Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Je doba mediální a zaujmout je stále složitější. There is no such thing as bad publicity: zatímco Oscaru Wildovi stačilo k vyvolání skandálu výstředně se obléct a přihlásit se k homosexualitě, dnes musíte, aby si vašeho psaní někdo všiml, postřílet několik desítek nevinných lidí. Ale ne zase příliš moc, to by se mohlo stát, že by vás místo toho začali uctívat a stavěli vám sochy, tak jako tolika masovým vrahům před Andersem Breivikem.

Ano, přiznávám, norský terorista přiměl i mě, že jsem si jeho nejslavnější dílo, manifest 2083 – A European Declaration of Independence stáhl a část z něj přečetl (pro referenci vystavuji). Spis má cca 1500 stran a je z větší části kompilací jiných prací.

Ačkoli hned v úvodu autor tvrdí, že je proti jakékoli ideologii, valná část spisu má čistě indoktrinační, ideologický charakter, snažíc se přivést čtenáře k přesvědčení, že Evropa čelí hrozbě nezvratné islamisace a jejím národům hrozí ztráta národní identity v důsledku nekontrolovaného přílivu imigrantů, především z muslimských zemí.

Tomu se pokouší zabránit v r. 2002 ustavený, resp. obnovený, řád templářů, Pauperes commilitiones Christi templique Solomonici (Chudí spolubojovníci Krista a chrámu Šalamounova), který by měl v první fasi své rekonquisty prostřednictvím rytířů-soudců (Breivik užívá termínu Justiciar Knights) vykonávat popravy osob, které se na evropských národech provinily. Tyto sumárně odsouzené dělí do čtyř tříd, zrádce kategorie A až D, přičemž trestu smrti bezvýhradně podléhající kategorie A a B mají tvořit cca 0,1 % evropské populace. Hle, v porovnání s Leninem nebo Hitlerem je Breivik vyloženým humanistou…

Velký prostor je věnován výkladu o násilném a nenávistném charakteru islámu a o tom, jak je toto náboženství pro tradiční evropské hodnoty nebezpečné. Paradoxní ovšem je, že protizbraní, jíž chce Řád islámskému dobývání kontinentu čelit, je něco, co nese všechny znaky teroristických činů džihádistů: ovšem až na oněch 72 panen huri, které Breivik rytířům-mučedníkům, položivším ve svaté protimuslimské válce život, slíbit nemůže.

Nejdůležitější otázkou je, nakolik mohou Breivikovy myšlenky oslovit dnešní krajní pravici. Základní apel je patrně zcela mimo hru: tak jako nenašel své následovníky americký Unabomber, jehož životem a dílem se Breivik zjevně inspiroval, stěží se najde mnoho těch, kteří by se po vzoru norského bojovníka za bílou rasu ozbrojili samopalem a šli pro své přesvědčení postřílet několik desítek dětí anebo vyhodili do vzduchu některou vládní budovu.

Na straně druhé jsou tu ale tabu, která kultura politické korektnosti (již Breivik nazývá kulturním marxismem) a multikulturalismu vytvořila a jejichž dodržování může vést k tomu, že určitá, početně nikoli nevýznamná, část populace podlehne ideologii white-supremacismu: mnohé z toho, co se píše v Deklaraci, by přeloženo do češtiny získalo v těchto kruzích okamžitě obrovskou popularitu a bylo by to s malými úpravami použitelné jako ideový základ české národně socialistické pravice.

Obranou je podle mého názoru jedině otevřenost, protože demokracie, má-li fungovat aspoň tak špatně, jak funguje, nutně vyžaduje necensurovanou veřejnou debatu. Kriminalisace názorů a preventivní umlčování oposice vytváří ve společnosti napětí, jehož důsledkem nemůže být nic jiného než ztráta imunity k ideologické indoktrinaci.

Zakazují-li vám o něčem mluvit, tím snáz a nekritičtěji tomu uvěříte.

Komentáře   

0 # kocour 2011-07-27 21:57
Co ti templáři komu udělali, že je k nim historie tak macešská? Nejdřív je upálej, aby je mohli obrat, a dnes se k nim hlásí šílenci ...
0 # kocour 2011-07-27 22:03
Nahlédl jsem do toho Breivikova "letáku" ... já to číst nebudu. Za a) je to dlouhé, za b) na to nemám žaludek stejně, jako nemám žaludek na vzdělávací zájezdy do Osvětimy či četbu Souostroví Gulag, za a) i b) nejsem masochista.

Ale zajímal by mne jeho psychologický - poctivě psaný - posudek.
0 # kocour 2011-07-27 22:03
Au! Osvětimi, samozřejmě.
0 # Anonymní 2011-07-29 22:50
No,nevím zda se jedná o nějakého bojovníka za "čistou bílou rasu", když k obraně evropské ("křesťanské") kultury proti machometánům (kteří původně místo panen slibovali bílé rozinky) svolává i zdejší židy, "budhisty" a hinduisty.
Ale video má koukatelné a nevybočující z řady podobných, jen ti teutonští rytíři na sněhu asi nejedou na Turka ...
Kocoure, jen si o Gulagu něco přečtěte, i do Osvěnčína můžete zajet...
Ti templáři se tam dostali jako Pilát do Creda skrze zednáře, u kterých se "konzervativní křesťan" vyskytoval na třetím stupni ...
0 # Leon Kreutzfeld 2011-08-01 22:29
Precetl jsem par odstavcu. 1500 stranek se cist neda a cist mezi radky vyzaduje precist to cele. Podle je me je to dilo nejake psychicke ci geneticke poruchy. Ten clovek byl evidentne velice chytry a schopny.

V liberalne-demokratickem systemu zabil a mohl zabit "jen" pres 70 lidi. Kolik by jich mohl zabit v systemu totalitarnim?
0 # Tomáš Pecina 2011-08-02 22:44
Přečetl jsem celkem asi 300 stran a nemyslím, že by to byla ztráta času; podobně jsem kdysi přečetl hodně z Marxe, Lenina a Hitlera.

Názory presentované v tom spisku jsou, v podstatě bezvýhradně, sdíleny i značnou částí českých nacionalistů. Nejsou to žádné chorobné bláboly zločince, naopak poměrně účinná propaganda.

Klíčem je nedívat se na ten manifest budeme jen ve světle masakru, který Breivik provedl, ale brát ho at face value.
0 # Guy Peters 2011-08-03 01:20
Já jsem přečetl jen kousek (pár stran) a plně sdílím názor Tomáše Peciny.
0 # neznalek 2011-08-04 21:20
Postřeh, anonymousi, budhismus a hinduismus jsou indoevropská náboženství. Ostatně bych se nedivil, kdyby se Breivik považoval za avatara.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-08-04 22:29
Vp. Pecina

"Klíčem je nedívat se na ten manifest budeme jen ve světle masakru, který Breivik provedl, ale brát ho at face value."

"At face value" vp. Pecina tento spis nejspis v liberalne demokraticke spolecnosti nikdy vazne bran nemuze.

Ten clovek zavrazdil spoustu lidi, uz kvuli tomu ne.

1500 stran je hodne, on napsal Kapital pred Manifestem. To je marketingova chyba. Ja jsem se znovu zkusil ponorit do toho textu, ale to se mi proste nedari. Navic kapitoly jako "the black market guns in Europe" z toho citim ze ten text neni muj salek caje.

Cist ten spis ztrata casu urcite neni, pro odborniky na tuto scenu. Pro ostatni je urcite zajimave Vase shrnuti na blogu i diskuse.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)