psancem, ačkoli sama Národní strana byla a je jakousi "kvaziwildersovskou" stranou ze strany režimu tolerovanou (což ten druhý Pecina odůvodnil : "Myslel jsem si, že na ně shromáždíme dostatek materiálů, ale když se ukázalo, že to je jen malé uskupení, nebylo to možné") ...
Dobrou analýzu "extremismu" poskytl p. Hejlek, kupodivu člen TOP 09 (od 6.min.).

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)