Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Jenže neučil, a to je ten problém. Když jsem si potřeboval vysázet jednoduchý leták, který bychom mohli rozdávat účastníkům na víkendovém Sudetoněmeckém sněmu v Augsburgu, ukázala se moje znalost prostředků DTP kriticky nedostatečnou.

Texty na počítači píšu už řadu let zásadně v OpenOffice (nyní přejmenovaném na LibreOffice), bitmapy edituji v GIMPu, vektorovou grafiku v Inkscapu, ale když jsem najednou měl – s termínem nejpozději ihned – dodat tiskovému oddělení našeho sdružení leták, ukázaly se tyto programy značně neadekvátními.

Jednou možností bylo naučit se TeX, což je, pokud vím, DTP program pracující z příkazového řádku. Taková aplikace by jistě vyhověla mému UI-fundamentalismu, otázkou je, zda by výsledek bylo ještě možno považovat za výstup DTP nebo by jej sněmující pokládali za zpestřující komickou vložku oficiálních materiálů. Proto jsem nakonec sáhl po programu Scribus, jenž se pyšní tvrzením o jisté podobnosti s QuarkXPressem.

Zápas byl dlouhý, krvavý a nikoli bez obětí na straně softwaru i uživatele (o újmě způsobené německé gramatice raději pomlčím). Výsledek je zde. Leták si musíte představit složený a číst tedy nejdříve druhou stranu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)