Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V pátečních Lidovkách vyšel pozoruhodný komentář Luboše Palaty na thema česko-německých vztahů. Jeho podtitul zní Sudetoněmecké krajanské sdružení se po 20 letech stalo z nepřátelské organizace přijatelným partnerem a obsah nenechává nikoho na pochybách, že cílem textu je vysvětlit rozdíl mezi hodnými, s Čechy kooperujícími sudetskými Němci (sdruženými v německé SdL), které zjevně podporuje i L. Palata, a sudetskými Němci zavrženíhodnými, renegáty z našeho čerstvě legalisovaného krajanského sdružení.

Jak se stát vzorným sudetským Němcem, jakého bude mít rád i pan Palata? K tomu je potřeba přijmout za své několik theorií.

První z nich je theorie příčiny a následku (neboli též spravedlivé odplaty). Vyhnání – jemuž už, na znamení vstřícnosti, blahosklonně nebudeme říkat odsun, a ani pan Palata tak nečiní – bylo jen důsledkem německých zvěrstev a je jimi plně historicky, politicky i právně ospravedlněno. Běda ovšem, kdyby theorie příčiny a následku byla uplatněna v opačném směru a kdyby někdo se stejnou logikou začal například tvrdit, že události v Lidicích byly jen důsledkem atentátu na Heydricha nebo že persekuce českého obyvatelstva byla z velké části důsledkem porušování právních předpisů v oblasti hospodářství a zásobování (neboli šmeliny)! To by byl hned oheň na střeše. Nesnažím se protektorátní režim nebo nacismus ospravedlňovat, pouze poznamenávám, že jednosměrnost příčino-následkových vztahů na území České republiky je jaksi povážlivá.

Druhá theorie je theorie excesu. Vyhnání probíhalo zásadně humánním způsobem, jen výjimečně se některý soudruh z Revoluční gardy unáhlil a ujela mu ruka. Ve slabé chvíli pak těchto excesů i zalitujeme, a dovolíme Němcům připomenout je pamětní deskou, jako je ta na mostě E. Beneše (sic!) v Ústí nad Labem: ale úplně malou, rozhodně bychom nestrpěli nic podobně monstrosního jako je památník v Lidicích – tato dimense je vyhrazena příkořím spáchaných Němci na Češích.

Třetí a poslední theorií je theorie tlusté čáry za minulostí. Jsme ochotni s Němci o historii – v mezích, které jim stanovíme – i diskutovat, avšak jen pod podmínkou, že ji budou chápat jako uzavřenou a neměnnou kapitolu. Benešovy dekrety jsou dítětem své doby a případné nespravedlnosti již nelze napravovat, lze je jen, pokud budou Němci dostatečně vstřícní, decentně a pokud možno neadresně připomenout. Bezpráví se dělo. Jaksi samo.

Jak ukazuje Palatův článek, akceptovat tyto premisy není ani pro sudetského Němce nesplnitelný úkol a některým se to podařilo v takové míře, že by mohli být oceněni českým státním vyznamenáním Vzorný sudetský Němec I. a II. stupně, protipolem protektorátní Svatováclavské orlice; druhý stupeň by dostali Němci, kteří ještě občas nad Benešovými dekrety více nebo méně veřejně zabrblají, jako třeba Bernd Posselt nebo Peter Barton, první stupeň by byl vyhrazen Němcům, jejichž názory se od názorů průměrného Čecha neliší vůbec nijak, byl by oceněním Němce takříkajíc dokonale smířeného a asimilovaného.

Není divu, že když do této idylky vnikne cizorodý prvek jako je naše sdružení, strhne se mela a názory podstatné části veřejnosti variují v rozmezí odsunout-zavřít-pouze zakázat. A není také divu, že do první řady nesympathisantů se staví vzorní Němci z SdL, jimž se někdo snaží sáhnout na živnost a připravit je o pohodlnou obživu.

Otázkou ovšem je, zda má pro sudetské Němce význam mít jako svou representaci toho, kdo je v otázce vyrovnání s minulostí na stejné vlně s českou vládou a kdo po 60 letech činnosti nemůže vykázat na poli vyjednávání s Čechy ani jeden jediný, sebemenší úspěch. Představitelé SdL v důsledku své vstřícnosti ustoupili tak daleko, že dnes už po Češích nechtějí nic, a mají proto šanci, že jejich požadavky budou konečně akceptovány a konečně se pro české státní orgány stanou seriosními partnery k jednání.

