Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Hned dvakrát se tento týden do hledáčku medií dostal Ŕád ozubeného kola. Nejprve se mu věnoval Jiří X. Doležal v Reflexu. V článku, který označit za neobjevný by bylo snad až příliš lichotivé, JXD dospěl k závěru, že Řád přitahuje své členy tím, že má na webu napsáno odpor, což je signální slovo, jemuž žádný neonacista neodolá. Ponechme jednoduchého publicistu jeho bludu, je pro něho možná lépe, když si to myslí.

Ještě více pozornosti vyvolává na dnešní večer plánované procesí Řádu v Krupce. Policie se prý na neonacisty bděle připravuje. Nejsem sice pravidelným účastníkem řádových procesí, ale podle mých informací mohou zůstat policisté v klidu, tyto akce se odehrávají zcela mírumilovně: v čele procesí kráčí velmistr s – červenými LED podsvícenou – monstrancí ve tvaru ozubeného kola. Velmistr je obklopen deseti ministranty s pochodněmi (je to symbolické, deset je Zubů), kteří se, je-li na trase dost místa, rozvinou do kruhového útvaru a pomalu kolem velmistra rotují. Za nimi pak jdou prostí příznivci Řádu.

Aktualisováno.
Mediální zpráva o procesí, včetně fotografie.

Originálně pojal zprávu server Romea. Formulace: Jsou to zřejmě členové Dělnické mládeže. Viděl jsem mezi nimi i psa, který by měl patřit Lucii Šlégrové, dodal náš spolupracovník. nejspíš vstoupí do dějin žurnalismu.

Aktualisováno.
V iDnes pojali reportáž velkoryse, včetně videa (rozhodně doporučuji už kvůli záběru na ozubeného řádového psa). A proč se procesí konalo právě 17. června? Prosté, Watsone: ve skutečnosti šlo o oslavu svátku Adolfa Hitlera.

Komentáře   

0 # cnemo 2011-06-17 15:01
Tak tam buďte hodný a nedělejte žádné lumpárny proti moci světské ani duchovní, ať vám nemusíme posílat balíčky do basy:)
0 # Vodník 2011-06-17 18:27
Taková míra schizofrenie (z pokrytectví Tě zatím nepodezřívám) je neúnosná i pro intelektuálně slabší jedince!

Na jedné straně tydlitátuješ jako posedlý o tom, že lidický kult je účelově antisemitský, na druhou stranu se divíš, že jeden z největších bojovníků proti antisemitismu, sionistický Žid JXD, reaguje ostře proti Řádu. Každému není hned jasné, o co jde. Se mnou Řád nehne, ani kdyby ho založili Sedláček s Vávrou a Vondrákem, ale správný bojovník proti antisemitismu moc nehloubá a hned udeří! Škoda rány která padne vedle!

Ještě je možné, že nehoráznou provokací byl Tvůj postulát o tom antisemitismu lidického kultu. Prosím. Zatím jsem se se stylisováním do pavlátovsko-dershowitzovského histrionství setkal jen u váženého pana Kreutzfelda a u sebe. Seznám-li, žes rozšířil naše řady, budiž. Zatím mám ale dojem zcela fundamentální rozpolcenosti v samých základech Tvých postojů.
0 # Tomáš Pecina 2011-06-17 22:04
Jak správně diagnostikoval Starý pán, neexistuje thema, od kterého by Vodník nedokázal po oslím můstku přejít ke svému zamilovanému antisemitismu…
0 # Tomáš Pecina 2011-06-17 22:06
Latinsky by se to řeklo pontifex asinus.
0 # Vodník 2011-06-17 22:33
No já jsem tuto atmosferu ve společnosti nevytvořil! A už vůbec by mě nenapadlo šroubovat antisemitism na lidické výroční oslavy. K tomu je třeba mnohem větší obsedantnosti, než která je přičítána mě.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-06-17 22:46
To je ale schweikovina. Komu tim prospejete vp. Pecina?

