Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Už zase. Tentokrát tak učinili Australané a vzhledem k odlehlosti místa urážky není doposud zřejmo, zda hlava byla uražena tím, že měla být podrobena bezpečnostní kontrole, anebo povinností vyčkat ve frontě spolu s jinými, nepomazanými jedinci.

Jasné je naopak to, že 1. hlava byla v Austrálii soukromě (a tedy žádných privilegií nepožívala); a 2. hlava tam přicestovala za účelem privátní – a placené – přednáškové činnosti, tedy v postavení, které jí nepřísluší a jež by u hlavy kterékoli civilisované země muselo být nutně nahlédnuto zcela nevhodné a nedůstojné: jen si zkusme totéž představit u Obamy, Sarkozyho, Wulffa, Fischera, Akihita nebo Alžběty II.!

A to byli Australané ještě tak zdvořilí, že presidentovi u rámu nepřipomněli jeho slavné chilské video: zvláštní úcty se stěží může dovolávat ten, kdo kam přijede, dělá sobě a své zemi jen ostudu.

Komentáře   

0 # Martin 2011-07-29 04:27
Houby s voctem.
0 # gogo 2011-07-29 08:12
Jedna věc jsou motivace naší hlavy, druhá věc je pak znalost podmínek a situace.
I když nejsem nejvyšší hlava, dovedu si celkem snadno představit situaci, kdy bych prostě jako občan odmítl procházet takovým rámem. A také pokud bych někoho o své vlastní aktivitě pozval k sobě, asi bych ho nenutil odkládat všechny kovové věci do krabice.

Jsou ostatně situace v životě lidském, kdy zvažujeme, zda podstupovat buzeraci dotazníkem, osobní kontrolou ... a v takovém případě rozhoduje, zda cíl, jehož chceme dosáhnout, převýší trapárny, které jsme nuceni podstoupit. Proto v případě, že o cíl stojí víc protistrana než já, bych docela klidně podmínil další pokračování upuštěním od trapárny.
0 # Jan Kasal 2011-07-29 09:09
Iracionalita situace, kdy je hlava státu považována za potencionálního teroristu je zjevná. (Obdobně i školní dětí na exkurzi ovšem.) O bezpečnost tady zjevně nešlo, spíš o nějaký komunistický rituál rovnosti. Předpokládám, že po projití rámem by se musel prezident svléknout do spodního prádla a projít znovu. Jedině tak by se prokázalo, že pípá jeho titanový kloub a nikoliv nějaká zbraň.

Neexistuje žádná neplacená přednášková činnost. Rozdíl je pouze v tom, zda je placená ze soukromých nebo veřejných prostředků. Hlavy státu se přednáškové činnosti věnují celkem běžně. A představa, že jsou rozhovory a přednášky, na kterých je prezident prezidentem a jiné, na kterých není, to je orwellovský doublethink, který zvládají jen Klausovi kritici.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-29 09:38
1. Urážkou státu především bylo, že president si jel do AU soukromě vydělávat. Nebo by ty vydělané peníze snad věnoval státnímu rozpočtu?

2. Pokud procedura připadala Klausovi ponižující, mohl se svobodně rozhodnout ji neabsolvovat (byl tam přeci soukromě), ale pak nejde o urážku hlavy státu, ale Klause jako fysické osoby.
0 # Anonymní 2011-07-29 13:28
Jan Petrov

Ad 2. Nevím. Tipnul bych si, že VK o urážce hlavy nic nepovídal. Prostě jen odmítl projít jedním rámem, otočil se, odešel a nijak o tom nemluvil. Zbytek jsou jen zbytečné komentáře a komentáře komentářů. (Ale třeba jsem naivní a jde o Hradem uměle rozpoutanou mediální bublinu...)

Navrhuji měřit i Klausovi jedním metrem: respektovat jeho právo žít si po svém, nepůsobí-li to újmu jiným. Nevím, proč bychom měli komukoli, prezidentovi neprezidentovi, vytýkat, že není ovce, co projde každým rámem, který před něj postaví.
0 # Anonymní 2011-07-29 13:58
Neexistuje žádná neplacená přednášková činnost. Rozdíl je pouze v tom, zda je placená ze soukromých nebo veřejných prostředků. Hlavy státu se přednáškové činnosti věnují celkem běžně. A představa, že jsou rozhovory a přednášky, na kterých je prezident prezidentem a jiné, na kterých není, to je orwellovský doublethink, který zvládají jen Klausovi kritici.

V UK nebo Německu má veřejný činitel zákázáno být placen za přednášky. Je to nezákonné.

Iracionalita situace, kdy je hlava státu považována za potencionálního teroristu je zjevná. (Obdobně i školní dětí na exkurzi ovšem.) O bezpečnost tady zjevně nešlo, spíš o nějaký komunistický rituál rovnosti. Předpokládám, že po projití rámem by se musel prezident svléknout do spodního prádla a projít znovu. Jedině tak by se prokázalo, že pípá jeho titanový kloub a nikoliv nějaká zbraň.

Podle vyjádření V.K. nebyl problém bezpečnostní prohlídka, ale fronta. On sám píše, že tyto prohlídky podstupuje na australských letištích. Vyjímku má pouze královna a papež.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-07-29 14:39
"V UK nebo Německu má veřejný činitel zákázáno být placen za přednášky. Je to nezákonné."

Je to ostuda, kdyz si ustavni cinitel statu s ambicemi na privlastek demokraticky s vysokym platem a dozivotni rentou privydelava melouchy jako nejaky instalater a k soukromemu businessu zneuziva svoji ustavni funkci.

Na druhou stranu, on si alespon privydelava vlastnim pricinenim, nekdo ty prednasky chce slyset a je ochoten za ne zaplatit. Mimo ostudy zadne hmotne skody nepusobi.

On by taky mohl rovnou krast jako Gross, Kaddafi nebo Mugabe. Mozna v dnesni dobe uz je lepsi tu lahev videt napul plnou a byt rad ze to zatim neni jeste horsi.
0 # kocour 2011-07-29 15:33
Okurková sezóna i zde? Kdyby to nebylo tak zoufale prvoplánové, snad bych k tomu i něco napsal. Pane Pecino, máte na víc, než na takovýhle škvár.
0 # Jan Kasal 2011-07-29 15:56
U nás určitě není zakázáno, aby veřejní činitelé byli placeni za přednášky, dokonce je to výslovně povoleno. Nicméně když jsem pátral, co myslela média tím, že Klausovy přednášky jsou placené, tak jsem zjistil, že tím je míněno to, že účastníci musí platit poplatek organizátorům. Žádnou důvěryhodnou informaci, že by zaplaceno dostal i Klaus, jsem nenašel a nevím, kde k ní tedy přišli zdejší komentátoři.
0 # Anonymní 2011-07-29 16:29
Jako poslanev V.K. uváděl, že za přednášky inkasoval miliony korun. Předpokládám, že honoráře dostává i ted. Minimálně je mu hrazen pobyt a doprava.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-29 17:06
Ad kocour:

Ten člověk, který je bohužel i mým presidentem, opět udělal v zahraničí ostudu. Není nic prvoplánového ani "okurkového" na to upozornit.