My jsme naopak přesvědčeni, že tato vstřícnost není na místě a diskredituje i samotné Čechy. Vyhnání sudetských Němců není možné ničím ospravedlnit, Benešovy dekrety jsou ostudou českého právního řádu a vyrovnání nelze pojmout na basi these tak my vám tedy, že jsme vás vyhnali a okradli, odpustíme. Je přitom třeba hledět do budoucna a dívat se na zmírnění následků sudetoněmecké genocidy především jako na něco, co dlužíme sami sobě a co musíme udělat, abychom se nemuseli před sebou a svými dětmi a vnuky stydět.

Anebo snad chceme i jim vysvětlovat, že vyhnat dva a půl milionu lidí a zmocnit se jejich majetku jen pro jejich ethnický původ, bez jakékoli individuální viny (a desetitisíce při tom jaksi mimochodem připravit o život), nebyl zločin? To nám přece neuvěří, a nevěříme tomu ani sami, jen v nás doznívá komunistická indoktrinace, jíž se ani po dvaceti letech života na svobodě nedokážeme zbavit.

Tento problém není u Němců. Tenhle problém je v nás a sudetské Němce bychom měli chápat jako partnery, kteří nám s jeho řešením mohou pomoci.

Komentáře   

0 # Guy Peters 2011-04-03 16:49
Bravo! Podepisuji.
0 # Anonymní 2011-04-03 18:56
Predevsim me prekvapuje, ze si s panem Palatou v teto otazce nenotujete - anebo pan Palata popira jen slovenskou statnost? Protoze jeho nazory na souziti ruznych narodu na Slovensku jsou zcela nechutne - napovi slovo stredoevropan, kterym se sam oznacuje. Pochopil jsem, ze pro pana Palatu by ideal byl, kdyby tady jine staty nez ty existujici v 19. stoleti ani nebyly. To je totiz pro nej ideal vicenarodnostniho statu. Pritom neopemene poprit historii, zejmena zahraje divadlo, jak byly Madari na Slovaky hodni, a cele to souziti vlastne hezka pohadka. To, ze se Madari jeste v 68. chovali jako cisti okupanti, to uz se v dnesnim mainstreamu psat nesmi.

Proto jsem si myslel, ze Palata historicky revizionismus podporuje, a proto me to ted prekvapuje. Ale pri cteni jeho komentare jsem dospel k zaveru, ze vase interpretace Palatova clanku je spatna. Podle me je v clanku maximum, co z jeho nechutnych nazoru jeste muze byt publikovano v ceskych novinach. (respektive cesky psanych). Ale ve skutecnosti vasi iniciativu podporuje - takova je moje interpretace jeho komentare - proste by to nejde dohromady s jeho mne dosud znamymi nazory.

Uz jsem Vam asi nekdy psal, ze s vasi iniciativou v teto oblasti naprosto nesouhlasim.

Svoji cinnosti popirate nejvyssi hodnotu, kterou je narod: jdete proti vlastnimu narodu. Nechapu proc popirate historickou pravdu: Nemci se drive nebo pozdeji budou pokouset rozsirit svuj zivotni prostor. To neni nejaky vymysl zlych nacistu, to je strategicky zajem (sjednoceneho) nemeckeho narodu. Proto bylo tolik opozice vuci sjednoceni Nemecek. Sjednocene Nemecko jednoduse predstavuje prilis velkou silu v Evrope, proto je vase cinnost spocivajici v posilovani nemecke pozice, velmi velmi spatnou.

Ceska republika je silnejsi, jednotnejsi bez nemecke "mensiny". Popirate nejvyssi hodnotu, pokud se ji snazite oslabovat. Doporucuji pozorne sledovat, i kdyz je to pravda tezke pres ceska media, deni na slovensku. Tento rok padl navrh, aby se ve slovenske armade mohlo mluvit madarsky...

Teze o nejakem konci dejin je zcela falesna. Nemci maji sve zajmy. Madari maji sve zajmy. Cesi maji sve zajmy. Slovaci maji sve zajmy, ale jsou nejednotni, slabi. Chcete, aby Cesi byli take slabi? Je pro vas idealem nejaka monarchie 19. stoleti? A co kdyby uz zadni Cesi nebyli? Co delate, neni v zadnem pripade konzervativni. Je to revizionismus.