Vp. Vodnik, dejte si pohov. I provokativni a histrionske clanky by mely byt v nasem soublozi tolerovany.
0 # Tomáš Pecina 2011-06-17 23:08
Vp. Kreutzfeld, vy snad ve vážnost úmyslů ŘOK nevěříte! Vězte, že momentálně se pracuje na zakoupení papamobilu, na němž by bylo možno při procesní velmistra převážet. Nejvhodnější by byl jeden z těch oranžových elektrických vozíků, které se používají na nádražích pro manipulaci s balíky. Stačilo by natřít některý ojetější kus na černo, polepit nálepkami s červeným Ozubeným kolem, doprostřed plošiny fixovat křeslo pro Jeho Velkoozubenost a papamobil by mohl vyrazit.
0 # Vodník 2011-06-17 23:18
I provokativni a histrionske clanky by mely byt v nasem soublozi tolerovany.
Zadal jsem snad příčinu myslet si, že by neměly? Nikoli! Pouze jsem poukázal na zcela zásadní rozpor, když na jedné straně TP tydlitátuje kolem lidické tryzny a na druhé straně se diví, že media trojčí z Řádu ozubeného kola, kterému osobně fandím. To obojí nemůže myslet vážně, něco z toho je parodie.

Nyní k tomu přidal další paradox: zatímco on sám navlékl antisemitism na lidická výročí, obviňuje mě z posedlosti, když poukážu na neoddiskutovatelný fakt, že je to na prvním místě právě manický boj proti antisemitismu, který vytváří to haló kolem Řádu
0 # Tomáš Pecina 2011-06-18 04:40
O antisemitském obsahu lidického kultu (samozřejmě, vedle souběžného obsahu protiněmeckého) nemůže pochybovat nikdo, kdo je schopen přemýšlet. Tydlitátová si něco takového napsat nedovolí, stejně jako žádný jiný Žid, protože sáhnout Čechům na jejich modly (Palacký, Masaryk a legie, Lidice, britští letci) vyvolá okamžitou nenávistnou reakci. Ono není vyloučeno, že sama tyto modly uctívá, není ani zvlášť vzdělaná, ani chytrá.
0 # Vodník 2011-06-18 12:02
TP: opravdu nevím, komu tady leze antisemitism na mozek. Nevěříš-li mě, dej na selský mozek - Gogo to vidí, zdá se, obdobně.

Tydlitátová je IMHO vzdělaná dost, ve svém oboru zcela jistě. Krom toho je umělecky nadaná. O její intelligenci nic nevím, její smůla je, že tato intelligence stojí zcela ve stínu jejích emocí. A tam se domnívám vidět uzel gordického kalibru...
0 # Starý pán 2011-06-18 12:34
Nevíte, Vodníku? Asi tomu, kdo už kromě toho má asi jen tak dvě témata. Což se o TP říct nedá. Takže, budu-li Vás parafrázovat, chodí-li TP s Tydlitátovou, Vy mrdáte se Stworou.
0 # Vodník 2011-06-18 12:41
Ad Starý pán: jste-li toho názoru, že mám v hlavě kromě antisemitismu jen dvě themata, pak je zcela pochopitelná i Vaše představa, že mrdám se Stworou.
0 # ŘÁD OZUBENÉHO KOLA 2011-06-18 13:40
Velmistr řekl:
"Shledáváme Vaše vzájemné komentáře velmi Ozubeny. Buďte Ozubeni!"
0 # Tomáš Pecina 2011-06-18 14:29
0 # Leon Kreutzfeld 2011-06-18 15:00
Vase Ozubenosti, tak jak dopadl vcera pochod Ozubencu? Nic jsem v tisku necetl, tak si myslim, ze pochod probehl v klidu, bez naznacovani.

Vp Pecina, co se tyce ŘOK, jsem agnostik. Domnivam se ale, ze byste nemeli tlacit ozubene kolo jako individualni kult, tomu se verit neda. Lepsi by bylo usilovat o integraci do hinduistickeho panoptika buzku.