Ale jak říká vp. Kreutzfeld, v té zprávě jsou i positiva: tentokrát aspoň nic neukradl, v Chile to bylo horší.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-29 17:10
Zkouším si představit ty reakce, kdyby Alžběta II. přijela kupř. do Mongolska na soukromé přednáškové turné, a tam odmítla přijít na domluvený rozhovor s televisí, protože jako hlava státu přece nebude procházet nějakým bezpečnostním rámem.

Myslím, že po takovém skandálu by v UK monarchie vydržela asi tak týden.

Zlatý Otto!
0 # kocour 2011-07-29 17:24
Plácáte nesmysly. Nechte si je, já Vám je vyvracet nebudu, za to to nestojí.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-29 17:45
Pak mne ale nemůžete o ničem přesvědčit.
0 # gogo 2011-07-29 17:47
To by bylo zajímavé, já bych naopak tipoval, že by se novináři spíš pustili do organizátorů jak je možné, že královnu nutili se vyzouvat a odkládat pásek.

Ono by to ale spíš nenastalo jaksi z principu, protože tohle by předem zařídila ochranka. Madam by možná formálně prošla potěmkinovským rámem.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-29 18:01
Základní problém je už v tom, že VK presentuje ze své funkce své osobní názory, které mi sice naprosto nevadí a leckdy mu i dám za pravdu, ale přesto cítím jako nepatřičné, že je vykládá někdo, kdo by měl representovat a ne se chovat jako aktivista. To pak předurčuje i způsob, jak je Klaus přijímán: daleko víc jako jakýsi exot, Borat ve funkci, než jako respektabilní představitel významné evropské země.

Roli jistě hraje i jeho žárlivost na Havla, kterého světová media milovala, kdežto Klausem ostentativně pohrdají. Čím víc se ale Klaus snaží respekt si zjednat, tím je křečovitější, směšnější a trapnější.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-07-29 18:07
"U nás určitě není zakázáno, aby veřejní činitelé byli placeni za přednášky, dokonce je to výslovně povoleno."

To je prave ten pruser, vazeny pane Kasal, ze soukrome businessy ustavnich cinitelu, ktere jsou ve vyspelejsich demokraciich bud nezakonne nebo alespon povazovany za velice spatny vkus, jsou v Cesku povazovany za standartni.

Kdyz on pod znackou presidenta Ceske republiky vypravi soukrome po svete o globalnim oteplovani, to by mohl rovnou lobovat za Chevron v ceskem Parlamentu nebo americkem Kongresu ne? To je taky legitimni druh podnikani vyslouzilych politiku stejne jako speaker circuit.

Celkem by me i zajimalo, kdyz uz president v urade podnika, jestli tuto soukromou sluzebni cestu podnikl o sve dovolene a jestli letel komercni linkou.
0 # Jan Kasal 2011-07-29 19:33
Takže žádný věrohodný zdroj k tomu, že by prezident dostával za přednášky v Austrálii peníze. Přesto z toho zdejší komentátoři vycházejí. Zajímavé. Raději se ani nebudu tedy domáhat toho, aby bylo doloženo, co přesně mají mít zakázáno představitelé "vyspělejších" demokracií. Není to ostatně důležité. Lze samozřejmě přejít od napodobování SSSR k napodobování něčeho jiného. Já upřednostňuji racionální argumentaci. Že někde něco dělají, neznamená, že to je správné.

Nevidím jakoukoliv souvislost mezi lobbováním za Chevron a debatou o globálním oteplováním.

Jaké jiné názory než osobní by měl prezentovat prezident? Názory vlády, parlamentu, ministerstva zahraničí? Existují odborné vědecké studie, které se zabývají inherentní iracionalitou byrokratických rozhodovacích procesů. Pokud nemusím, tak výstupy kolektivních orgánů vůbec nečtu a neposlouchám. Je obrovskou výhodou prezidentského úřadu, že se jedná o monokratický orgán. Tomu odpovídá jeho vystupování.
0 # Daniela 2011-07-29 19:58
Mne nova kauza pana Klausa legracni pripada, trochu jako bulvar---proste jesitneho Vaclava urazilo, ze se s nim nakladalo jako s obycejnym smrtelnikem, potupne ho nahnat mezi skolaky pod ram, no teda, vzdyt on je prece dulezita osobnost, VIP..
Jenze Vaclav Klaus jel do Australie na akademickou prednasku, privatne, takze nelze ocekavat, ze se mu dostane zachazeni reservovane pro representanta statu.
Ve Statech se tyto placene agitky politiku, behem statni funkce, moc nepestuji,--vnimalo by se to jako "conflict of interest"...
0 # Leon Kreutzfeld 2011-07-29 20:27
Vazeny pane Kasal,

Jak uz rekl anonymni predrecnik, pan Klaus vykazuje milionove prijmy z prednasek. Pokud je to v tomto pripade jinak, rad se dozvim.

Predstavitele "vyspelejsich" demokracii pokud vim bohatnou a podnikaji pred, nebo po jejich funcknim obdobi. Ja vidim hlavni problem ceskeho politickeho systemu v tom, ze oni bohatnou pri jejich funkcnim obdobi.

Taky vidim souvislost mezi lobbovanim za Chevron a debatou o globalnim oteplovani.

"Pokud nemusím, tak výstupy kolektivních orgánů vůbec nečtu a neposlouchám."

Zkuste nekdy pracovat v soukromem sektoru. Jsem ale rad, ze se s nami bavite.
0 # Jan Kasal 2011-07-29 20:49
Já se dožaduji věrohodného zdroje, a jsem akorát odkazován na anonyma :D Anonym zmínil příjmy, které údajně vykazoval Klaus jako poslanec, tedy před mnoha lety a v úplně jiné situaci. Čili ta informace je nejen nekonkrétní, ale i nesouvislá.