S pozdravem

JG
0 # Anonymní 2011-04-03 18:58
Jo a s temi ostatnimi argumenty, obecne prijimanymi na odsun, take souhlasim.

jg
0 # Guy Peters 2011-04-03 19:08
Tak jsem zřejmě nacionalisty ve své analyse škrtl předčasně, s paleokonservativci se nesnesou. Vrátím je zpátky.
0 # Anonymní 2011-04-03 20:40
Jen dvě krátké poznámky:
1) Sdružení pana Pecina a pana Poselta mají stejné cíle. Současnou vzájemnou "nevraživost" vidím zatím jako účelovou, jako takovou kouřovou clonu, očekávám, že si v budoucnu padnou kolem krku.
2) velikost pamětních desek by měla být přímo úměrná počtu zavražděných. Tedy pokud za války bylo Němci zabito cca 300.000 Čechoslováků, a Němců při odsunu 10.000 (neznám přesné číslo), pak pamětní desky na vraždy Čechů by měly být 30 x větší. Výše uvedené je nutno samozřejmě brát s určitou nadsázkou.
T. Moláček
0 # Anonymní 2011-04-03 22:15
Tak se nám to od toho seznamu komunistických soudců vyvinulo tak, že tito ze strachu, aby nebyli ještě více ocejchováni, což si zaslouží, vám to sdružení povolili. Takže nakonec těžíte z komunistické minulosti soudců a náš stát zase utrpí. Vy vůbec neberete v úvahu, když píšete o svých "theoriích", že proti sobě stály dva národy jako David a Goliáš, atd. ... V tomto případě byla kolektivní vina na místě a stejná je na místě v případě komunistů, snad až na výjimky. Jinak to řešit nelze.
0 # Guy Peters 2011-04-03 23:41
Němců po válce zahynulo cca 18 000.

Co se týká popravených Čechů, tak officiální počet popravených za WW II je „asi 8 500“ (přesněji jsme to ani 66 let po válce spočítat nedokázali.

Jak uvádí kniha Nacistická perzekuce obyvatel českých zemí, pp. 72–3, k tomuto číslu jsme dospěli takto: Podle officiálních statistik bylo za Protektorátu popraveno 3 226 + 74 = 3 300 lidí. V 60. letech KSČ spočítala, že mimo Protektorát bylo popraveno 2 187 kommunistů. Protože v Malé pevnosti Terezín bylo popraveno 777 kommunistů, což je 44,30 % všech poprav, bylo mimo Protektorát popraveno 4 937 Čechů. Dohromady je 3 300 + 4 937 „minimálně 8 237 popravených osob, který není příliš vzdálen údaji z výzkumu Československého svazu protifašistických bojovníků (okolo 10 000 osob).“

A tomuhle říkají solidní historiografie.
0 # Blackstone 2011-04-04 00:10
Proč operujete s pojmem popravení když řeč je o zavražděných? Kterých bylo cca oněch 300000 na straně Čechů (ti židi byli snad občany ČSR!) a řekněme 20000 na straně S. Němců.
0 # Daniela 2011-04-04 05:36
Napadlo mne, ze rozdelovani na hodne a zle Nemce je navic utvrzene z dob socialismu, tehda se soustredili v NSR skopcaci a v NDR poslusni Hansove.

Kdyz ponecham stranou pravni naroky a Benesovy dekrety, pak zbyva otazka moralni, s kterou, jak posledni dobou vidim, ma mnoho Cechu problem.
Proc si jednoduse nepriznat, ze po valce, tedy v dobe miru, se nekteri Cesi (vetsinou komunisti) chovali stejne jako esesaci, ze take zabijeli deti, starce, ze msty a krvelacnosti?
Odmitaji nove poznatky proto, ze nevinne obeti mohou byt i na nepratelske strane, nebo priznanim ceskych nasilnosti by nejak znesvetili pamatku zavrazdenych v Lidicich?

Kdyz jsem se o zabijeni sudetskych civilistu dozvedela v Nemecku, nechtela jsem tomu verit, ale pak jsem se omluvila.
Zadne : "ale vy jste zacli", to je odvadeni od ceskych cinu.