Moderni praktikujici hinduismus dokazal zaradit i Jezise nebo Stalina, i s kolem by to mohlo jit. Pokouset se vyvinout nove nabozenstvi, to je v dnesni dobe sysifovska prace. Jenom tech kostelu, co by se muselo postavit, to byste byli vetsi realitni spolecnost nez McDonald's.
0 # Tomáš Pecina 2011-06-18 16:20
Vp. Kretzfeld, věnujete-li laskavou pozornost aktualisaci článku, najdete vše, po čem toužíte, multimediálně. Další přírůstky očekáváme dnes večer ve zprávách českých televisí.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-06-18 16:49
Hm, tak jsem si to procetl vp. Pecina a me nejcernejsi obavy se naplnily. Byl tam pes, ktery by mel patrit Lucii Slegrove, to je naznacovani bez jakychkoliv privlastku. Pak se ovsem nedivte, az Vam statni moc zatne tipec.

Je ale treba ocenit, ze to ucastnici berou s humorem. Tento pochod ze da brat trochu jako integrace do standartniho politickeho procesu.
0 # Tomáš Pecina 2011-06-18 17:16
Právně bych to kvalifikoval spíše jako pokus o přípravu naznačování, ale že jde o něco, co nelze v demokratické společnosti trpět, je evidentní.
0 # Miroslav Mareš 2011-06-18 18:02
Toho Miroslava Brože ("Když se jim to bude hodit, řeknou, že jsou recesisti. Když to ale budou potřebovat, s vážnou tváří se budou ohánět náboženskými svobodami a tvrdit, že pořádají náboženské shromáždění.") znám! To je ten, co se Krupce se zcela vážnou tváří oháněl náboženskými svobodami po rozehnání své bohoslužby. Jak příhodné...
0 # Vodník 2011-06-18 18:10
Toho psa bych ukamenoval!
0 # Vodník 2011-06-18 18:35
Ta slečna na fotce č.10 vlevo má na krku Thorovo kladivo a na fotce č.7 je vidět na levé paži tetování. Nesmíš se divit, že Ti jde JXD po krku, když se paktuješ s proklatci.
0 # Anonymní 2011-06-18 18:35
Mám dotaz:

Jak pohlíží Řád na jedince trpící zubními kazy, případně na na jedince po extrakci zubu?
Není to doufám závada na ozubeném původu?
0 # Tomáš Pecina 2011-06-18 20:22
V případě Řádu jde výhradně o zuby duchovní, takže můžete být bez obav.
0 # ŘÁD OZUBENÉHO KOLA 2011-06-19 02:00
Vp.Leon Kreutzfeld, vzhledem k tomu, že o ŘÁDU je známo, že existuje od nepaměti, je třeba v případě moderního praktikujícího hinduismu míti na paměti jeho velmi krátkou pamět...
0 # Leon Kreutzfeld 2011-06-21 14:51
Zda se, ze s nebezpecnymi extremisty se roztrhl posledni dobou pytel.

Uz je na case to zmydlit a zavrit jako za Plastiku, nez to slusnym lidem preroste pres hlavu. Zahledl jsem tam i v davu psa, ktery by mel patrit Lucii Slegrove. Motal se tam tem paskum mezi nohama.
0 # Vodník 2011-06-21 15:09
LK (cituji z odkazu): Samotná propagace čísel není podle kriminalistů trestná. "Museli by to použít v kontextu a s vysvětlením, co čísla znamenají. Pak by se mohlo jednat o propagaci nacismu," vysvětlil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

TP geniálně předjímá dobu, když optuje pro zavedení odboru schválené symboliky na magistrátech.

Jinak myslím, že tito nacisté jsou měkcí, podle toho videa z metra soudě. To my, špinavé a ožralé máničky, práce se štítící individua a socialistickému zřízení nepřátelské živly, jsme po cestě z Andělky na stanici Hradčanská hromadně sjížděli - k nemalému zděšení socialistických pracujících - po prdeli tu klouzačku na eskalátorech mezi pojízdnými madly. Z holohlavých propagátorů nového holokaustu se k tomu žádný neodhodlal!
0 # Anonymní 2011-06-21 18:35
Cesti nackove jsou jen vysumelym sedmym vyvarem originalu.