Pracuji v soukromém sektoru.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-07-29 21:30
Guy Peters be vas oznacil za trolla, ale ja Vam odpovim. Good job Dreufuss!
0 # Starý pán 2011-07-30 00:07
Mýlíte se, Milo, já to nebyl.
Mě Klausovy aktivity nezajímají, takže bych tu o tom tady tak zaníceně nediskutoval.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-07-30 10:49
Tak to je jeste horsi Dreyfus, ze pan Kasal to neminil jako zert.

Pane Kasal, ze za ty prednasky president neni placen, pokud je to pravda, tak to je dulezita informace pro nas plebs. To by mel napsat i do svych zapisku v Pravu, protoze v minulosti to bylo jinak.

Porad se mi zda, ze o podnikani jde, on tam propaguje sve knihy (za statni penize?). Jak uz jsem uvedl, porad je to o rad lepsi nez co predvadi Gross, Kaddafi nebo Mugabe a o rad horsi nez politicka kultura v UK, Nemecku nebo USA.
0 # Astr 2011-07-30 13:14
Take na OM byl clanek
"Lekce pro papaláše Klause"
a opet ten ram:-(
Dovolil jsem si komentar k navsteve presidenta Klause, navsteve nikoli statni.
------------------------------------------

TV na kanalu 2 davala jeho rec o "global warming,( newarming)" v Press clubu v Canberra, nikoli v parlamentu!
Az zas nejaky expert bude zminovat jeho priserny prizvuk, bezte laskave do zandele, mnohem vice me sejri treba sluzby po telefonu s hnusnym akcentem z Indie. Klaus byl srozumitelny. V 5 ti bodech vysvetlil sve vyhrady a nekteri novinari se tvarili dost prekvapene, nejsou na tak otevrenou kritiku zvykli. Stejne tak odpovidal na dotazy novinaru.
Ramy v parlamentu jsou predevsim pro navstevy. Ministri chodi zadem!(nevim jak jejich ourednictvo, ale nedivil bych se kdyby take) . A k poznamce o letistich jen tolik, ze vladni pohyby, presuny a navstevy nejsou odbavovany v normalnich prostorach pro normalni cestujici ale stranou v jine budove! Qantas s tim nema nic spolecneho. Mimochodem informace pro FCERA narozene. V Praze na Ruzyni byly ramy nainstalovany za realneho socialismu a to jeste pred Jarem r.68 napred jen na domacich linkach.(Aby se zabranilo unosum) Dnes se to tam neda ukazat kde to bylo, protoze to je jiz prestavene ale bylo to pri vstupu do budovy v prizemi zcela vlevo. Zahranicni lety jeste nejaky cas po68 byly odbavovany v 1 patre a bez ramu, ktere byly nainstalovany o nekolik let pozdeji. Jo kde jsou ty stare zlate casy kdy nasednout do letadla bylo jako nasednout do vlaku. Hruza je v tom ze dnesnim mladym FSECHNY ty bezpecnostni buzerace pripadaji jako "normalni" :-( O spatnych casech nasi predkove rikavali ze "i na sibenici si clovek zvykne".
-----------------------------

Za nostalgickou zminku na zaver ze pamatuji na rozdil od juvenilu FCERA narozenych letiste bez ramu, kdy do letadla se nastupovalo jako do vlaku jen s tim rozdilem ze po vice schudcich, jsem se dockal nazoru:

Nokturno - 29. 7. 2011

I blbost může být "astronomických" rozměrů. Nebo si někdo umí představit, že bezpečnostní rámy na všech světových letištích budou zrušeny, protože byly už v ČSR za reálného socializmu? Bohužel nejrůznější Klausové a Breivikové se snaží o to, aby byly nutné úplně všude. Škoda, že nebyly i na tom norském ostrově, mohl být ušetřen život mnoha mladých lidí. Někomu zkrátka nevadí ani desítky mrtvol, jen když si může přisadit proti "bezpečnostní buzeraci".
=================================
To je uroven ne jednoho ale rady pisatelu z CR, vychutnejte si :-(

Někomu zkrátka nevadí ani desítky mrtvol, jen když si může přisadit proti "bezpečnostní buzeraci".
Typicky Kocourkovske, urazky a sprostarny:-(

A bude jeste vice ramu, jeste vice kontrol a jeste vice buzerace!
A je to tak spravne!
Nekteri lide si nic jineho nezaslouzi.
Slusnost a respektovani jinych, to jim nic nerika:-(
Ti slusni za to musi trpet:-(
0 # Anonymní 2011-07-30 14:59
Jistěže, "tohle by předem zařídila ochranka" .. takže se můžem ptát, proč to servisní kamarila neprojednala s ochrankou parlamentu předem. Ono to tam totiž podlejhá standardní bezpečnostní proceduře a ta chvilku trvá, ne že se zavolá vhodnýmu papalášovi a ten to zajistí instantně.
jonáš
0 # Anonymní 2011-07-30 15:05
Urazili nám hlavu státu? Pokud je to takhle, jak řekl tajemník ministerstva parlamentních sluzeb, Alan Thompson, : "že kazdy - kromě královny Alžběty a Svatého Otce - normalne prochazi detektory kovu. A dale rekl, ze je zvlastni rezim pro navstevu hlavy statu, ta ze muze vstoupit bez kontroly, ale zabezpeceni teto vyjimky vyzaduji "vcasne upozorneni". Prezident Klaus prisel, a to aniz by vubec nekoho "upozornoval",natoz "predem"???
Kdybybychom meli oznameni trochu dopredu, jsem si jist, ze bychom mu zajiste vyhoveli...dodal tajemník pan Alan Thompson, ale ani zmínka o "překážejících dětech" na které se později hlava státu vymlouvala - pak se jednalo jen o obvyklou a dětinskou umíněnost Václava Klause...
Dubanová
0 # kocour 2011-07-30 16:19
To měla zajistit ta televize, paní Dubanová. Pokud chtěla rozhovor. Když někoho zvu, zajistím, aby se ke mně dostal. Nadto předpokládám, že televizní zaměstnanci znají místní podmínky lépe než jejich návštěvy.

Pane Kreutzfelde,

hlava státu nemá žádnou pracovní dobu. Ona je hlavou státu furt. Proč jí chcete zakazovat přivýdělek, pokud není v rozporu s jejím postavením hlavy státu?

Btw, hlava státu má právo na odpovídající zacházení, i když cestuje soukromě. Viz Oppenheim´s Intl Law, 9th edition, § 454. Tam jsou popsány i důvody, proč tomu tak je, a odkazy na vývoj mezinárodněprávního postavení hlav států.