Se zpetnym pohledem si uvedomuji, ze komunisticky zivel se prosazoval a uhnizdil v Ceskoslovensku prave v te dobe, kdyz v chaotickych podminkach tesne po valce zacal bezpravi tolerovane ceskou vladou a tim umoznil neprimo psychologickou pripravu pro Vitezny unor...
0 # Anonymní 2011-04-04 11:06
Samozřejmě nelze s odsunem souhlasit. Druhou stranou ale nelze hovořit "sudetské gencodě". To je myslím maprosto neadekvátní termín.
Souhlasím s tím, že nelze přijmout "theorii excesu" ano "theorii tlusté čáry". A právě proto, že nelze akceptovat "tlustou částu v roce 2000 nelze ji akceptovat ani v roce 1948, 1945, 1939 či 1938.
"příčiny a následek" neznamená "spravedlivou odplatu". To je snad nedorozumění (na vědomou manipulaci se mi nechce myslet).
příčina a následek - akce a reakce - je logická teorie která platí objektivně tedy fyzikálně. Ovšem o tom, je-li reakce přiměřená či spravedlivá vůči reakci se v této komnstrukci nehovoří.

S odsunem ani s čímkoli co s ním souvisí nesouhlasím a přijde-li na to řeč, každému němci se za to omlouvám.

Přesto bychom se v tomto kontextu měli zamyslet nad tím, že "národní vina němců za WWII" je "špatný termín" a zvrácené a chápní spravedlnosti a práva (s tím samozřejmě souhlasím), naproti tomu "česká národní vina za odsun" je objektivně prokázána. I odsun "řídili", "tolerovali", "umožnili" a "ralizovali" konkrétní lidé, nikoli český národ. česká národní vina je tedy stejně nesmyslný termín jako německá národní vina.

Ovšem mudrování v odstavci "theorie příčiny a násldeku" že persekuce českého obyvatelstva byla z velké části důsledkem porušování právních předpisů... Je myslím vysloveně nevkusné.

Stejně by bylo možno debatovat o příčině vzniku SSSR prostřednictvím dopravení Lénina ze Švýcarska do Petrohradu tajnou službou císařského německa, či vinit z nástupu komunismu u nás příchod Stalinovy Rudé armády a požadovat z toho titulu "kompenzace" po Německu. Vždyť přece kominusmus v u nás vznikl pouze důsledkem německého porušování mezinárodního práva, není-liž pravda....
0 # Anonymní 2011-04-04 11:51
... u nás vznikl pouze důsledkem německého porušování mezinárodního práva, není-liž pravda....

Ano, za vše zlé můžou jen Němci není-liž pravda!?
Ó jaký jednoduchý závěr...není-liž pravda...a nejhorší byli a jsou Sudeťští Němci...není-liž pravda.
Páne bože, chraň nás před těmito lidmi s takovou logikou.
0 # Anonymní 2011-04-04 12:31
Neuvádějte můj příklad na kterém se snažím ukázat demagogickou argumentaci, a který uvádím na podporu svého tvrzení o podivnosti argumentace utora článku: "persekuce českého obyvatelstva za protektorátu byla z velké části důsledkem porušování právních předpisů..." jako myšlenku a důvod mého příspěvku.

Pane bože, chraň nás před lidmi s podobným sklonem k manipulaci....