Prislo to z Ruska, kde podobne dementni rusti pravoslavni nackove reaguji na kavkazske zvyky. Dagestanci a Cecenci z narodni hrdosti provozuji tanec lezginka. Pravoslavne nacky v Rusku to znacne irituje, tak vymysleli imitaci a cesti nackove imituji imitaci a white power nadsamci skacou jako opice v pralese.
0 # Vodník 2011-06-21 18:58
rusti pravoslavni nackove
??? What the hell is that???
0 # Anonymní 2011-06-21 19:29
0 # Vodník 2011-06-21 21:53
Anonyme, kdyby to nebyla odporná špinavá propaganda proti pravoslaví, tak by mě to rozesmálo! Z těch tří odkazů na prvním ani na třetím nebylo nic pravoslavného. Na druhém se sice objeví na fotce kříž a pravoslavný kněz (ten tyátr z kalichem je IMHO nějaká jejich taškařice, na kněze a polní mši to nevypoadá ani náhodou), což sice může znamenat, že někteří z bojovníků se k pravoslaví hlásí, nikoli však, že se pravoslaví hlásí k nim! Nakonec nějací nacističtí magoři se vyskytli i v Israeli. Rovněž název toho videa je, eufemisticky řečeno, zavádějící. Jinak se video hemží satanistickými antikřesťanskými symboly. Opakuji: jedná se o špinavou propagandu.
0 # Daniela 2011-06-21 22:16
Jaka propaganda, Vodniku.
Pravoslavni nackove existuji, maji i sve blogy.
Ta prvni fotka zdatneho neandertalce s tetovanim je IMHO nejlepsi--typicky nacek, i to, jak se peclive vyholil. Zrejme je to nejen pro krasu:-)), ale i pro prakticke ucely. To aby na ty svastiky a pravoslavnou svatou trojici netahl tolik ten podpazni puch..:-O
0 # Anonymní 2011-06-21 22:34
Extremni nacionalismus - nacismus, nackovstvi je dnes v Rusku plne spolecensky akceptovan a tise podporovan mocenskym systemem. Jde ruku v ruce s obnovenim vlivu pravoslavi, ktere ma ve sve ruske forme stejne nackovske ideje. Ruda hvezda Rusu byla stejne jenom odvracenou stranou hakenkrajce, jak je videt dnes.

huffingtonpost.com/.../...

Jinak koukam, ze ani neznate vlastni symboly.
0 # Vodník 2011-06-21 23:57
Nevím, jaké "vlastní symboly, které neznám", máte na mysli, Anonymní. Nepopírám, že také v Rusku je nacionalism a že i v něm jsou extremistické až nacistické skupiny. Ale že toto "jde ruku v ruce s obnovením pravoslaví" je odporná manipulace - že se nestydíte, chlape! To byste mohl napsat, že jde ruku v ruce s rozšiřováním internetu nebo mobilních telefonů. Ostatně výraz "rudá hvězda Rusů" Vás dostatečně diskvalifikuje k jakékoli seriosnější diskussi na toto thema.
0 # Vodník 2011-06-22 00:02
Pravoslavni nackove existuji, maji i sve blogy.
Melete kraviny. Opakuji: nácek se sice může hlásit k pravoslaví, ale z toho neplyne nic než to, že pokud chodí ke zpovědi, má se svým knězem co řešit!