Jo, kdybyste se pokusil argumentovat tím, že v tom parlamentu byl vlastně inkognito, prosím ... tuhle argumentaci bych vytáhl já, kdybych chtěl mermomocí Klause nachytat. Jenže tenhle argument, jediný použitelný, Vás vůbec nenapadl. I tak by byl na vodě, je totiž otázka, co to vlastně je "být inkognito".

Btw, dovedete si představit to ticho, kdyby všichni mluvili jen o tom, čemu rozumí?
0 # Anonymní 2011-07-30 16:53
Když to tak hezky všechno víte a znáte, tak co ty děti, že jsme si na ně - a tak najednou vzpomněli - nejprve jsme "vztáhli ruce" a řekli - tím neprojdem??
Dubanová
0 # kocour 2011-07-30 17:32
Paní Dubanová,

prosím Vás, neztrapňujte se. Já komentuji Vás a pana Kreutzfelda a účelový a jednostranný způsob Vaší argumentace, ne Klause. Klaus se obhájí sám. Já hájím mezinárodní právo a právo na soukromí.

Co s tím mají společného nějaké děti? Klaus měl právo neprojít rámem. Z toho plyne i právo jím projít. Mohl se začít hádat a ztropit scénu. On se prostě otočil a odešel. Co byste chtěla, aby udělal? Kotrmelec? Existuje vůbec něco, co by Klaus mohl udělat, aby se to Vám líbilo? Za prvé, mohl by rezignovat. A dál?

I kdyby VK udělal chybu, je směšné, jak někteří lidé na ty chyby vyloženě číhají.
0 # Anonymní 2011-07-30 19:01
"Co s tím mají společného nějaké děti? Klaus měl právo neprojít rámem. Z toho plyne i právo jím projít". Ptáte se, pane, na děti - ale o dětech hovořil pan Klaus, já jsem se jen zeptala proč pan Klaus o dětech vůbec hovořil?
"Mezinárodní právo a právo na soukromí"?
Jsem - li někde mimo svůj domov, či dokonce mimo svou zem musím se chovat, tak jak je tam zvykem, v případě návštěvy australského Parlamentu, jde nikoliv o zvyk, ale o protokol, kterým se musí řídit i hlavy státu - a ne "že se prostě otočím a odejdu" když nejsem s něčím svolný..To neznamená nic jiného, nežli to, že pan Klaus nebyl vychován ke slušnosti a zdvořilosti a tedy ani netuší, že se od hlavy státu slušnost a zdvořilost očekává...
0 # kocour 2011-07-30 19:41
Kličkovat umíte hezky.

Btw, když tomu tak rozumíte, kontrolní otázka: Jaký je z hlediska australského policisty, který obsluhuje rám, rozdíl mezi anglickou královnou a českým prezidentem? A nenapovídat.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-30 19:49
Proč jí chcete zakazovat přivýdělek, pokud není v rozporu s jejím postavením hlavy státu?

Ač to není v ústavě kodifikováno (ústavodárce s možností Klause vůbec jaksi nepočítal), přípustný přivýdělek hlavy státu ve funkce je pouze ze správy vlastního majetku, vše ostatní je chucpe.

Btw, hlava státu má právo na odpovídající zacházení, i když cestuje soukromě.

Mohl ho prosadit, proč ne, ale to by musel prostřednictvím svého doprovodu předem svou návštěvu oznámit a vyjednat její podmínky (to měl tak jako tak udělat, už proto, aby ho místní policie doprovázela zajistila jeho bezpečnost: o bezpečnosti majetku druhých před ním se ze zdvořilosti raději nezmiňuji).
0 # Anonymní 2011-07-30 19:53
Ještě bych si dovolila, vážený pane, k Vaší starosti o to abych se nejevila jako trapná osoba (za starost děkuji) - podotknout maličkost, zajisté že Vám nemohlo zůstat utajeno, že pokud se někdo ztrapňuje, je to prosím pan Klaus, z jehož chování jednoznačně vyplývá, že mu chybí dobré způsoby...
0 # Tomáš Pecina 2011-07-30 19:58
I kdyby VK udělal chybu, je směšné, jak někteří lidé na ty chyby vyloženě číhají.

To souvisí s jeho exponovaným postavením. Takový Dan Quayle by mohl vyprávět.
0 # Daniela 2011-07-30 20:36
Ja zase komentuji, k velke radosti ceskych blogu, z Emeriky...:-)
Kotrmelec ceskeho presidenta by byl jiste velice zabavny, on opravdu je takovy cesky Houdini, vzdyt jezdi i na svetove turne, magicky kouzelnik, ktery umi nechat mizet objekty...

VK. byl do Australie pozvan a sponzorovan mocnou organisaci IPA, ktera je, mimo jine, proti zdanovani emisi CO2, velmi dulezite tema--to by melo zajimat cleny Evropske Unie, neprimo se to tyka i obcanu Ceske republiky.
Uz proto, ze VK knihy o globalnim oteplovani jsou proxy vydavane ruskym monopolem Lukoil.. Jestli je toto chovani hlavy statu v souladu s vasi ceskou ustavou, kolik dani z vydelku z prednasek pan VK zaplatil, jel do Australie ve svem case dovolene nebo v pracovni dobe, kdo ho ve vlade zastupoval, a tak dale..

Vyjimecne s nazory pana Klause na globalni oteplovani souhlasim
a proto jsem se zdrzela me obvykle freudovske analysy, ktera by stala na otazce, proc pan Vaclav odmitl kontrolu obsahu svych kalhot..:-)
Incident "Ram" je IMO prkotina, kterou hodila socanska media ceskemu lidu, (ucta k novemu taticku naroda), aby se o vaznejsi otazky nestaral.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-30 20:50
Ale ne, Danielo, o tom ostatním se dávno ví, to není nic nového. Mírně řečeno chladná reakce oficiálních australských míst na Klausovu návštěvu je všeříkající.
0 # Jan Kasal 2011-07-30 21:12
Ač to není v ústavě kodifikováno (ústavodárce s možností Klause vůbec jaksi nepočítal), přípustný přivýdělek hlavy státu ve funkce je pouze ze správy vlastního majetku, vše ostatní je chucpe.
....protože to říká Tomáš Pecina a žádný jiný důvod mě nenapadá.