p.s.
moje logika je doufám zcela v pořádku...
0 # Jarda 2011-04-04 13:52
Z řady komentářů vyplývá typická česká vlastnost - netolerance. Proč by nemohla u nás existovat organizace, která si vezme za úkol odhalovat problémy a jasně mohu napsat zločiny, které se děly po skončení 2. světové války,a seznamovat s nimi Čechy. Z historie, tak jak ji nám prezentovala KSČ, víme o zločinech nacistů mnoho. Tím nechci říct, že všechno a hlavně ne vše popravdě. Ale o zločinech českých nechceme slyšet! Jak by taky zločiny mohly činit holubičí povahy, že? Ono to zdůrazňování národa -"Nic než národ", nacionalismus, tak typické pro nacismus, je aktuální i pro řadu našich lidí, ale i politiků. To jsou ti, kteří se děsí Bruselu a dokazují to různými malichernostmi, které jakoby "narušují" naši suverenitu. Kdepak euro, kdepak podepsat nějaký závazek o kolektivní pomoci! My přece musíme být suverenní!!! Jako bychom stále žili (podle těchto lidí) někde v 19. století - boj za národ.
Copak si neuvědomují, že 28. října 1918 vzniklo "malé Rakousko"? Že z mnohonárodnostního Rakouska-Uherska vzniklo mnohonárodnostní Československo? Že po nějakých Slovácích nebylo v říjnu 1918 skoro (nějací byli, abych těm nemnoha neublížil) ani vidu ani slechu?
Že se vlastně Slováci jako národ vytvořili jen díky Čechům po vzniku ČSR, protože je Češi potřebovali k vytvoření československého národa? Protože ČSR měl být národní stát! Ale tady žily i národy další, které si tento stát nepřály! A tady je celá ta příčina všeho, co potom v dalších desetiletích následovalo a skončilo (snad?) 1. ledna 1993!
Jenom se podívejme pravdě do očí. Vždyť to je trapné, když se dozvídáme, že se v Dobroníně u Jihlavy uvažovalo o referendu, zdali pozůstatky po zavražděných Němcích mají být pohřbeny na místním hřbitově! To je už vrchol! Může národ, který má mezi sebou takovéto lidi, vůbec někde hlásat něco o demokracii a někoho ve světě o ní poučovat? Na jedné straně děláme humánní akce pro Japonce postižené katastrofou, ale na druhé nedovolíme pohřbít své bývalé spoluobčany!
Chci vyjádřit podporu panu Pecinovi. Argumentuje tak, jak to odpovídá skutečnosti. Jenom si chce o problematice protektorátu něco přečíst, co o něm vyšlo v posledních letech a nezůstávat na faktech prezentovaných v minulosti KSČ, Řada lidí uvádí ztráty obyvatelstva ČSR na 2. světové války. V již zmiňované publikaci Nacistická perzekuce obyvatel českých zemí je to napsáno jasně. Většina z nich byli naši občané židovského původu. Zdůrazňuji byli to naši lidé. Ale byli zavražděni z jiných - rasových důvodů. Což v případě Čechů nepřipadalo v úvahu.
Je úžasné, že se v dnešní době vůbec může o těchto otázkách diskutovat, buďme rádi. Hlavně ale nezůstavejme u zažitých a s prominutím "zaprděných" argumentů, které jsme se učili (museli učit - učitelé byli od tlakem jako za nacistů) za komunistické totality.
Lidé, myslete!!! ( po úpravě Juldy Fuldy)
0 # Guy Peters 2011-04-04 21:03
ad Blackstone

Proč operujete s pojmem popravení
Abych jako pars pro toto ukázal spolehlivost českých čísel.

Kterých bylo cca oněch 300000 na straně Čechů (ti židi byli snad občany ČSR!)
Stejně jako Němci. :-) Započítávat oběti holocaustu mezi české oběti není košer. Stejně jako tam počítat Slováky.
0 # Blackstone 2011-04-04 23:20
OK, na tom něco je. Na obojím.
0 # Tomáš Pecina 2011-04-04 23:24
Ohledně čísel se lže a manipuluje na obou stranách. Kupř. počet obětí ústeckého masakru kolísá mezi 50 a 2 700, podle toho, jaký výsledek je potřeba.
0 # Vážný 2011-04-05 13:34
Na webu studená válka jsem četl svědectví aktivního humanisty a pacifisty P.Pittra při vyšetřování jeho "protistátní činnosti" v období před(!) 1948 a to mne přesvědčilo, že ze strany nás Čechů šlo také o zločiny proti lidskosti a místy o genocidu.

Tohoto pána si vážím, ostatně je za své činy držitelem nejvyšších vyznamenání ČR, SRN i Izraele.

Jinak, podle hesla, že každý si má zamést před svým vlastním prahem mne zločiny Němců a německých občanů ČSR zajímají o dost méně, než naše zločiny.

Babička, Češka, s určitým přehledem, protože od mala až do Mnichova působila v Německu, za války pak účastnice odboje, součást velitelství pražského povstání, mi vyprávěla i o českých zvěrstvech v rámci květnové odplaty. Na ženách a dětech...
0 # Stan 2011-04-06 09:13
Buď uděláme tlustou čáru teď (domnívám se, že české a německé vlády tak moudře učinily), nebo žádné tlusté čáry dělat nebudeme a budeme česko-německé vztahy a křivdy posuzovat až k bitvě na Moravském poli, či ještě dále. Vše ostatní je sviňárna z jedné či druhé strany.

Zdá se mi, že na naší straně by někteří chtěli dnešním Němcům přišít nacistická zvěrstva a profitovat z toho, na straně opačné je zase tendence nás obviňovat, že jsme se dopouštěli zvěrstev proti sudetským Němcům a přihřívat si na tom polívčičku. Pokud v roli takových lidí na sudetoněmecké straně vystupují Češi, je to dvojnásob smutné. A nezdá se mi, že by nevěděli, co činí a jaké tragické následky to může mít.