Takový blog bych docela vidět. Jestli to nebude jako odkazy od Anonymního: nácek se vyfotí před pravoslavným kostelem a pro našeho Anonyma je to důvod dštít oheň a síru na pravoslavné křesťanství. Se stejnou nestydatostí se někteří Židé dodnes snaží svalit spoluvinu za holokaust na římské katholíky, ačkoli ti zachránili za války nejvíc Židů (zatímco ukrývání a pomoc Vatikánu ustašovským hrdlořezům po válce je nechává úplně klidnými).
0 # Anonymní 2011-06-22 14:59
Dobrdý den,
nechci vám do vaší vzrušené debaty příliš hovořit, ale možná by bylo napřed dobré si vydefinovat pojmy.

Používat pro to co je možná plešaté, ale možná ne, asi nemá rádo židy, možná je socialista a možná taky ne, možná žije v Německu, nebo taky v Rusku, nebo někde úplně jinde (a to je tak všechno co o něm pisatel tuší) termín "nácek" je asi stejná terminologická důslednost, jako oblíbená lékařská diagnóza "moribundus".

Jinak se ta debata bude odehrávat na úrovni deníku Blesk, či zpravodajství TV Nova..
Pěkné odpoledne,
D.Stuchlík
0 # Anonymní 2011-06-22 15:34
Vsak ja jsem ho definoval - extremni nacionalista=nacista=nacek. Pravoslavny nacek je ten, ktery navic uziva "narodni" nabozenstvi (ruske pravoslavi at Ruske, ci mimo Rusko) jako zbran ve svem arsenalu na vycisteni Otciny (pripadne celeho sveta ve Vodnikove pripade) od spinaveho hmyzu cecenskych negru nebo zidovskych dekadentu (Vodnik netroskari, ten by vyrusil nejradeji celou zapadni civilizaci). Podivejte se pod povrch Putinova kultu osobnosti.
Anonym c.1
0 # Anonymní 2011-06-22 16:25
Dobre odpoledne,
ale definovat "extremniho nacionalistu" jako nacistu je prece omyl.

Podivejte se na definici nacismu a najdete tam zasadni prvky, ktere mohou byt (a take jsou) s nenemeckym nacionalistou v kontrapunktu..

Takze rusky extremni nacionalista nemuze byt neonacista - ledaze by se primo k hitlerovskemu nacismu hlasil.
Coz (opomineme-li jak si to v ramci ruske identity a dejin srovna sam v sobe, ostatne tenhle problem resi -leckdy dost dramaticky- v teto dobe cela ruska nacionliatsticka scena) vy o tom jako vnejsi pozorovatel nemuzete vedet, pokud jste s nim neabsolvoval nejakou formu dotazovani.
Takze tohle diagnostikovani "od pasu" je dost zasadni problem hned v zacatku. Na druhou stranu uznavam, ze tady nastupuje oblibeny fenomen (zvlaste v mediich) a to: "Cim mene o tematu vim, tim lepe se mi o nem mluvi/pise". Neb autorske fantazie nezatizene "zbytecnymi" informacemi neznaji meze...


Jinak, pokud jde o Putina a jeho podporu (ci z casti primo iniciovani) ruskeho sovinismu, tohle je nepochybne velmi zajimavy a pro nasi cast Evropy velmi nebezpecny fenomen. Jenze ten uz trva v podstate cele desetileti aniz by si toho chtela nase (ci dokonce Evropska) verejnost a media nejak vsimat, ci na to dokonce nejak reagovat. Bohuzel..
Jediny, kdo na to na urovni evrospke politicky reagoval byla shodou okolnosti ta cast polske politicke rerezentace, jejiz lidri skoncili sve zivoty minuly rok priznacne - v Katyni

Dusan Stuchlik
0 # Vodník 2011-06-22 18:55
Pane Stuchlíku, oceňuji Vaši snahu objasnit některé pojmy a skutečnosti, ale obávám se, že to je zcela zbytečné. Pokud někdo operuje pojmy "pravoslavný nacista" nebo "rudá hvězda Rusů", nebude chápat jemné nuance mezi nacisty a neonacisty, příp. subtilní hranici, kdy se nacionalism stává extrémním, nebo kdy se extrémní nacionalism mění v nacism. Ať už z důvodu omezeného rozhledu-informací nebo proto, že nechce, neboť má svou agendu.