Analogicky:
"Výkon funkce soudce je neslučitelný s jinou placenou funkcí nebo jinou výdělečnou činností, s výjimkou správy vlastního majetku, činnosti vědecké, pedagogické, literární a umělecké, pokud taková činnost není na újmu funkce soudce, jejího významu a důstojnosti a neohrožuje důvěru v nezávislost a nestrannost rozhodování Ústavního soudu." (z. č. 182/1993 Sb.)
0 # Tomáš Pecina 2011-07-30 22:15
U soudců je trochu jiná situace, tam zákonodárce usoudil, že je žádoucí, aby svou odbornost uplatnili i jinde. Možná vás nepřekvapí, že toto ustanovení pokládám za nevhodné, protože soudce je takovým "vedlejšákem" možno snadno ovlivnit (snad vám něco říká jméno Zdeněk Sovák).
0 # Leon Kreutzfeld 2011-07-30 22:18
"Proč jí chcete zakazovat přivýdělek, pokud není v rozporu s jejím postavením hlavy státu?"

Kocoure, ale ten privydelek je v rozporu. Mozna ne v Cesku (hahaha), ale v rozporu se slusnou politickou kulturou.

Ze hlava statu podnika za nase penize, to je o tom samem.
0 # Anonymní 2011-07-30 22:43
Pane Kreutzfelde, copak se tady někdo zabývá nějakou politickou kulturou, taková zbytečnost. Pan prezident nedávno - pravděpodobně v rámci vylepšení politické kultury, nadělil milost jedné pí.MUDr., která prodávala neschopenky a vysvětlil to tím, že byla do té doby zcela bezúhonná, a nyní že už je nakrásně stejně v penzi..A krátce před tím, udělil milost podnikateli, kterému se nějak "poztrácela" půlmiliarda a soud jej za to odsoudil k 10 letům vězení, ale panu prezidentovi se jej pravděpodobně zželelo a rovněž mu udělil milost a kde skončila ta půlmiliarda??..
Dubanová
0 # Leon Kreutzfeld 2011-07-30 23:51
To mate pravdu pani Dubanova, politickou kulturou s v tomto state nikdo nezabyva.
0 # cnemo 2011-07-31 08:37
Celkem je zajímavé, jak do svého názoru na incident promítá svůj politický postoj.

V tomto momentě je naprosto jedno, zda Klaus někde ukradl tužku, nechal rozkrást naše hospodářství nebo hlásá nekorektní ochlazovací názory. U amerických prezidentů, kteří jsou zhusta váleční zločinci, kteří si užívají orálního sexu s obtloustlými stážistkami to také nikdo neshledává, jako důvod průchodu bezpečnostním rámem. Bezpečnostní kontrola prostě nemůže být spojena s "morálním profilem" oficiální osoby, nýbrž s jejím postavením v hierarchii. Tak to funguje v civilizaci už pár tisíc let.

Osobně bych to spíše viděl jako projev australského křupanství a malosti ve společnosti, která ještě dostatečně nepřekonala svou minulost trestanecké kolonie, kde byl každý chlap zločinec a každá žena prostitutka:)

Ve Vašem postoji rozpoznávám letitý postoj českého intelektuálstva, které s oblibou a bez rozmyslu kálí do vlastního hnízda a hloupě uráží většinu národa, která s nimi nesouhlasí, či lépe řečeno, které jsou názory intelektuálských gebulí zcela ukradené.

Pikantní na tom je, že se nakonec po letech ukazují postoje většiny jako rozumnější a morálnější, než postoje dobových českých intelektuálů.
0 # Jan Kasal 2011-07-31 12:39
U soudců je situace jiná, protože z mnoha důvodů je třeba na jejich nezávislost klást větší nároky než na nezávislost představitelů exekutivy, přesto i těmto přísnějším kriteriím by prezident vyhověl. Tvrzení, že se v případě soudců jedná o nedostatečnou úpravu, nemá oporu v realitě.

Zajímavý článek o tom, jak to chodí ve "vyspělejších" demokraciích:
Francie: Politika jako abiturientský večírek
:D
0 # Tomáš Pecina 2011-07-31 12:51
V tom článku se hovoří o poslancích, u nichž je situace zase zcela jiná: jejich mandát vychází z voleb, je proto obtížné něco jim zakazovat.

Soudci mohou být "vedlejšáky" docela podstatně korumpováni. Např. to, že Vojtěch Šimíček zároveň soudí u NSS a zároveň učí na PF MU, je konflikt zájmů, protože fakulta na něj může vyvíjet tlak, aby rozhodoval v souladu s jejími zájmy, a to nejen ve věcech týkajících se školství, ale třeba i při rozhodování o rozpuštění Dělnické strany. A vyučují i další soudci, jen z NSS např. Kateřina Šimáčková a Zdeněk Kühn a další.
0 # Jan Kasal 2011-07-31 14:45
Tak to je legrační, že se neshodneme ani na obsahu článku. Imho je hlavně o členech vlády.

Prezidentův mandát nevycházi z voleb?

Může vyvíjet tlak? Tlak na něj může vyvíjet i manželka. Možná se dozvím, že podporujete celibát soudců. Konflikt zájmů by měl být poněkud více inherentní. Pokud by rozhodoval ve věci MU nebo manželky, jednalo by se o zcela transparentní podjatost, se kterou procesní předpisy počítají. V tom žádný problém nevidím. Tlak na rozpuštění Dělnické strany? To myslíte vážně? O tom se rád dozvím více.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-31 14:59
President je především representant státu, kladeč věnců, až poté volený představitel (s minimem pravomocí).

O tom se rád dozvím více.

To je velmi jednoduché. Představme si, že by byl na Šimíčkově místě takový Bátora. Ten by veřejně prohlásil, že politické strany se v demokracii nezakazují, načež by byla spuštěna "pravdoláskařská" kampaň na jeho odstranění z university. Už chápete, proč není dobře, že Šimíček vyučuje?
0 # Anonymní 2011-07-31 15:16
cnemo řekl, kromě jiného

"Ve Vašem postoji rozpoznávám letitý postoj českého intelektuálstva, které s oblibou a bez rozmyslu kálí do vlastního hnízda a hloupě uráží většinu národa, která s nimi nesouhlasí, či lépe řečeno, které jsou názory intelektuálských gebulí zcela ukradené"..