Pokud je však cílem obskurního spolku pana Peciny zdiskreditovat SdL, nemám nic proti.
0 # Tomáš Pecina 2011-04-06 15:15
Stane, jako by vašimi ústy mluvil sám soudruh Grebeníček, v těchto otázkách osoba zajisté nejpovolanější!
0 # cnemo 2011-04-06 20:14
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # cnemo 2011-04-06 20:15
Název článku by měl znít: Když zloděj odpustí vrahovi. Bylo by to poněkud výstižnější.
0 # Tomáš Sobek 2011-04-06 23:04
V hodnocení morální odpovědnosti neznám "my" a "oni", ale jen konkrétní činy konkrétních lidí, bez ohledu na jejich národnost.
0 # Stan 2011-04-07 16:48
To byl šrapnel, Tomáši! Když nemám argument, tak udělám z oponenta bolševika. Názory soudruha Grebeníčka nesleduji, pokud má Grebeníček na tuto věc stejný názor, nemám s tím žádný problém, ale hrubě se mi v této konkrétní věci nelíbí ty Vaše.

Takže znova:
Proč se snažíte dělat politikum z věci, která patří historikům?
Co Vás zakládající členoy spolku, jako etnické Čechy (nebo se pletu?) vede k tomu, že hájíte zájmy sudetských Němců?
Jak si konkrétně představujete "vyrovnání s minulostí"?
Co se podle Vás bude dít, pokud jednou dosáhnete zrušení Benešových dekretů?
Bude dalším krokem obnovení platnosti Mnichovské dohody?
0 # cnemo 2011-04-07 17:33
>Běda ovšem, kdyby theorie příčiny a následku byla uplatněna v opačném směru a kdyby někdo se stejnou logikou začal například tvrdit, že události v Lidicích byly jen důsledkem atentátu na Heydricha

Mimochodem nebyl by oheň na střeše. Atentát byl, stejně jako každý teroristický čin, z hlediska organizátorů akcí mimořádně zbabělou. "Hrdinové", kteří po krachu vlastní politiky utekli do zahraničí, zorganizovali vojensky naprosto nesmyslnou akci bez ohledu na to, co se stane s bezbrannými občany, kteří utéct nemohli. V té době již bylo známo, že jsou nacisté patologičtí vrazi. Jenže nešlo o jakéhosi protektora, ale o to, dát impuls k perzekuci národa v zájmu vlastních politických cílů. Podle toho, co jsem slyšel od předků, pány Beneše & Comp. by si pověsili Češi sami, kdyby mohli.
0 # Guy Peters 2011-04-07 17:52
Podle toho, co jsem slyšel od předků, pány Beneše & Comp. by si pověsili Češi sami, kdyby mohli.
Asi jste slyšel špatně: „V této chvíli vystupuje před našimi zraky Vaše pouť exulanta, Vaše politické dílo, které vedlo naši druhou národní revoluci. Vidíme Vás při práci v Londýně, ve Washingtoně, v Moskvě, vidíme Vás při konferencích s ministerským předsedou Churchillem, presidentem Rooseveltem, s generalissimem Stalinem. Vidíme Vás v čele československých zahraničních vojsk, vidíme vás také jako vůdce naší revoluce domácí. Okupantům se nepodařilo ani na chvíli odciziti Vás československému lidu, duši našeho národa. Zůstal jste jeho vůdcem, Vaše rozhlasové projevy ze zahraničí, tak dychtivě, s nasazením života poslouchané skoro celým národem, zesílily pouto, jímž jste s ním spojen, a zvýšily jeho oddanost k Vám.

Československý lid, pane presidente, vás nazval presidentem Budovatelem, vystihnuv tak dobře vlastní smysl Vašeho životního úsilí a vašeho životního díla. A toto Vaše budovatelské dílo, pane presidente, souzní s obrovitým úkolem budovatelským, který stojí před naší demokracií, před naším lidem a před námi, kteří jsme jeho zástupci. V této chvíli, kdy se před námi otvírají perspektivy nové dějinné epochy, kdy na nás doléhá odpovědnost dějinného vývoje našeho národa i odpovědnost za generace před námi, hlásíme se, pane presidente, uvědoměle k Vám, slibujeme Vám věrnost a prosíme Vás, abyste nám v naší práci byl nápomocen a abyste nás vedl. (Bouřlivý potlesk.)“
0 # Tomáš Pecina 2011-04-07 19:15
To byl šrapnel, Tomáši! Když nemám argument, tak udělám z oponenta bolševika. Názory soudruha Grebeníčka nesleduji, pokud má Grebeníček na tuto věc stejný názor, nemám s tím žádný problém, ale hrubě se mi v této konkrétní věci nelíbí ty Vaše.

