Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Tenhle chlapík mi zabírá na pevném disku přes třicet gigabytů, a to už pěkných pár let, přesněji od doby, kdy TN Nova serii Columbo z počátku 70. let – v duálním zvuku – naposledy reprisovala.

Nejsem přitom vůbec fanouškem televisních seriálů, ale připouštím, že tenhle má i po 40 letech své kouzlo: brilantně vymyšlený seriálový vzorec (místo hledání pachatele divák sleduje postup, jak detektiv viníka usvědčí) a nenapodobitelné provedení roztržitého, ležerního kriminalisty z losangeleského oddělení vražd, stejně jako plejáda vynikajících herců, kteří v jednotlivých episodách ztvárnili jeho protivníky, jsou nezapomenutelné.

Některé sceny mi utkvěly v paměti zvlášť pevně: třeba jak Columbo úspěšně soutěží s irským zpěvákem a básníkem ve skládání limericků, jak usvědčí vraha tím, že mu sdělí nepravdivou informaci, že oběť ztratila kontaktní čočku, a pak chce vědět, co vrah tak usilovně hledá v kufru svého auta, jak s protivníkem, bohatým vinařem, kterého zahrál další výrazný americký herec, Donald Pleasance, pije na závěr láhev portského, anebo jak odmítne nechat zatknout Alzheimerovou nemocí postiženou starou herečku, která se sice zločinu prokazatelně dopustila, ale sama už si to nepamatuje.

Což byl nakonec i osud samotného Petra Falka, jenž si v posledních letech života nevzpomínal ani na svou nejslavnější roli.

Tak sbohem, poručíku!

Komentáře   

+1 # Yamato-san 2011-06-25 10:47
Víte co je strašné? Jste asi první, kdo nenapsal, že 'zemřel Columbo'!
0 # Anonymní 2011-06-25 18:30
Pane Pecina, tak jsem si pročetl váš blog a měl bych otázku : uvědomujete si že jste vlastně havlista ?? že jste vlastně na úplně stejné lodi jako havlové a schwarzenbergové ?? a že jim vlastně sloužíte jako fíkový list aby vymezováním se proti vám zakryli že jsou vlastně úplně to samé co vy ??
0 # Anonymní 2011-06-25 18:57
...vymezováním se proti vám zakryli že jsou vlastně úplně to samé co vy...

Nemyslím si, že Havel a nebo Schwarzenberg vědí, kdo je Pecina a dělat z pana Peciny středobod všehomíra... větší blbost jsem nečetl.

Před panem Pecinou se totiž třese celá justiční mafie. Proto bych jej nesrovnával s Havlem (to je malá ryba), ale mířil bych výše - Gándí nebo Dalajláma.
0 # Anonymní 2011-06-26 00:07
si
Sbohem...
-1 # Anonymní 2011-06-26 04:07
"...středobod všehomíra... větší blbost jsem nečetl...."
------
A vidite, anonyme, presto jste velice blizko pravde.

Osoba nazyvana Tomas Pecina je totiz
MIMOZEMSTAN.

V sedesatych letech ho na planetu Zeme vysadili a darovali mlademu paru humanoidove, kteri prileteli z daleke galaxie pozorovat lunarni Nasa Orbitry. Maly ET jmenem Tomas, od slovni hricky "Tu mas", rostl a uz zahy projevoval matematicke znalosti ve vytvareni podivne slozitych hvezdicek.
Pozdeji se mimozemsti rodice Tomasovi zjevili na pionyrskem vylete na hore Jested a od te doby si je vedom tajemstvi, ze on neni z tohoto sveta.
Z mimozemstany je stale ve styku, napriklad zkrze sofistikovane roboty, k nerozeznani od obycejnych ptaku, jmenovite ceskych strak.

Sdruzeni Radu ozubeneho kola je take ET akce, prirodni vyvoj k osvete lidstva. Samotne logo znazornuje kosmickou lod v cervankach Andromedy... Svata mista radu, zjeveni se nachazi tam, kde jiz drive mimozemstane promlouvali s lidmi... Nalez v Antikytere je cast prastare kosmicke lode..
Akce Radu ozubeneho kola jsou opatrne a dumyslne pripravy Tomase Peciny na brzke uvitani materske lode, coz bude lidstvo transformovat do vyssich vibraci. Tato ohromujici udalost bude probihat podobne jako ve filmu "Blizka setkani tretiho druhu"-(radu).
A ano, clenove vitajici delegace v cele s T.Pecinou budou v Dalajlamove rouchu...
0 # Anonymní 2011-06-26 05:37
Pane Pecino,

"brilantně vymyšlený seriálový vzorec (místo hledání pachatele divák sleduje postup, jak detektiv viníka usvědčí)"

je zcela běžný pro žánr krimi. Tedy pachatel je znám od počátku. Naopak je tomu u detektivky. V té je pachatel je odhalen až v závěru.

Oldřich
0 # Tomáš Pecina 2011-06-26 08:53
je zcela běžný pro žánr krimi

Jenže v r. 1969, kdy byl natočen pilot ke Columbovi, to bylo nové. Existoval sice roman policier, ale ten se od klasické detektivky (Agatha Christie) lišil tím, že se víc zaměřoval na techniku vyšetřování, ne, že bychom pachatele znali od prvního záběru – s tím přišel poprvé až Columbo.
0 # Anonymní 2011-06-26 15:47
Mně se líbil i ve Wendersově Nebi nad Berlínem
www.csfd.cz/film/32913-nebe-nad-berlinem/
Peter Falk nebyl jen Columbo

Dale Cooper

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)