A z Vašeho "postoje", milé cnemo, jednoznačně vyplývá a rovněž je velice cítit "český postoj" a také velice letitý, že krást, podvádět a snad i vraždit se může, ale Bůh chraň nesmí se o tom mluvit a už vůbec ne psát, neboť zmiňovat se o páchaných nepravostech, je tady v čecháčkovsku - téměř trestným činem..
Někde jsem četla, že "Češi mají podstatně snížený práh vnímání spravedlnosti", je to velmi výstižné, co říkáte? je to o tom, že Češi zcela postrádají cosi, čemu se v civilizaci říká morálka..
Dubanová
0 # kocour 2011-07-31 15:28
1) K mé otázce se nikdo nevyjádřil, tudíž zjevně nikoho nenapadlo, že rozdíl mezi anglickou královnou a VK z hlediska australského policajta je ten, že anglická královna je i australskou královnou, tudíž její důvod pro neprocházení rámem je dán domácím právem, zatímco u VK právem mezinárodní a mezinárodní zdvořilostí.

2) Politickou kulturu neurčují Dubanová a spol.

3) Nechápu, co mají mít společného (údajná) politická kultura a mezinárodní právo. Btw, právě přednášková činnost je přípustná. Jen to zase chce otevřít tu učebnici a pak by bylo po srandě, že jo. nevydávejte svá přání, daná Vaší nenávistí k VK, za danou politickou kulturu.

4) Cizí státníci se prostě neprohledávají. Stejně tak hosté. Rentgen není nic jiného než prohledání.

5) Rozhovor byl dojednán na poslední chvíli, vše potřebné měla zajistit ta televize. Opakuji podruhé. Ne Klaus. Klaus, když zjistil, že to TV nezajistila, udělal čelem vzad. To je vše.

6) Zkuste s ním ten rok a půl ještě nějak vydržet. Já musel taky Havla přežívat 13 let, ale k něčemu jako Vy jsem se vůči němu nikdy nesnížil, a že by se těch důvodů našlo.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-31 15:44
Čím to asi bude, že se Havlovy podobné "nehody" jako ta chilská nebo australská, jaksi nestávaly, a že ač jsem s Havlem politicky velmi často nesouhlasil, nemohl ani jednou prohlásit, že je mi ze způsobu, jak tuto zemi representuje, trapně…
0 # kocour 2011-07-31 15:56
Ano, třeba růžové srdce nad Hradem a další pubertální ptákoviny byly opravdu hodné prezidenta republiky.
0 # Astr 2011-07-31 15:58
Madame Dubanová, jiste Vam na to odpovi sam cnemo a nebo i nekteri dalsi Cesi z CR. S pravdepodobnosti vetsi nez velkou Vam odpovi v tom smyslu a poopravi Vasi poznamku
ze Ne Cesi ci nejen Cesi, ale ze to jsou mnozi jini co predvedli a predvadi svetu ukazkove dodnes jak maji nastaven "perception threshold (práh vnímání)"
Nikoli jen "Češi mají podstatně snížený práh vnímání spravedlnosti" a pokud maji, pak predevsim Ti co v Ceske kotline sedi ve vlade a parlamentu. Prosty obcan s tim problem nema.
Svinsto rozezna bez problemu a vnima spravedlnost lidsky bez problemu, ne jak posranci k obrazu svemu:-(
Neco podobneho jako v Emerice, kde perception threshold(práh vnímání) ma government nastaven jinak nez prosty obcan. Byt temer permanentne ve valecnem stavu s kdekym aniz by mu byl vyhlasen valecny stav, to chce opravdu mit "hodně snížený práh vnímání spravedlnosti"! To byla od Vas spravna poznamka a pripominka opravdu k veci :-)
0 # Jan Kasal 2011-07-31 16:01
President je především representant státu, kladeč věnců, až poté volený představitel (s minimem pravomocí).
Pokud je to míněno jako popis současného stavu, tak s tím nesouhlasím. Pokud je to míněno normativně, tak s tím taky nesouhlasí,

Představme si, že by byl na Šimíčkově místě takový Bátora. Ten by veřejně prohlásil, že politické strany se v demokracii nezakazují, načež by byla spuštěna "pravdoláskařská" kampaň na jeho odstranění z university. Už chápete, proč není dobře, že Šimíček vyučuje?
Před použitím tohoto zcela mimoběžného příkladu bych to snad pochopil i lépe. Zeptám se tedy konkrétně: Vy opravdu věříte tomu, že kdyby NSS ani na druhý pokus nerozpustil DS, tak by se ho někdo pokusil odstranit z univerzity?
0 # Tomáš Pecina 2011-07-31 16:34
Kladete otázku nesprávně. Neřekl jsem, kdyby nerozpustil, ale kdyby se vyjádřil podobně jako Bátora.

Postavení presidenta republiky je zakotveno celkem jasně (kladeč-ověšovač), a pouze avanturistické Klausovy výklady se pokoušejí tyto pravomoci rozšířit. Kdyby býval neměl Senát pod kontrolou ODS, stály by ho impeachment.
0 # cnemo 2011-07-31 18:37
>Někde jsem četla, že "Češi mají podstatně snížený práh vnímání spravedlnosti", je to velmi výstižné, co říkáte?

Nemyslím, jen často mají na mysli jinou "spravedlnost", než si právě vládnoucí intelektuálstvo myslí. A co se jich tu už vystřídalo. Indoktrinovaní mudrlanti se prostě jen vztekají, že národ nežere jejich výpotky i s navijákem.

Český národ prostě hoden takových mozků, jako jste například vy. Copak jste provedla v minulém životě, že jste se narodila jako zaprděný Čech:)))
0 # Anonymní 2011-07-31 20:44
4) Cizí státníci se prostě neprohledávají. Stejně tak hosté. Rentgen není nic jiného než prohledání.

Prohledávají. Sám V.K. v Právu píše, že je na na letištích prohledáván.

Co se týče odměn pro politiky. Našel jsem pěkný článek J. Čulíka.zde
0 # Starý pán 2011-07-31 22:40
"Ano, třeba růžové srdce nad Hradem a další pubertální ptákoviny byly opravdu hodné prezidenta republiky."

Růžové srdce bylo trapné, ale nebylo takovým kulturním barbarstvím jako Klausovo zničení knihovny. A nebylo zdaleka tak trapné, jako zaplacená aférka s blondýnou před každými volbami, která měla zakrýt Klausovu homosexualitu.
0 # kocour 2011-07-31 22:53
To myslíte tu od Kaplického?

Neberu Vám Váš vkus, ale já raději klasičtější styl než knihovnu, co připomíná kosmickou loď a ještě je navíc zeleno-fialová. Chobotničky patří do dětského pokoje, ne na Letnou. Kaplického celoživotním neštěstím byla jeho snaha být originální a jedinečný za každou cenu. Stačí se podívat, jaké doubledeckery navrhoval pro Londýn.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-31 23:47
Knihovnu bych mu nevyčítal, je to dobrá architektura, ale na to místo se nehodila, podobně jako se Tančící dům nehodí do staré zástavby na nábřeží.