No dobře, jenže je fakt, shodnost vašich názorů s Grebeníčkovými se nevyčerpává zdaleka jen tímto thematem.

Proč se snažíte dělat politikum z věci, která patří historikům?

Jak jste na to přišel? Umíte si představit ten skandál, kdyby některý představitel SRN přijel do Lidic a tam řekl, že lidické události patří historikům a je třeba udělat za nimi tlustou čáru? Já tedy ano, celkem barvitě…

Co Vás zakládající členoy spolku, jako etnické Čechy (nebo se pletu?) vede k tomu, že hájíte zájmy sudetských Němců?

Zájem Čechů a sudetských Němců je prakticky shodný.

Jak si konkrétně představujete "vyrovnání s minulostí"?

To je napsáno v našich stanovách, viz www.sudetsti-nemci.cz.

Co se podle Vás bude dít, pokud jednou dosáhnete zrušení Benešových dekretů?

Ditto.

Bude dalším krokem obnovení platnosti Mnichovské dohody?

V žádném případě, sudetská území jsou tradiční součástí českého státu a není důvod něco na tom měnit.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-04-08 00:47
Neszlobte se vp. Pecina, ale rad bych se tedy zeptal:

Umíte si představit ten skandál, kdyby některý představitel SRN přijel do Lidic a tam řekl, že lidické události patří historikům a je třeba udělat za nimi tlustou čáru? Já tedy ano, celkem barvitě…

V cem by byl rozdil? Ta tlusta cara uz existuje.

Zájem Čechů a sudetských Němců je prakticky shodný.

Jaky tedy podle Vaseho spolku?

To je napsáno v našich stanovách

Nebudte necestny a nesportovni. To je napsano i v googlu a presto se Vas Stan ptal, i kdyz ho taky vidi.
0 # Tomáš Pecina 2011-04-08 02:24
Vp Kreutzfeld, žádná tlustá čára zatím není, tak jako není za holokaustem nebo za Katyní. V historii se vůbec na tlusté čáry nehraje, pouze na čas, který dovoluje odpustit a zapomenout.

Nechtěl jsem být arogantní, prostě jsem odkázal na naše stanovy, kde se otázkou společného česko-německého zájmu zevrubně zabýváme. Je to mj. v čl. 3 odst. 2: "Členové sdružení sdílejí přesvědčení, že soužití českého a německého ethnika na území Čech a Moravy, jež trvalo stovky let, bylo pro oba národy obohacujícím a jeho odkazu se nelze odříkat nebo se ho vzdát jen v důsledku událostí posledních 100 let."
0 # Leon Kreutzfeld 2011-04-09 00:27
Nezlobte se vp. Pecina, ale vyhnani sudetskych Nemcu se s holokaustem vubec neda srovnavat. To je imho mimo jakoukoliv debatu. Do toho bych nesel.

Naopak Vas citat z čl. 3 odst. 2, ten bych podepsal. Je to ale trochu neurcite, to neni odpoved na otazku "Jak si konkrétně představujete vyrovnání s minulostí?"

Nemci uz prece zase na uzemi Ceska ziji, nic jim v tom nebrani, ani Cechum v Nemecku.
0 # Tomáš Pecina 2011-04-09 11:12
Nezlobte se vp. Pecina, ale vyhnani sudetskych Nemcu se s holokaustem vubec neda srovnavat. To je imho mimo jakoukoliv debatu. Do toho bych nesel.

Ale co tedy Katyň? Ta je plně srovnatelná ve smyslu intensivním i extensivním. Může si snad Putino-Medvěděv dovolit prohlásil něco o tlusté čáře?

Je to ale trochu neurcite, to neni odpoved na otazku "Jak si konkrétně představujete vyrovnání s minulostí?"