Ostatně hlášky jako "uziva "narodni" nabozenstvi (ruske pravoslavi at Ruske, ci mimo Rusko) jako zbran ve svem arsenalu na vycisteni Otciny (pripadne celeho sveta ve Vodnikove pripade) od spinaveho hmyzu cecenskych negru nebo zidovskych dekadentu (Vodnik netroskari, ten by vyrusil nejradeji celou zapadni civilizaci" připomínají nejspíš ze všeho články z Rudého práva, kdy se nedostávalo slov k popisu odpornosti zrádců a vrahů v žoldu Wallstreetu. S tím, obávám se, žádná seriosní diskusse nebude možná.
0 # Anonymní 2011-06-23 12:13
Dovolim si take vstoupit - me odrovnala na idnes hned druha veta:

'Ovšem záměr, aby setkání vyznělo jako recese, byl až příliš zjevný. Nemohl zastřít fakt, že se ho účastnili stejní lidé, kteří chodí na akce Dělnické strany sociální spravedlnosti.'

Tomu rikam skutecne neprustrelna argumentace. Mam dojem, ze mi to trosku pripomina nektere sceny z filmu Life of Brian, tusim ze tam tenhle motiv byl.

jg
0 # Anonymní 2011-06-26 15:13
Komparativní analýza nacionalismu a ideových zdrojů krajně pravicových subjektů v Rusku a na Ukrajině po rozpadu SSSR
Martin Laryš


Comparative Analysis of Russian and Ukrainian Forms of Nationalism and Extreme Right Groupings’ Ideological Sources after the Collapse of USSR. This article presents a comparative analysis of Ukrainian and Russian forms of nationalism, deriving from the traditions of each country's history, its statehood traditions and processes of nation-building. In particular, the text compares far-right ideological tendencies in both countries. These subjects are analyzed and compared in terms of their deeper connection to the historical, political, social and economic specifics of Russia and the Ukraine.
Keywords

Civic/Ethnic Nationalism, Far Right, Imperialism, Nativism, Populism, Russia, Ukraine


Úvod:
Problematika krajní pravice v postsovětském prostoru patří v českých akademických kruzích k téměř nedotčenému tématu, přestože představuje značně zajímavý předmět výzkumu jak pro oblast bezpečnostních studií, tak pro zkoumání politických stran, resp. stranických rodin. Právě Ukrajina a Rusko mohou představovat potenciálně významný referenční rámec pro dosavadní teorie krajní pravice, které mohou být po hlubší analýze této části stranické rodiny obohaceny. Problematickou se může jevit zejména specifičnost ruského případu, neboť výstupy zkoumání ruského politického systému jen zřídkakdy zapadají do teoretických konstrukcí, určených spíše pro oblast západní Evropy.

Po krátkém vymezení terminologických pojmů a konceptualizaci krajní pravice předkládaný text nabízí komparaci a klasifikaci nacionalistických proudů v obou zemích. Zde vychází z hypotézy, že ačkoliv obě země sdílejí alespoň část společné historie a kultury, tzv. inkluzivní nacionalismus (tj. všezahrnující, není definován čistě etnickou sounáležitostí), je v obou zemích značně odlišný, a to díky jinému typu národa a tradici státnosti. Další kapitola se snaží vymezit a klasifikovat jednotlivé ideové směry v rámci krajní pravice, přičemž si autor stanovuje druhou hypotézu, zakládající se na předpokladu, že v obou zemích lze nalézt specifické ideové směry bez ekvivalentu v druhé srovnávané zemi, které vycházejí právě ze specifik oné konkrétní země. Hlavními zdroji, na jejichž základě byla konceptualizace a následné srovnávání umožněno, jsou práce Alexandra Verchovského, Tarase Kuzia, Andrewa Wilsona, Igora Gošovského, Case Muddeho, Michaela Minkenberga, Andrease Umlanda, Thomase Parlanda a Emila Paina.


www.cepsr.com/clanek.php?ID=342

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)