Vyčítám mu, pokud beru jen to, co udělal ve funkci, útoky na nezávislosti justice, serii pochybných, podle všech zaplacených milostí (v tom si s Havlem opravdu nemají co vyčítat), rozšiřování presidentských pravomocí na úkor standardního výkladu Ústavy, a ostentativní projevy servility k Rusku ("President-Resident"), které mohou být prostým důsledkem toho, co na něj Rusové vědí.

Ostudné video z Chile je jen třešnička na dortu.
0 # kocour 2011-08-01 00:10
No nic.
Tak sbohem.
0 # Anonymní 2011-08-01 00:38
A ještě bych si dovolila připomenout - odstavení českých občanů od práv občanů EU. Klaus nezískal žádnou výjimku, Klaus zbavil české občany jejich práv. Právě možnost odvolávat se k evropským soudům by v krátké době vedlo k odhalení, jak se to v ČR vlastně má s tím "právním státem"..A tomu se snažil onou výjimkou, Klaus zamezit a vsadil na to, že Češi jsou obvykle lhostejní a jak to tak vypadá, tak mu to zřejmě "vyšlo"? I když se domnívám, že by to byl zásah do Ústavy ČR, a to by dost dobře nebylo možné, protože dle čl.9.)odst.1) Ústava může být doplňována či měněna pouze ústavními zákony, a to pan Klaus sám nemůže, byť by asi i rád!
Dubanová
0 # Tomáš Pecina 2011-08-01 00:45
To je trochu složitější, a zřejmě i irelevantní, protože zatím se zdá, že žádná česká výjimka prosazena nebude.
0 # Anonymní 2011-08-01 01:00
Pane Pecino, doufám že máte pravdu, i když se pan prezident snažil "seč mohl", ale přece jen jsme alespoň trochu demokratická země a nikoliv totalitní a pan Klaus si nemůže osobovat práva která nemá(ač by rád)a která měl takový soudruh tajemník a prezident v jedné osobě, podporovaný čl. 4. komunistické ústavy socialistického Československa.
Dubanová
0 # Anonymní 2011-08-01 06:03
Jen poznámka pro diskutujícího alias "gogo".

"A také pokud bych někoho o své vlastní aktivitě pozval k sobě, asi bych ho nenutil odkládat všechny kovové věci do krabice".

By platilo, pokud by se jednalo o Vaše vlastní letiště.

Oldřich
0 # Starý pán 2011-08-01 08:31
Re kocour a TP:
Nemyslel jsem Kaplického knihovnu, ale interiér knihovny na Hradě. (Kaplického knihovnu přece nezničil).
0 # gogo 2011-08-01 10:12
Pane Oldřichu, nešlo přece o letiště, nýbrž televizi. A, pravda, nevím, nakolik vedení televize může ovlivnit průběh vstupu do prostor, když údajně sdílí část společnou s parlamentem.

Nechci se Klause příliš zastávat, navíc si myslím, že jeho motivace byla spíš papalášská, ale v zásadě si dovedu představit i sám sebe, že bych se otočil, kdybych měl pocit, že tohle nemám zapotřebí.
0 # kocour 2011-08-01 11:58
Starý pán:

Interiér knihovny na Hradě zničil Husák, když si tam zřídil "Husákovnu" - místnost pro porady vedení zařízenou tehdy moderním papaláškým nábytkem. Za Havla rekonstruována, za VK dorekonstruována do podoby z dob TGM, kterému sloužila jako pracovna. Dnes tam nikdo, s výjimkou knihovnice v předpokoji, neúřaduje, ale každý tam má přístup. Jediné, co bych jí vyčetl je, že se už od dob TGM zaměřuje na filozofii a beletrii, jako právník tam pravidelně "mám smůlu" a musím pátrat jinde.
0 # Anonymní 2011-08-01 16:19
Pro gogo.

No jo, to mám z těch věčných letišť všude. Pardon.:o)))

Oldřich
0 # Starý pán 2011-08-01 16:35
Poněkud Vám uniklo, že VK nechal odstranit část interiéru od Bořka Šípka. Jediným důvodem bylo, že to bylo spojené s osobou VH.
0 # kocour 2011-08-01 17:21
Tedy Starý pane, Vaši žlučovitost Vám opravdu nezávidím. Pokud to VK udělal, naprosto s ním souhlasím. Ne proto, že VH, ale proto, že to je pracovna TGM a žádný moderní umělec, dokonce ani Bořek Šípek, tam nepatří. Má spoustu jiného prostoru k sebeprezentaci.
0 # Anonymní 2011-08-01 18:17
I když je pracovna TGM určitě zajímavá, ale rovněž tak by bylo zajímavé se podívat na pracovnu Blahoslaveného (posledního) císaře Karla I. a krále českého jako Karel III., král uherský jako Karel IV.), celým jménem Karel František Josef Ludvík Hubert Jiří Maria Habsbursko-Lotrinský, německy Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen, maďarsky IV. Károly (Károly Ferenc József), ale tato pracovna jest docela "z ruky", ve vídeňském Hofburgu..i to je totiž naše historie - a je škoda, že na tuto historii - jakobychom zapomínali...
0 # Starý pán 2011-08-01 20:50
Moji žlučovitost? Jak jste na ni přišel? Žlučovitě se tu projevujete akorát Vy, a to už od začátku. Dělat reminiscence na něco, co bylo, je stejně trapné, jako předstírat heterosexualitu. Větší urážkou pro pracovnu TGM je její pseudorekonstrukce než modernizace.

Nechápu, proč bych měl být vůči VK žlučovitý více než k VH. Oba to jsou jen ko..ti, kterých je spousta.
0 # kocour 2011-08-01 21:39
Prostě mám tak nějak pocit, že nenávidíte celý svět. Nějakou frustraci ze zneuznání tam cítím.

Vkus si mějte, jaký chcete, ale označovat návrat k původnímu stavu za kulturní barbarství, to slyším poprvé. Ale beru na vědomí, až někdo zbourá paneláky uprostřed Žižkova a pokusí se o nějakou reminiscenci, najdou se i lidé, pro které to bude představovat kulturní barbarství. Prostě i kultura musí jít kupředu, zpátky ni krok :-)
Mně se zase jako kulturní barbar jevíte Vy, ale zřejmě se nedohodneme.
0 # Jan Kasal 2011-08-02 10:00
Knihovnu Bořka Šípka nechal odstranit Havel. Dostal ji darem. Při odchodu z funkce ji odvezl a následně prodal.

zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Starý pán 2011-08-02 15:09
Kocoure, uvědomte si, že tohle:
"Prostě mám tak nějak pocit, že nenávidíte celý svět. Nějakou frustraci ze zneuznání tam cítím."
můžu říct klidně i já o Vás.