To je konkrétně rozvedeno v čl. 3 odst. 7 stanov: "Sdružení uznává právo osob, jež se staly obětí zločinů popsaných v odstavci 3 shora,
na náhradu škody a na satisfakci za nemajetkovou újmu, kterou utrpěly, na to, aby bylo jim
nebo jejich dědicům obnoveno vlastnické právo k neprávem konfiskovanému majetku a aby
jim, budou-li mít o to zájem, bylo uděleno státní občanství České republiky. Rovněž by mělo
být umožněno získat české občanství potomkům a životním partnerům takto postižených osob."
Dále v odst. 8: "Jakkoli si sdružení uvědomuje, že úplná náprava historických křivd je z principu
nemožná, zároveň je přesvědčeno, že tak jako německý národ učinil vše, co bylo v jeho silách,
aby se vyrovnal s dědictvím nacismu, aby následky jeho zločinů zmírnil nebo tam, kde to bylo
možné, napravil, a aby zabránil jejich opakování, musí se i český národ vyrovnat s dědictvím
zločinu vyhnání sudetských Němců."


Nemci uz prece zase na uzemi Ceska ziji, nic jim v tom nebrani, ani Cechum v Nemecku.

A mohou si koupit i nemovitosti, které jim byly konfiskovány. To je jako velké vyrovnání s minulostí nevypadá.

Nehledě na to, že když před lety zkoušel Franz Neubauer postavit ve Velké (nebo Malé?) Hleďsebi pension pro sudetské Němce, byl z toho neskutečný skandál.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-04-11 21:48
Vp. Pecina, me pripada, ze spis nez o smysluplne vyrovnani se pokousite o class action lawsuit Je to kategorie pravni i castecne ethicka a neni na tom nic spatneho.

Vyhnani Nemcu z Cech (nebo odjinud) je imho problem politicky, problem jak skoncila 2. sv. v.

Uz to imho davno bylo vyreseno mocensky, aby se budoucnost nezatezovala myriadami pravnich sporu. To by nekdo mohl take chtit resit problem znasilnenych nemeckych zen, majitelu nemovitosti v Drazdanech ci Londyne, atd.

Protoze to nevim, tak se zeptam, muzete to vedet vy, kdyz se tim zabyvate: jake skupiny lidi byly materialne odskodneny za prikori 2. sv.v. ve smyslu v jakem se o to pokousi sdruzeni?
0 # Tomáš Pecina 2011-04-12 01:42
Vp. Kreutzfeld, řešení litigací je sice možné, ale extremně neefektivní, protože má obrovské náklady. Proto ho nepreferujeme, lepší by bylo politické řešení, i za cenu, že bude ve finále méně výhodné.

Majitelé nemovitostí zničených bombardováním by spor s americkou vládou prohráli, protože pasivně legitimována je vláda německá. Něco jiného jsou znásilněné německé ženy, kde bude nejspíš záležet na jejich schopnosti (a ochotě) nést důkazní břemeno.

A ještě něco jiného jsou sudetští Němci, protože násilí na nich nelze ospravedlnit válečnými podmínkami (válka skončila), a nebylo by ostatně přípustné ani za války: represálie civilního obyvatelstva odporují válečným konvencím. Problémem jsou tedy jen Benešovy dekrety, ale ty jakožto legitimace zjevného bezpráví nemohou obstát navždy.

Pokud jde o odpověď na vaši poslední otázku, nejsem si jist, musel bych googlit, ale něco podobného se snad stalo v případě japonských občanů internovaných v USA. Z německé strany se odškodnění vyplácí permanentně, sám jsem měl klientku, která (nutno podotknout, že neúspěšně) žádala asi před pěti lety peníze ze Švýcarska za popravu svého otce a za konfiskaci nemovitostí v Praze, z jednoho z nových odškodňovacích fondů.

Možné jsou ale nejen žaloby na náhradu škody, ale i reivindikace. Před několika lety jsem řešil případ českého (moravského) šlechtice, kterému na konci války v Mnichově ukradli němečtí důstojníci auto (Mercedes-Benz 540K, kabriolet, skutečně krásný kousek!), a on ho po padesáti letech našel v Americe. Vyhrál a toho Američana, který mu ho nechtěl vydat, pak málem zavřeli.
0 # Anonymní 2012-02-02 06:34
....diskuse neni zajic p.Pecina v niz se skace z meze na mez a zase zpet.... napr. Ceskemu slechtici byl ukraden Mercedes nemeckymi dustojniky a malem zavreli za 50let Americana !!!????...to je namet na komedii....

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)