Ten následný odstavec je celý nesmyslný. Opět mi podsouváte něco, co jsem neřekl. Každý si může mít vkus různý, ale za projev debility lze považovat, jestliže argumentuje historičností něčeho. To totiž připomíná všechny ty rozhořčené křiklouny o historičnosti nějaké plochy, kteří si neuvědomují, že ten prostor je složený ze směsi domů od gotiky po funkcionalismus, že tedy vždycky tam muselo být něco "moderního". Vždycky se tam postavilo něco "nového". Podobně už dnes nikomu nevadí petřínská rozhledna a ani pařížská eiffelovka. Nevadí mi, že se Vám něco nelíbí, ale argumentace, která by nepřipustila ani Gaudího. O Šípka mi vůbec nejde, většina věcí od něj se mi totiž nelíbí.
Nevím, proč do toho taháte paneláky a heslo Vašich rodičů. To jen svědčí o tom, že raději manipulujete, než argumentujete.

Když tak rád navracíte do původního stavu, mohl byste mi říci, zda v prostoru té knihovny bylo něco už před TGM. A pokud ano, proč se to vrátilo do podoby pracovny TGM, a ne do podoby vskutku původní.

K mému vkusu se laskavě nevyjadřujte, když ho neznáte.

Ad Jan Kasal:
To je jen část skutečnosti. Havel ji odvezl a Kolkovi prodal, protože ji Klaus dal odstranit.
0 # Starý pán 2011-08-02 15:10
"až někdo zbourá paneláky uprostřed Žižkova a pokusí se o nějakou reminiscenci, najdou se i lidé, pro které to bude představovat kulturní barbarství"

Ano Kocoure, imitovat něco je kýč. Jenomže Vy prostě jinou alternativu než paneláky a imitaci neznáte ...
0 # kocour 2011-08-02 15:31
Kocoure, uvědomte si, že tohle:
"Prostě mám tak nějak pocit, že nenávidíte celý svět. Nějakou frustraci ze zneuznání tam cítím."
můžu říct klidně i já o Vás.


Tak to klidně řekněte, bude to prostě Váš názor.

Ano Kocoure, imitovat něco je kýč. Jenomže Vy prostě jinou alternativu než paneláky a imitaci neznáte ...

Podle Vás je to kýč. Podle mne to kýč není. Ale nebudeme si kvůli tomu posílat své sekundanty, že ne?
0 # Starý pán 2011-08-02 16:25
Vy jste s tím začal, Kocoure. A řekl bych, že úmyslně jste zaměřil svou pozornost sem, na tento jeden prvek a ostatní zanedbal. Vrátíme-li se na začátek, tvrdil jste, že Havel se dopustil větších ohavností a uvedl jste to srdce. Mně se srdce taky nelíbilo, ale myslíte, že si ho v zahraničí někdo pamatuje? I já si na něj vzpomněl jen proto, že jste ho zmínil. Naopak o VK Vám nejeden zahraniční žurnalista či politik řekne ještě dnes, že jde o nestravitelného mentora, který, ač z Kocourkova, každého nekonečně dlouho poučuje (nepožádán) o tom, jak se má dělat ekonomie...

Jinak, podle Vás není prasárna "dělat baroko jindy než v baroku"? Nezlobte se, ale to budete spíš kůl v plotě Vy, než já. Vždyť Vy vlastně směřujete k modelu Dva písaři, kteří si na zahradě zbudovali antické ruiny a jeskyni s falešným poustevníkem.
Samozřejmě, že by se měly paneláky zbourat, ale na jejich místo by měl přijít (například) Hundertwasser, ne Mocker.

A na závěr: kdysi jsem četl, že TGM neměl rád historizující automobily ve tvaru kočáru. přednost dával "moderním", které nepředstíraly něco, co nejsou ... to jen tak na okraj toho TGM a toho, co k němu patří a co ne.
0 # Anonymní 2011-08-02 18:26
Vkus si mějte, jaký chcete, ale označovat návrat k původnímu stavu za kulturní barbarství, to slyším poprvé.

Barbarství to samozřejmě je. V Benátkách mají budovy původní fasády. Stejně tak jinde v Itálii a pokud je nějak poškozena, tak nikoho nenapadně ji obnovovat. Pouze se snáží zachovat původní stav. Cokoliv jiného je falšování dějin a umění. Kýč.
0 # Starý pán 2011-08-02 20:35
"Vkus si mějte, jaký chcete, ale označovat návrat k původnímu stavu za kulturní barbarství, to slyším poprvé.

Barbarství to samozřejmě je. V Benátkách mají budovy původní fasády. Stejně tak jinde v Itálii a pokud je nějak poškozena, tak nikoho nenapadně ji obnovovat. Pouze se snáží zachovat původní stav. Cokoliv jiného je falšování dějin a umění. Kýč. "


Tomuhle pan Peters říká jistým způsobem. Ve skutečnosti jde o to, že jestli z nějakého důvodu dojde k destrukci třeba bloku domů, je vhodnější postavit na jejich místě jejich pseudohistorické kopie, nebo budovy soudobé (myslím kvalitní, ne paneláky). Samozřejmě mám na mysli situaci, kdy ty objekty mají být funkční, nemám na mysli skanzeny nebo muzea, to je zase trošku jiná záležitost.
0 # Starý pán 2011-08-02 20:35
Chybí mi tam otazník za panelákama.
0 # Anonymní 2011-08-05 02:54
Dr. Radim Uzel taky nema rad panelaky.

.Spoustu lidí možná překvapila zpráva, že hlasité výkřiky z českých ložnic pozvolna mizí. Nezpůsobila to nějaká náhlá pruderie. Erotické ticho je spíše důsledkem toho, že víc než 30 % našeho obyvatelstva bydlí v panelových bytech. A bytovými jádry i prostupnými zdmi, stropy nebo podlahami se zvuk šíří z patra do patra.
Není pak divu, že mnozí spoluobčané touží po víkendovém pobytu na chalupě či chatě. Tam si mohou při souloži s chutí zařvat aspoň v pátek nebo v sobotu..

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)